Bajram baner mali

Trebamo predstavljati islam drugima putem umjetnosti

  • Autor  E. Subašić
  • Objavljeno u Intervju
Trebamo predstavljati islam drugima putem umjetnosti
04 Feb
2017

Razgovor s umjetnikom koji je osmislio čak 500 načina kako napisati Muhammed, ime Pejgambera alejhi-selam

 

Jedan od najpoznatijih muslimanskih umjetnika Ferid Abdurrahim el-Ali posjetio je našu zemlju prošli mjesec povodom organiziranja jedinstvene izložbe u Sarajevu. El-Ali je porijeklom iz Kuvajta, gdje je predsjednik Kuvajtskog centra za islamsku umjetnost.  Aktivni je član brojnih međunarodnih i lokalnih arapskih društava u oblasti umjetnosti i kaligrafije. Naročito je poznat kao kaligraf koji je osmislio 99 načina oblikovanja Allahovog imena, pri čemu je spojio umjetnost oblikovanja, kaligrafiju i arhitekturu. Nakon ovog projekta uspio je osmisliti 500 načina pisanja imena Poslanika, a.s., a sam dizajn je podijelio na 11 grupa, poput oštre grupe, kombinovane, okrugle, kvadratne i dr.

500 načina pisanja imena Muhammed, a.s.

Na početku razgovora zanimalo nas je kako je došao do ideje da osmisli veliki broj različitih oblika za ime Pejgambera, a.s.
“Ako bih naišao na ajet o nebu, napravio bih levhu koja bi podsjećala na nebo. Tako sam počeo pisati i Allahova imena, u različitim oblicima, te došao do devedeset i devet načina kako napisati Božije ime. Nakon što su izložbe s Božijim imenima doživjele veliku popularnost, želio sam ovu umjetnost još više približiti običnom narodu. Tako mi je došla ideja da osmislim pet stotina načina kako napisati Poslanikovo ime Muhammed, a.s. Za tu izložbu, zvanu Muhamedijjat, trebalo mi je šest godina. Glavna poruka koju sam ovim želio poslati svijetu jeste činjenica koliko mi volimo Poslanika, a.s.“, kazao je El-Ali.

Predstaviti islam kroz umjetnost

Ove izložbe imale su veliki odjek i kod nemuslimana, stoga su upriličene i u evropskim zemljama.
“Ljudi nisu znali šta je napisano, ali svima se svidjelo. Kada sam osmišljavao levhe imao sam na umu da će ovo gledati i oni koji ne razumiju arapsko pismo, stoga sam posvetio posebnu pažnju umjetničkoj formi. Moje mišljenje je da da’wa, pozivanje u vjeru i objašnjavanje vjere nije samo obaveza imama, već i drugih ljudi, stoga umjetnost je jedan od oblika da’we. Kaligrafiju smatram jednim predstavljanjem vjere. Ovo je jedan od načina kako predstaviti islam Zapadu. Ova umjetnost je jako oružje za mijenjanje percepcija kod ljudi. Kada se pogledaju ovi radovi, ne može se steći utisak da je ovo proizašlo iz ekstremizma i destruktivnosti, kako se trenutno predstavljaju muslimani i sam islam. S druge strane, ljudima se nude audio i vizuelni sadržaji, koji mogu promovirati razvrat i slično, što ljude udaljavaje od ove vrste umjetnosti. Nažalost, ona je potpuno fragmentirana i ne daje joj se zasluženo mjesto. Danas imamo pojedince koji se bave ovom umjetnošću, ali nemamo centre, pokrete i slično. Mi, u našem centru u Kuvajtu, nastojimo širiti ovu umjetnost, tako što držimo predavanja,  štampamo knjige s ovim radovima i besplatno ih dijelimo. Omogućavamo ljudima na različite načine da koriste ovu umjetnost. Pored knjiga i slikovnica, napravili smo različite dječije igre putem kojih se djeca mogu upoznati s kaligrafijom“, kazao je El-Ali.


Cijeli intervju možete pročitati u printanom izdanju Preporoda br.: 3/1085

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Održan seminar za profesore engleskog jezika TELTS 2017

U Behram-begovoj medrese je i ove…
Jun 24, 2017

Dječiji selam iz Srebrenice

Danas je u Čaršijskoj džamiji u…
Jun 24, 2017

Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Učenjem posljednjeg džuza Kur'ana…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz sutra u 5 sati i 43 minute

Prema kalendaru Islamske zajednice…
Jun 24, 2017

Kako se klanja bajram-namaz

S obzirom da se bajram-namaz klanja…
Jun 24, 2017

Danas dženaza akademiku Ibrahimu Pašiću

U Sarajevu je jutros nakon teške i…
Jun 24, 2017

Mostar: Prelijepi ramazanski dani i aktivnosti u džematu Donja Mahala

Prelazeći preko Lučkog mosta, na desnoj…
Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 24, 2017

Učenici od kojih možemo učiti: Poziv i drugim džematima

Učenici u mektebima džemata Kobilja…
Jun 24, 2017

TUZLA : Bajramske hedije za korisnike Doma penzionera

U petak, 23. juna u okviru redovnih…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz na području Medžlisa Mostar

Bajram namaz na području Medžlisa IZ…

bbi magazin

bbi magazin