Baner granice3

U BiH 70 kompanija i 4.458 proizvoda halal certificirano

U BiH 70 kompanija i 4.458 proizvoda halal certificirano
05 Jan
2017

Agencija za certificiranje halal kvalitete u BiH do sada je certificirala ukupno 70 bh. kompanija, od čega 62 proizvođača hrane i osam hotela i restorana, te 4.458 proizvoda, potvrđeno je Feni iz te agencije.

 

Osim u BiH, Agencija je certificirala i 19 kompanija u Srbiji, te po jednu u Crnoj Gori i Litvaniji, čime ukupni broj certificiranih proizvoda iznosi 6.347.

- Agencija je tokom 2016. razvila i aplikaciju za mobilne uređaje "Halal bazar" koja predstavlja svojevrstan vodič za kupce halal proizvoda i korisnike halal usluga. Aplikacija je dostupna na Google Playu i omogućava kupcima i korisnicima da na jednom mjestu imaju podatke o svim halal certificiranim proizvodima i uslugama, za početak u BiH i regionu, a u narednom periodu će biti proširena na zemlje Evrope i svijeta - rekao je Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

U aplikaciji halal proizvodi i proizvođači razvrstani su u oblasti: aditivi, farmaceutski proizvodi, jaja i proizvoda od jaja, kolači, konditorski proizvodi, kozmetika i sredstva za ličnu higijenu, meso i mesni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, pak proizvodi, polugotova i gotova jela, šećer, sladoledi, snek proizvodi, so i začini, stočna hrana, ulja i masti, voće i povrće i njihovi proizvodi, voda, žitarice i proizvodi od žitarica, te hoteli i restorani.

Iz Agencije navode da proizvođači certificranjem potvrđuju da ispunjavaju zahtjeve ili očekivanja kupaca, a kupci im uzvraćaju svojom lojalnošću i izborom njihovih proizvoda.

Pojašnjavaju da je halal tržište jedno od najbrže rastućih na svijetu, a da je bh. halal tržište najznačajnije u regionu jugoistočne Evrope.

- Shodno tome, vodeći brendovi iz oblasti prehrambene industrije iz BiH i regiona primjenjuju zahtjeve halala u svojoj proizvodnji. Oni često odluku o uvođenju halala baziraju na konkretnom zahtjevu kupaca da proizvodi budu halal certificirani, nekad to bude rezultat konkurentnog statusa na regionalnom tržištu ili zahtjev stranog kupca - rekao je Sakić.

Danas su bh. halal proizvodi prisutni na tržištima širom svijeta, počevši od Amerike, Kanade, zemalja EU, Bliskog istoka, Sjeverne Afrike...

Iz Agencije, također, ističu da je globalno halal tržište u fazi kontinuiranog rasta i u posljednjim godinama se nalazi u fazi svojevrsne konsolidacije koja je uzrokovana određenim vanjskim faktorima. U posljednjih pet godina najveća ekspanzija je zabilježena u oblasti halal turizma, tako da već postoje etablirani specijalizirani sajmovi o halal turizmu, a vrlo je agilan sistem halal bookinga i slično.

Zahvaljujući projektu Global State of Islamic Economy koji podržava vlada Dubaija, svi zainteresirani za halal su dobili vrlo vrijedan izvor informacija iz kojeg mogu sagledavati globalne trendove. Istovremeno, potaknute su aktivnosti u segmentima koji do sada nisu dobili punu pažnju, poput sektora farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda ili usluga zdravstvenog halal turizma.

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 25, 2017

Mostar: Hafiz Nedim Botić održao predavanje o Sulejmanu, a.s.

U petak, 24. marta, je u…
Mar 25, 2017

Naši strahovi od mezarja

Uz svaki bih nišan u zavičaju mogao…
Mar 25, 2017

Bugojno: Postavljen kamen-temeljac za ženski internat

Na svečanosti u bugojanskom naselju…
Mar 25, 2017

Proljeće je, sve zeleni...

U kur'anskom pojmovnom instrumentariju,…
Mar 25, 2017

Oslobodite organizam štetnih toksina

Početkom proljeća, kada i priroda…
Mar 25, 2017

Livno: Predavanje i druženje za žene povodom Dana nezavisnosti

Udruženje žena MIZ Livno već četiri…
Mar 25, 2017

Hutba reisu-l-uleme u Americi: Čuvajte ovu zemlju i naše prijateljstvo

Sarajevo, 24. mart 2017. (MINA) –…
Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…

bbi magazin