digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Počelo obilježavanje 50. godišnjice Medžlisa Rijeka

Autor: Januar 16, 2017 0

U petak, 13.1.2017., u Islamskom centru Rijeka, upriličen je program kojim je započelo obilježavanje 50. obljetnice MIZ Rijeka.

 

 

Džumu namaz predvodio je muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji je vjernike pozvao na ustrajnost u činjenju dobra te se osvrnuo na dugogodišnji razvoj Islamske zajednice u Rijeci. Nakon džuma namaza upriličena je izložba mushafa koje je Islamskoj zajednici u Hrvatskoj poklonio muftija Ševko ef. Omerbašić, a koji su sakupljeni u razdoblju od njegova dolaska do danas. O svakom od izloženih primjeraka postoji i posebna priča od porijekla, pa do okolnosti u kojima je primjerak poklonjen. Među izloženim mushafima bili su i oni koje su poklonili pređašnji kralj Kraljevine Saudijske Arabije Fahd, nekadašnji predsjednik Iraka Sadam Husein i mnogi drugi, a kratke informacije posjetiteljima izložbe dostupne su za svaki od eksponata. Izložbu je otvorio muftija Ševko ef. Omerbašić. Nakon obilaska izložbe, muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio je obnovljene prostorije MIZ Rijeka u Kružnoj ulici u Rijeci te je pohvalio poduzetnost i predanost u radu Izvršnog odbora Medžlisa Rijeka. 

U večernjim satima, nakon jacije namaza, upriličena je promocija knjige “Jadranski dragulji” autora Ševke ef. Omerbašića. Brojnim zainteresiranim džematlijama i gostima knjigu su predstavili: muftija dr. Aziz ef. Hasanović, dr. sc. Vedran Obučina, mr. sc. Mirza ef. Mešić, mr. sc. Hidajet ef. Hasanović i mr. sc. Nermin ef. Botonjić. Istaknuto je da knjiga “Jadranski dragulji” predstavlja unikatno djelo koje je na jednom mjestu sabralo, do sada malo poznatu, a iznimno značajnu historijsku građu o muslimanima i Bošnjacima ovih prostora. Sudionici su isticali i činjenicu da se rijetko tko uopće bavi ovom značajnom temom te da je muftija Ševko ef. Omerbašić osvijelio cijelu jednu, do sada zamračenu, povijesnu nišu. Zanimljivo je bilo čuti dijelove knjige koje su promotori navodili u svojim izlaganjima, a složili su se da je knjiga nezaobilazno štivo za svakog tko se nastavi baviti ovom problematikom. Značajna je konstatacija muftije Ševke ef. da je zadatak koji je pred sebe postavio vrlo vjerojatno izgledao kao Sizifov posao zbog cjelokupne povijesne slike koja je vladala i još uvijek je uvriježena na ovim prostorima. Srećom i Bogu hvala nije odustao od realizacije ideje da započne s istraživanjem povijesti islama na ovim prostorima. Istraživanja muftije Ševke ef. Omerbašića fokusirana su na razdoblje prije dolaska Osmanlija na ove prostore, a ista su pokazala postojanje intenzivne veze s muslimanima i prije 15. stoljeća. Promociju knjige moderirao je glavni imam MIZ Rijeka Hajrudin ef. Mujkanović, a na kraju prisutnima se obratio i predsjednik IOM-a MIZ Rijeka Samir Ilijazi koji je kazao da je u 50 godina postojanja i Rijeka izgradnjom džamije, uspjela doći do svoga jadranskog dragulja.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine