Srebrenica majke 1

Novi hafiz iz Gračanice: Došao sam u Medresu a nisam znao nijednog harfa

  • Autor  Amina Đulović
  • Objavljeno u Intervju
Novi hafiz iz Gračanice: Došao sam u Medresu a nisam znao nijednog harfa
18 Mar
2017

Hafiska dova Belminu Džananoviću proučena je 11. marta ove godine u Bijeloj džamiji u Gračanici. Gračanica je nekada imala veliki broj hafiza. Imala je i medresu Osman-kapetana gdje su mnoge softe učile Kur'an napamet, kaže glavni gračanički imam Smajo-ef. Mustafić.

Cijeli tekst u printanom izdanju Preporoda

Šta za Tebe znači ovaj čin proglašenja u nosioca titule hafiza?

Hifz je velika blagodat koju nam je Allah dž.š. dao. On nam je olakšao učenje hifza i hvala Mu što je svakog dana sve više hafiza među nama u Bosni i Hercegovini. To je velika blagodat za sve nas i našu zemlju. Potrebno je dosta vremena i truda da bi se došlo do ove hafiske dove. Hvala Allahu dž.š. ja sam uspio. Imao sam dva muhafiza, prvo sam učio pred hafizom Mirnesom-ef. Spahićem, a kasnije pred hafizom Alenom-ef. Kehićem pred kojim sam i završio učenje. Mnogo mi znači to što sam istrajao i što sam hafiz.

Šta Te motiviralo da počneš učiti hifz?

To je, rekao bih, komplikovana priča. Došao sam u Medresu kao učenik koji nije bio baš dobar u kiraetu. Nisam znao ni jednog harfa. Sam početak je bio veoma težak. Prvo sam naučio harfove, a nakon toga sam počeo učiti Kur'an, međutim, još to nije bilo na zadovoljavajućem nivou pa sam bio potpuno posvećen tome da unaprijedim svoje učenje. I uspio sam. Danas kada me pitaju koji je bio razlog da počnem učiti hifz ne mogu dati neki konkretan odgovor. Jednostavno sam jednog jutra odlučio da počem učiti i hvala Bogu uspio sam. Kasnije se ljubav prema Kur'anu i hifzu sve više povećavala i odlučio sam da prekinem studiranje na Fakultetu islamskih nauka kako bih završio hifz. Hvala Allahu dž.š. da je moj muhafiz blizu mene u džematu i to mi je mnogo olakšalo. On je bio uz mene i sve teškoće na koje sam nailazio uspješno smo prevazilazili.

Ko Ti je na tom putu posebno pomogao?

 Moji roditelji, brat i moja supruga, da ih Allah dž.š. nagradi na tome, bili su mi veoma velika podrška. Moja hanuma je bila sve vrijeme uz mene, a  u onom periodu kada sam se pripremao za komisiju i kada sam bio potpuno posvećen učenju ona se porodila i dobili smo sina. Bili su to dani kada je njoj bila potrebna moja podrška i pomoć ali ona je imala veliko razumijevanje i sve smo to nekako uspješno uskladili. Naravno, veliku zaslugu ima i moj muhafiz Alen Kehić. On je moj uzor, i po hifzu i po ponašanju. Dosta sam od njega naučio i to je čovjek kojeg nikad neću zaboraviti. Molim Allaha dž.š. da ga nagradi lijepim dženetom.

Šta hifz znači u životu mladih ljudi?

Vi vidite u kakvom vaktu živimo. Teško je vrijeme. Hifz znači mnogo. On je za mladog čovjeka, između ostalog, zaštita od poroka. Ne može čovjek koji je hafiz sebi dozvoliti mnogo toga. Hvala Allahu koji nam je sve to podario.

Označeno

Zadnje vijesti

Apr 23, 2017

"Moderni čovjek" je religiozni (ne)vjernik

Dakako, kao nekada tako i sada u svim…
Apr 23, 2017

Prijem za tuzlanske svršenike i svršenice Behram-begove medrese

Glavni imam hafiz Ahmed ef. Huskanović…
Apr 23, 2017

Delegacija iz Prijedora u posjeti Medžlisu Tuzla

U ponedjeljak, 17. aprila delegacija…
Default Image
Apr 23, 2017

GHB biblioteka: Izložba „Vakufi u Tuzli“

U okviru programa svečanog otvaranja…
Apr 23, 2017

Kako je Allaha doživio i s Njim razgovarao poslanik Muhammed

Jedan događaj posebno važan zbio se…
Apr 22, 2017

Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopano 5 žrtava

U subotu, 22. aprila, klanjana je…
Apr 22, 2017

Podrška majkama Srebrenice

Glavni imam Medžlisa Tuzla, hafiz Ahmed…
Apr 22, 2017

Mektepsko takmičenje: Najuspješniji Medžlis Mostar

Završno mektepsko takmičenje na nivou…
Apr 22, 2017

Mobilna aplikacija: Mapa džamija i džemata Muftijstva mostarskog

Mobilna aplikacija džamija na području…
Apr 22, 2017

Detaljno o Miradžu

Veličanstveni događaj Miradža…

bbi magazin