digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Podrška osnaživanju žena u muslimanskim zemljama

Autor: Maha Akeel April 30, 2017 0

U tom kontekstu, OIC je pokrenula korake na uspostavi Opservatorija pozicije žene u medijima u okviru svog Odjela za informisanje javnosti, u skladu sa odlukom ministara informacija koja zahtijeva praćenje napretka i osnaživanja žena u medijima. To nisu samo prazne izjave na papiru i nejasno definirani ciljevi. Osnaživanje žena je ključni prioritet za OIC, ne samo s ciljem da bi se osigurala njihova ljudska prava već kao katalizator i pokretač trans-formacije za održivi razvoj, mir i sigurnost.

Sa radošću smo primili vijest prošle sedmice da će žene u Saudijskoj Arabiji biti imenovane na vodeće pozicije u važnim finansijskim institucijama, čime će se napraviti veliki iskorak u sektoru kojim dominiraju uglavnom muškarci.

Širom muslimanskog svijeta žene zauzimaju rukovodeće pozicije, napreduju u karijeri i ostvaruju zapažene rezultate u biznisu, civilnom društvu i domenu inovacija. Žene ruše barijere u politici i obavljaju uloge predsjednika, premijera i parlamentarnih zastupnika. Žene, također, zauzimaju visoke pozicije u finansijama, akademskim kružocima i nauci i međunarodno su priznate u umjetnosti, književnosti i medijima.

Međutim, bez obzira na sve spomenuto, značajan broj žena u muslimanskom svijetu pati od siromaštva, nepismenosti i maternalne smrtnosti. Žene su još uvijek žrtve diskriminacije, nasilja, marginalizacije, negativne kulturne tradicije - kao što su prisilni brakovi, ubistva iz časti i sakaćenje ženskih genitalija (FGM) – kao i uskraćivanja nekih njihovih osnovnih prava.

Cijeli tekst pročitajte u štampanom izdanju „Preporoda“.

 (Maha Akeel je direktorica Odjela za informisanje javnosti pri Organizaciji islamske saradnje u Džeddi. Članak je objavljen u Arab News, 8. marta 2017.)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine