digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mostar: Seminar “Imamski poziv, vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam“

Autor: H. Eminović Decembar 07, 2016 0

Seminar Udruženja Ilmije „Imamski poziv, vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam“održan i u Mostaru 

 

Udruženje Ilmijje BiH danas je u Mostaru realiziralo još jedan u nizu seminara pod radnim nazivom  „Imamski poziv, vjerski radikalizam i nasilni ekstremizam“. Seminar u Mostaru je osmi po redu, koji se održava  u muftijstvima na području Bosne i Hercegovine  pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića i uz podršku misije OSCE u Bosni i Hercegovini. Imamima s područja Mostarksog muftijstva na početku seminara obratili su se mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović i predsjednik Udruženja Ilmije BiH Mensur ef. Pašalić. 

Muftija Dedović u kratkom obraćanju ukazao je na značaj rada i djelovanja udruženja Ilmije i rada imama na području Muftijstva. „Naše Muftijstvo, mormao to istaknuti, djeluje u najspecifičnijim dokonostima. Naše Muftijstvo pokriva vrlo širok, neujednačen i nepovezan prostor. Na našim imamima je velika obaveza i zadaća na koji način odgovoriti izazovima i potrebama naše zajednice. Naši imami odgovorno i ozbiljno nose taj teret, pa nerijetko i ukupno „breme“ našeg naroda na tim prostorima. To se posebno odnosi na krajeve gdje su Bošnjaci reducirani, gdje je brojnost našeg naroda svedena na minimum i gdje je naša snaga učešća u javnom i političkom životu  također na minimumu. S te strane važno ja da Ilmija  kroz svoje projekte pomaže svom članstvu i kontinuirano radi na edukaciji svog članstva“, kazao je muftija Dedović,  dodavši kako su imami najdirektnije izloženi razno-raznim utjecajima i kako od njihove snalažljivosti zavisi i misija Islamske zajednice u cjelini.  „Pozvani smo da činimo onoliko koliko možemo  i moramo se okrenuti našem narodu, da razumijemo njegove potrebe“, poručio je muftija Dedović.

Predsjednik Udruženja Ilmije Mensur ef. Pašalić  podsjetio je kako je cilj ovog seminara razvijanje programa i projekata od interesa Ilmije, ali i općeg ambijenta u kojem imami rade i djeluju. „Projekat je dobro prihvaćen među imamima u BiH ali i našoj dijaspori. Sa sastanka glavnih imama iz 306 bošnjačkih džemata iz dijaspore  dobili smo poziv da sličan seminar organiziramo i za njih, tako da ćemo u koordinaciji sa drugim vjerskim zajednicama i crkvama pokušati i izvan naše zemlje relevantno govoriti o temi imamskog poziv, vjerskog radikalizma i nasilnog ekstremizma“, kazao je predsjednik Ilmije ef. Pašalić. Na kraju se srdačno zahvalio mostarskom muftiji Dedoviću i imamima s područja Muftijstva  na podršci koju su pokazali u projektima Ilmije kao što su Sportski susreti imama, monografija džemata u BiH, izradi  dokumentarnih filmova „Imami šehidi“ i „Imami logoraši“. 

Na današnjem seminaru uvodna izlaganja održali su prof. Mustafa ef. Spahić, o temi „Poziv imama i izazovi vremena , vrijema fesada i raskoli u džematu“,  dr. Ferid ef. Dautović, o temi „Imamet i čuvanje džemata,  Aljo ef. Cikotić, o temi „Živjeti vjeru – čuvanje emaneta i Poslanikova naslijeđa“, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, o temi „Ko i kako govori u ime islama“ i prof. Muhamed Jusić, o temi „Muslimanski sukobi i frakcionaštvo – korijeni i kontekstualizacija“.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine