Baner granice3

Amina Lila: Hafiska diploma nakon fakultetske

Amina Lila: Hafiska diploma nakon fakultetske
05 Feb
2017

Kur'an je hafizu čuvar i zaštitnik - kazala nam je nova hafiza Amina Lila iz Sarajeva kojoj je u  nedjelju, 29. januara, 2017. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji, nakon podne namaza proučena hafiska dova

 

Hafiza Amina: "Moj zaštitnik je Allah, koji Knjigu objavljuje, i On se o dobrima brine." Ideja da učim hifz kod mene se razvila jako rano, u osnovnoj školi "Al-Amal" koju sam pohađala. Tu su vrlo često bila organizirana takmičenja iz raznih sura, tako sam u osnovnoj školi stekla naviku da učim Kur'an napamet. Kada sam upisala medresu, moje učenje je postalo planski organizovano.

-  Ovo je još jedna diploma, u septembru si diplomirala arapski jezik, kako si uspjeli uskladiti te obaveze i učenje hifza?

Hafiza Amina: Moje učenje hifza tokom školovanja općenito mi je pomoglo da organizujem svoje vrijeme. Naime, studij arapskog jezika mi je olakšao hifz, a opet, hifz mi je olakšao studiranje. Mada sam u nekim momentima morala da dam prednost studiju ili hifzu.

 

Hafiz Menusr Malkić je hafizi Amini i njenoj porodici prenio selame i čestitke reisu-l-uleme, te dodao kako ga je sa ovom hafiskom dovom povezan i kao direktor Gazi Husrev-begove medrese čija je Amina svršenica, kao profesor koji je predavao kiraet Amini i Amaru, te kao muhaffiz Hajri Imamović-Zulum koja je bila muhaffiza Amini Lila. "Kao što ste čuli Amina je svršenica Gazi Husrev-begove medrese i meni je drago da je ovdje sa nama i njena razrednica profesorica Almedina Čelebić... Čuli ste hafiza Amina je profesorica arapskog jezika, prošle godine je završila Filozofski fakultet. Inače, ona dobro poznaje arapski jezik, zato što je njen otac Jasir Egipćanin i drago mi je da je ovdje danas bio i hafiz Husejn Šarkavi kao predstavnik te egipatske loze. S druge strane, hafiza Amina je porijeklom iz ulemanske porodice Delića iz Brnjica. Tu su dvojica daidža koji su proučili kratke sure. Tu je također njen brat Amar koji je također završio Gazi Husrev-begovu medresu i nadamo se da će i on uskoro pred hafisku komisiju," kazao je hafiz Malkić osvrnuvši se potom na tradiciju učenja hifza u Gazi Husrev-begovoj medresi.

 

-  Šta će hifz značiti za tvoj život i karijeru?

Hafiza Amina: Ako hifz podrazumjeva čuvanje Kur'ana, onda je i sam Kur'an hafizu čuvar i zaštitnik. Osjećam se ispunjeno, ponosno ali i odgovorno.

-  Ko ti je na ovom putu posebno pomogao? 

Hafiza Amina: Moj put je bio veoma dug i dosta ljudi mi je pomoglo, ako bih se morala odlučiti na najzaslužnije osobe, na prvom mjestu bi sigurno bili moji roditelji, zatim moja muhaffiza Hajra Imamović - Zulum, koja mi je bila podrška i vodič da svoje učenje hifza privedem kraju.

- Ativna si i na društvenom polju, koje su to aktivnosti i kako gledaš na svoje vršnjake? 

Hafiza Amina: Utjecati na društvo u kojem se nalazimo i biti dio pozitivne promjene  je naš zadatak kao namjesnika našeg Gospodara na ovoj Zemlji. Pogodni ambijent za moje djelovanje sam pronašla upravo u AKOS-u. Živimo u vremenu mnogih izazova i iskušenja, što nam i nalaže da puno više radimo na svom vlastitom odgoju kako bismo pomogli našem društvu. Omladina je budućnost ovog Ummeta i na nama je velika odgovornost. Smatram da mi kao omladina sa ovih prostora, na razmeđu istoka i zapada i mjestu susreta civilizacija, možemo predstaviti cijelom svijetu uzorit primjer shvatanja i primjenjivanja islama praktično na raznim poljima.

- Da li si se koristila savremenim tehnikama u učenke hifza ?

Hafiza Amina: Savremene tehnike su veliko olakšanje koje imamo danas. Lično sam preslušavala preko Skype-a, pozivima sa WhatsAppa i služeći se besplatnim minutama. Ovakav način preslušavanja je jako pogodan za majke koje imaju malu djecu, tokom vremenskih nepodoga, također je i ušteda na prevozu i na vremenu. 

 

Cijeli tekst u printanom izdanju od 1. februara

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 25, 2017

Mostar: Hafiz Nedim Botić održao predavanje o Sulejmanu, a.s.

U petak, 24. marta, je u…
Mar 25, 2017

Naši strahovi od mezarja

Uz svaki bih nišan u zavičaju mogao…
Mar 25, 2017

Bugojno: Postavljen kamen-temeljac za ženski internat

Na svečanosti u bugojanskom naselju…
Mar 25, 2017

Proljeće je, sve zeleni...

U kur'anskom pojmovnom instrumentariju,…
Mar 25, 2017

Oslobodite organizam štetnih toksina

Početkom proljeća, kada i priroda…
Mar 25, 2017

Livno: Predavanje i druženje za žene povodom Dana nezavisnosti

Udruženje žena MIZ Livno već četiri…
Mar 25, 2017

Hutba reisu-l-uleme u Americi: Čuvajte ovu zemlju i naše prijateljstvo

Sarajevo, 24. mart 2017. (MINA) –…
Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…

bbi magazin