digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Subotom ilmihal, nedjeljom sufara: Sufaru uvesti u prvom razredu

Autor: E. S. Oktobar 27, 2016 0

Postoji li mekteb s roditeljskim sastancima/ Roditelji biraju časove fudbala umjesto mekteba/ Dati prednost učenju arapskog pisma umjesto učenja prijevoda Fatihe, Bismile i druge teorije

Remzija Sinanović (43), iz džemata Miljanovci Medžlis IZ Kalesija, majka je troje djece koja su završila mekteb. Prema njezinim riječima vrlo je važno prisustvo na mektepskoj nastavi, što je trenutno “gorući“ problem za muallime.

 Pojedini roditelji zbog umora ili obaveza ne dovode djecu u mekteb. Postoje i oni roditelji koji žive u blizini džamije, ali se ne zanimaju da li djeca nakon upisa u mekteb redovno pohađaju časove. Također, nerijetko za svoju djecu biraju časove fudbala, muzike i slično u toku vikenda umjesto časova mekteba.

Roditeljski sastanci

“Muallimi bi u mektepskoj nastavi trebali imati malo 'ozbiljniji' pristup, naprimjer da se zavode izostanci, opravdani-neopravdani, te da se na kraju mektepske godine pohvale djeca sa najmanje izostanaka. Svakako pratiti i djecu koja najbolje napreduju u učenju i njih, također, pohvaliti“.

Remzija ističe da je nužno ostvariti bolji kontakt muallima s roditeljima, sazivati roditeljske sastanke i obavještavati roditelje o napredovanju djece. Danas je uistinu teško naći mekteb u kojem se organizira roditeljski sastanak.  

Sufaru uvesti u prvom razredu

“Uvesti od prvog razreda mektebske nastave učenje arapskog pisma. Subotom podučavati ilmihalu, a nedjeljom sufaru, kako bi djeca sure iz Kur'ana mogla učiti na arapskom te bi se lakše i tedžvidska pravila mogla primjenjivati. Također, potrebno je angažirati muallime za rad sa ženskom djecom, bar onom starijeg uzrasta“, smatra Remzija iz Kalesije.

Iako mnogi muallimi svjedoče da manja djeca vrlo lahko savladaju sufaru, još uvijek postoji strah da se mlađim uzrastima predstavi arapsko pismo. Kada se uzme u obzir da u ovim godinama djeca mnogo lakše pamte slike, fotografije i znakove, trebalo bi razmotriti da se zaista da prednost učenju arapskog pisma umjesto učenja prijevoda Fatihe, Bismile i druge teorije koju djeca u ovim godinama i ne razumiju, već uče napamet ili, kazano žargonom, štrebaju.

 

Cijeli tekst u Preporodu od 15. oktobra

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine