digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Travnik: Promocija slikovnice o Ajvaz-dedi

Autor: Decembar 07, 2016 0

U utorak, 6. decembra 2016. godine u Zavičajnom muzeju Travnik, promovisana je slikovnica Ajvaz dede. Autor teksta slikovnice je  Rusmir Agačević, a autor crteža je Berin Tuzlić.

Tim povodom, u srijedu, 07. decembra  muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović organizovao je sastanak sa g-din Rusmirom Agačevićem i g-din Farukom Kurićem koji je finasirao štampanje spomenute slikovnice.

Ovom prilikom g-din Agačević upoznao je Muftiju kako je došlo do pisanja teksta posvećenog legendi o Ajvaz dedi te razlogu zbog kojeg je odlučio da ga napiše stihovano. Budući da je g-din Kurić uspješani ugostitelj u Istri i savjetnik načelnika za kulturu rođeni Donjovakufljanin, odlučio je da bude sponzor i da finansira štampanje slikovnice. Upravo je i prva promocija ove slikovnice bila u Donjem Vakufu.

Muftija Adilović čestitao je g-dinu Agačeviću na pisanju umjetničkog teksta o Ajvaz dedi koji se već nekoliko puta izvodio kao scensko čitanja u programima Dana Ajvatovice kao i g-dinu Kuriću je odlučio da se finansiranjem štampanja slikovnice, na neki način oduži rodnom kraju. 

Tokom sastanka razgovaralo se i o budućoj saradnji u programskim sadržajima "Dana Ajvatovice", te mogućnosti unaprjeđenje turističke ponude u Pruscu i Donjem Vakufu u Danima Ajvatovice, pa i šire. Na kraju sastanka g-din Agaćević i g-din Kurić zahvalili su se Muftiji na prijemu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine