Ramazanska cestitka banner2 mali

Otvoreni mektepski dan

  • Autor  Almedin Karić
  • Objavljeno u Društvo
Otvoreni mektepski dan
26 Dec
2016

U nedjelju, 25.12. sa početkom u 10h upriličena je aktivnost "Otvoreni mektepski dan" a u sklopu aktivnosti "Selam, ya Resulallah - Dani o Allahovom Poslaniku".

Program je započeo polaznik mekteba Šehadet (Mojmilo), Ismail Sitnić, nakon čega je uslijedila izvedba hora Mektebski bulbuli. Obilni program u izvedbi polaznika mektebske nastave, učenika i učenica O.Š.“Avdo Smailović“ iz Buća Potoka, kao i učenika i učenica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" je počastio prisutne goste kao i mekteblije koji su svoje oduševljenje pokazivali svaki trenutak.

U sklopu aktivnosti "Otvoreni mektepski dan" prisutni su mogli i naučiti mnogo toga kroz kviz "Svjetlost znanja" u kojem su se takmičila tri tima polaznika mektebske nastave, crveni, plavi i zeleni tim. Kviz se sastojao od 4 igre i to: A,B,C pitalice; asocijacije; spretan, sretan; pokaži šta znaš. Najspremniji i najspretniji tim je bio tim crvenih kojeg su sačinjavali: Čomor Ahmed - polaznik mekteba Hadžići,
Smječanin Lejla - polaznica mekteba Boljakov Potok, Radača Minela - polaznica mekteba u Prači.

Također, u sklopu programa su upriličeni rezultati najboljih literarnih i likovnih radova, a diplome i nagrade su uručili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, i šef Odjela za mektebe Rijaseta Islamske zajednice u BiH doc. dr. Enes Svraka, i direktor Instituta Yunus Emre, g. Mehmet Akif Yaman koji je uručio nagrade učesnicima kviza i dobitnicima nagrada za literarni i likovni konkurs u pokroviteljstvu Yunus Emre Instituta.

Nakon toga uslijedilo je obraćanje glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, dr. Ferid ef. Dautovića, koji je podsjetio prisutne da je "Otvoreni mektepski dan" aktivnost koja je do sada bila upriličena i koja će se realizovati u idućim manifestacijama "Selam, ya Resulallah" i da za primarni cilj ima da djeci približi i omili mekteb, kao i da ih podstakne radu i zalaganju.

Šef Odjela za mektebe Rijaseta Islamske zajednice u BiH doc. dr. Enes Svraka se obratio prisutnima uz selame direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH mr. Nusreta Abdibegovića uputivši dobrodošlicu prisutnima i poruke zahvale Medžlisu IZ-e Sarajevo na organiziranju ovakve aktivnosti, kao i realizaciji manifestacije "Selam, ya Resulallah" uz nadu da će broj mekteblija još porasti u idućim godinama.

Prisutnima se obratio i direktor Instituta Yunus Emre, g. Mehmet Akif Yaman uz poruke dobrodošlice i zahvale na realizaciji ove aktivnosti.

Medžlis IZ-e Sarajevo već dvanaestu godinu za redom organizuje manifestaciju pod nazivom „Selam ya Resulallah“ u kojoj u nizu događaja je uvijek predviđen i otvoreni mektepski dan tj. dan koji je posvećen svim polaznicima mektebske nastave.

VIše fotografija pogledajte OVDJE.

 

 

Zadnje vijesti

Maj 27, 2017

Nakon 24 godine: Ezan se oglasio sa obnovljene Ali-begove džamije u Žepču

ŽEPČE, 27.MAJ- Trzanska mahala u Žepču…
Maj 27, 2017

Radno otvorenje – proklanjavanje džamije u Oberhausenu

U subotu, 13.05.2017. god., poslije…
Maj 27, 2017

Zajedno sa džematlijama Srebrenice pred ramazan

U posjeti Srebrenici i Potočarima, u…
Maj 27, 2017

Kur'an – direktna veza sa Gospodarom i smiraj svake žene

Izuzetno iskustvo je svjedočiti Večeri…
Maj 27, 2017

Livno: Slatko čašćenje u svim džamijama povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

Aktivistice Udruženja žena Medžlisa IZ…
Maj 26, 2017

Saopćenje: Rijaset zabrinut viješću o rušenju vjerskog objekta u Zemunu

Rijaset Islamske zajednica u BiH…
Maj 26, 2017

Ramazanska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Sarajevo, 26. maj 2017. (MINA) –…
Maj 26, 2017

Fadili Dedić najpotrebnija je hrana

Fadila Dedić, 46-godišnja samohrana…
Maj 26, 2017

VIDEO: Šta je islamski kalendar?

"Po Takvimu Rijaseta Islamske…
Maj 26, 2017

Dova u mjesecu Ramazanu

Rukopis ovosedmične kolumne je…

bbi magazin

bbi magazin