Srebrenica majke 1

Otvoreni mektepski dan

  • Autor  Almedin Karić
  • Objavljeno u Društvo
Otvoreni mektepski dan
26 Dec
2016

U nedjelju, 25.12. sa početkom u 10h upriličena je aktivnost "Otvoreni mektepski dan" a u sklopu aktivnosti "Selam, ya Resulallah - Dani o Allahovom Poslaniku".

Program je započeo polaznik mekteba Šehadet (Mojmilo), Ismail Sitnić, nakon čega je uslijedila izvedba hora Mektebski bulbuli. Obilni program u izvedbi polaznika mektebske nastave, učenika i učenica O.Š.“Avdo Smailović“ iz Buća Potoka, kao i učenika i učenica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" je počastio prisutne goste kao i mekteblije koji su svoje oduševljenje pokazivali svaki trenutak.

U sklopu aktivnosti "Otvoreni mektepski dan" prisutni su mogli i naučiti mnogo toga kroz kviz "Svjetlost znanja" u kojem su se takmičila tri tima polaznika mektebske nastave, crveni, plavi i zeleni tim. Kviz se sastojao od 4 igre i to: A,B,C pitalice; asocijacije; spretan, sretan; pokaži šta znaš. Najspremniji i najspretniji tim je bio tim crvenih kojeg su sačinjavali: Čomor Ahmed - polaznik mekteba Hadžići,
Smječanin Lejla - polaznica mekteba Boljakov Potok, Radača Minela - polaznica mekteba u Prači.

Također, u sklopu programa su upriličeni rezultati najboljih literarnih i likovnih radova, a diplome i nagrade su uručili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, i šef Odjela za mektebe Rijaseta Islamske zajednice u BiH doc. dr. Enes Svraka, i direktor Instituta Yunus Emre, g. Mehmet Akif Yaman koji je uručio nagrade učesnicima kviza i dobitnicima nagrada za literarni i likovni konkurs u pokroviteljstvu Yunus Emre Instituta.

Nakon toga uslijedilo je obraćanje glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, dr. Ferid ef. Dautovića, koji je podsjetio prisutne da je "Otvoreni mektepski dan" aktivnost koja je do sada bila upriličena i koja će se realizovati u idućim manifestacijama "Selam, ya Resulallah" i da za primarni cilj ima da djeci približi i omili mekteb, kao i da ih podstakne radu i zalaganju.

Šef Odjela za mektebe Rijaseta Islamske zajednice u BiH doc. dr. Enes Svraka se obratio prisutnima uz selame direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH mr. Nusreta Abdibegovića uputivši dobrodošlicu prisutnima i poruke zahvale Medžlisu IZ-e Sarajevo na organiziranju ovakve aktivnosti, kao i realizaciji manifestacije "Selam, ya Resulallah" uz nadu da će broj mekteblija još porasti u idućim godinama.

Prisutnima se obratio i direktor Instituta Yunus Emre, g. Mehmet Akif Yaman uz poruke dobrodošlice i zahvale na realizaciji ove aktivnosti.

Medžlis IZ-e Sarajevo već dvanaestu godinu za redom organizuje manifestaciju pod nazivom „Selam ya Resulallah“ u kojoj u nizu događaja je uvijek predviđen i otvoreni mektepski dan tj. dan koji je posvećen svim polaznicima mektebske nastave.

VIše fotografija pogledajte OVDJE.

 

 

Zadnje vijesti

Apr 24, 2017

Otvorena obnovljena Derviš-hanumina medresa u Bosanskoj Gradišci

Derviš-hanumina medresa u Bosanskoj…
Apr 24, 2017

Mostar: Čuvajmo naš namaz i razmišljamo o Božijim porukama

Tradicionalnim mevludom koji su…
Apr 24, 2017

Doktorirao hafiz Edin ef. Peštalić

Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa…
Apr 24, 2017

Mubarek noć Lejletu-l-Miradž obilježena u Srebreniku

Muslimani u Srebreniku, širom Bosne i…
Apr 24, 2017

Takmičenje za nivo Muftijstva travničkog

U nedjelju, 23. 04. 2017. godine u…
Apr 24, 2017

Reisu-l-ulema primio saudijskog ambasadora

Sarajevo, 24. april 2017. (MINA) –…
Apr 24, 2017

Konjic: Mevludski programi u Kralupima, Podorašcu i Gradskoj džamiji

U subotu, 22.aprila 2017. godine nakon…
Apr 24, 2017

Obilježena 25. godišnjica odbrane Livna: Bošnjaci nisu branili Livno?

U nedjelju, 23.aprila 2017.godine u…
Apr 24, 2017

Centralna manifestacija povodom Lejletul-mi’radža

Čaršijska džamija u Tuzli je u…
Apr 24, 2017

Druženje za djecu: Kur'an - moj najbolji prijatelj

U okviru jednomjesečnih radionica i…
Apr 24, 2017

Održano mektebsko takmičenje Muftijstva tuzlanskog

Mektebsko takmičenje Muftijstva…
Apr 24, 2017

U Livnu Mevludom obilježen Lejletul-Miradž

Vaz održao i namaze predvodio zenički…

bbi magazin