Srebrenica majke 1

Reyhanli: Doktor iz Bolonje među izbjeglicama

  • Autor  Amina Đulović
  • Objavljeno u Aktuelno
Reyhanli: Doktor iz Bolonje među izbjeglicama
16 Feb
2017

Islamska zajednica i džematlije s području četiri medžlisa Muftijstva tuzlanskog, Zvornik, Živinice, Tuzla i Gračanica, prikupili su oko 120 tona brašna, koje je početkom februara posredstvom Međunarodnog foruma solidarnosti – Emmaus iz Doboj Istoka dostavljeno sirijskim izbjeglicama u Turskoj. Ova vrijedna donacija uručena je pekari u gradu Reyhanli koja svakodnevno priprema lepine za sirijske izbjeglice. 

Brašno koje je dostavljeno u pekaru u Reyhanliju, gradu u kojem skoro da nema slobodne građevine i prostora a da u njima nisu smještene sirijske izbjeglice, koristit će se za pripremu lepina. Dnevno se u ovoj pekari proizvede 110.000 lepina koje se distribuiraju prema sirijskim izbjeglicama, jetimskim porodicama i drugim osobama  u stanju potrebe.

Dnevna proizvodnja lepina zahtijeva potrošnju 7,5 t brašna, a nekada je ta količina i puno veća. U Reyhanliju je skoro nemoguće kupiti brašno, a često je tako i u okolnim mjestima. Zato je pomoć u brašnu, koju su muslimani iz Bosne i Hercegovine poslali ovim konvojem, pomoć koja je u ovom trenutku itekako važna i potrebna.

„Čini se, kao da je sva tuga i jad ovoga svijeta trenutno baš na ovome mjestu. Veliki broj ljudi je u potrebi. Svi oni koji mogu neka se uključe i daju svoj doprinos. Ponosni smo na naše džematlije. Znamo da i među nama ima onih kojima je pomoć potrebna. Pomozimo svojim komšijama, jer to je naša obaveza, ali pomozimo i u ovakvim akcijama, Naravno, svako spram svojih mogućnosti, a dragog Boga molimo da nam ukabuli“, zaključuje Sedin-ef. Karić.

MFS EMMAUS planira organizirati nove akcije, posebno pomoć jetimima, a plan je da se još jedan konvoj organizira krajem marta i drugi prije ramazana.

Ovo je samo dio slike o sirijskim izbjeglicama, onaj najosjetljiviji i najteži, o djeci. Ta slika je mnogo šira i zahtijeva mnogo više zalaganja smatraju i koordinatori na projektima u EMMAUS-u.

„Teško je ostati ravnodušan kada vidite sve ono što smo mi vidjeli. Drago nam je da smo uspjeli u ovoj misiji, ali uspjet ćemo i mnogo više ako budemo nastavili s ovom akcijom. U ovoj akciji su učestvovali i građani Kalesije kao i oni koji su nam se javili iz drugih gradova. Ipak, najveća pomoć, skoro 120 tona brašna, došla je iz medžlisa Islamske zajednice Zvornik, Gračanica, Tuzla i Živinice. Pozivamo sve one koji žele da pomognu da nam se jave. Mi ćemo nastaviti sa ovakvim akcijama“, kaže Elmedin Škrebo, rukovodilac sektora za razvoj i saradnju u MFS EMMAUS-u.

Među velikim brojem izbjeglica, u bolnici koja je osnovana 2011. godine sa ciljem pružanja zdravstvene pomoći sirijskim izbjeglicama, već godinama boravi i pruža ljekarsku pomoć i doktor iz Bolonje. Ovaj pedesetpetogodišnjak je porijeklom iz Sirije, a prije mnogo godina odselio je u Italiju i osnovao privatnu kliniku u Bolonji. Danas volontira kao liječnik u ovoj bolnici u kojoj je obavljeno preko 150 000 pregleda, te urađeno 3000 različitih operacija.

Označeno

Zadnje vijesti

Apr 24, 2017

Otvorena obnovljena Derviš-hanumina medresa u Bosanskoj Gradišci

Derviš-hanumina medresa u Bosanskoj…
Apr 24, 2017

Mostar: Čuvajmo naš namaz i razmišljamo o Božijim porukama

Tradicionalnim mevludom koji su…
Apr 24, 2017

Doktorirao hafiz Edin ef. Peštalić

Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa…
Apr 24, 2017

Mubarek noć Lejletu-l-Miradž obilježena u Srebreniku

Muslimani u Srebreniku, širom Bosne i…
Apr 24, 2017

Takmičenje za nivo Muftijstva travničkog

U nedjelju, 23. 04. 2017. godine u…
Apr 24, 2017

Reisu-l-ulema primio saudijskog ambasadora

Sarajevo, 24. april 2017. (MINA) –…
Apr 24, 2017

Konjic: Mevludski programi u Kralupima, Podorašcu i Gradskoj džamiji

U subotu, 22.aprila 2017. godine nakon…
Apr 24, 2017

Obilježena 25. godišnjica odbrane Livna: Bošnjaci nisu branili Livno?

U nedjelju, 23.aprila 2017.godine u…
Apr 24, 2017

Centralna manifestacija povodom Lejletul-mi’radža

Čaršijska džamija u Tuzli je u…
Apr 24, 2017

Druženje za djecu: Kur'an - moj najbolji prijatelj

U okviru jednomjesečnih radionica i…
Apr 24, 2017

Održano mektebsko takmičenje Muftijstva tuzlanskog

Mektebsko takmičenje Muftijstva…
Apr 24, 2017

U Livnu Mevludom obilježen Lejletul-Miradž

Vaz održao i namaze predvodio zenički…

bbi magazin