digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Imaju li svi džemati druženja za žene

Autor: Hidajeta Mahalbašić Maj 05, 2017 0

Ženi treba žena da je razumije, sasluša, posavjetuje, poduči, a da joj pritom ne gleda u odjeću ili kuću/ Aktivnosti kroz džamju su napokon balans koji treba svakoj osobi, a porodičnoj ženi posebno

Ženi je potreban razgovor, društvo i novo znanje, bez obzira u kojoj životnoj dobi bila. Nesumnjivo, ona će svoju potrebu  ispunjavati, na pravom ili krivome mjestu.  Krivih mjesta i prilika je mnogo. Stoga je nerijetko ishod da žene nastoje ostvariti ciljeve, koje su, postavljajući kao svoje, kopirale iz neke sapunice ili od komšinice i kolegice. Usljed toga imamo ženu koja je, opterećena velikim odgovornostima prema porodici i zajednici, još uvijek sama u potrazi za sobom. Ili, ako žena radi na sebi, učenjem i edukacijom bez duhovne hrane, to rezultira umorom i frustracijama koje idu na račun najbližih.

„Nakon perioda studiranja, vrlo plodonosnog u spoznajama, kada sam ušla u društvo udatih žena, sijela više nisu bila mjesta za napajanje pozitivnom energijom. Često sam se našla u prilici da budem na sijelu gdje muškarci imaju mnogo šta pametno i društveno korisno da razgovaraju, a žene se odvajaju u drugu prostoriju, ne iz drugih razloga nego kako bi one imale svoju ‘žensku priču.’„  -Ovakvi i slični njima komentari mogu se čuti od mnogih žena. Popularni pojam „ženska priča“ nam već govori o potrebi za drugačijom vrstom, pristupom i metodom učenja kroz razgovor, koji je potreban ženama, za razliku od zajedničkih tema s muškarcima. S druge strane, ta „ženska priča“ se uglavnom svodi na priču o zavjesama, tepisima, borama, eventualno o djeci s vrlo malo ili nimalo konstruktivnih rješenja. Tako je i u praksi. Iako je među tim istim ženama veliki broj onih koje nastoje naučiti nešto novo, koristiti nekome ili se okoristiti, ipak preovlada atmosfera govora o površnim temama. Zato se često može čuti među našim ženama, bez obzira na dob ili nivo edukacije, da se radije odlučuju na izbjegavanje druženja, jer im to stvara manje pritiska, stresa i nezadovoljstva. A, ženi treba žena da je razumije, sasluša, posavjetuje, poduči, a da joj pritom ne gleda u odjeću ili kuću. Ženi treba da, pored svih svojih plemenitih uloga, bude nekome samo radi Allaha prijateljica.

Zahvaljujući Islamskoj zajednici, koja brine o svim kategotijama svojih džematlija, ženama su dostupne aktivnosti koje su mahsus za njih namijenjene. Idealno su mjesto i prlika da žena ispuni svoju potrebu za napredovanjem i samousavršavanjem, a kroz to  da bude višestruko korisna za svoju okolinu. Aktivnosti kroz džamju su napokon balans koji treba svakoj osobi, a porodičnoj ženi posebno. Posebnost i koristi odvojenih druženja za žene su brojne. Žena je na takvim predavanjima opuštena, u sigurnoj okolini, spremna, kao nigdje drugo, da se suoči sa svojim slabostima, strahovima i najvećim smetnjama njenom vlastitom potencijalu. Zadovoljna žena je zadovoljna i sigurna kćerka. Zadovoljna žena je berićetna i  lahka supruga. Zadovoljna žena je sretna majka. Zadovoljna žena je marljiva članica svoga džemata, koja traga za načinima da drugima izađe ususret. Druženja za žene u džamiji su uvijek korisna. U skladu sa zahtjevima korisnica druženja se mogu odvijati kroz bilo koji vid edukacije: predavanja, tribine, savjetovanja, seminar ili opuštena sijela uz kahvu i kolače, što bi trebao biti redovan oblik druženja u svakome džematu. Prema Poslanikovoj, s.a.v.s., metodologiji odgajanja, najbolji pristup za okupljanje žena kroz džamiju jeste individualni, a zatim džematski,  prvo u manjim grupama, kasnije u brojnijim skupovima. Mudar muškarac je  podržava  u aktivnostima kroz džamiju, jer ona tu dobija sve ono što joj ni otac, ni brat, ni muž ne može kupiti, a za čim joj duša vapi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine