Baner granice3

Reyhanli: Doktor iz Bolonje među izbjeglicama

Reyhanli: Doktor iz Bolonje među izbjeglicama
16 Feb
2017

Islamska zajednica i džematlije s području četiri medžlisa Muftijstva tuzlanskog, Zvornik, Živinice, Tuzla i Gračanica, prikupili su oko 120 tona brašna, koje je početkom februara posredstvom Međunarodnog foruma solidarnosti – Emmaus iz Doboj Istoka dostavljeno sirijskim izbjeglicama u Turskoj. Ova vrijedna donacija uručena je pekari u gradu Reyhanli koja svakodnevno priprema lepine za sirijske izbjeglice. 

Brašno koje je dostavljeno u pekaru u Reyhanliju, gradu u kojem skoro da nema slobodne građevine i prostora a da u njima nisu smještene sirijske izbjeglice, koristit će se za pripremu lepina. Dnevno se u ovoj pekari proizvede 110.000 lepina koje se distribuiraju prema sirijskim izbjeglicama, jetimskim porodicama i drugim osobama  u stanju potrebe.

Dnevna proizvodnja lepina zahtijeva potrošnju 7,5 t brašna, a nekada je ta količina i puno veća. U Reyhanliju je skoro nemoguće kupiti brašno, a često je tako i u okolnim mjestima. Zato je pomoć u brašnu, koju su muslimani iz Bosne i Hercegovine poslali ovim konvojem, pomoć koja je u ovom trenutku itekako važna i potrebna.

„Čini se, kao da je sva tuga i jad ovoga svijeta trenutno baš na ovome mjestu. Veliki broj ljudi je u potrebi. Svi oni koji mogu neka se uključe i daju svoj doprinos. Ponosni smo na naše džematlije. Znamo da i među nama ima onih kojima je pomoć potrebna. Pomozimo svojim komšijama, jer to je naša obaveza, ali pomozimo i u ovakvim akcijama, Naravno, svako spram svojih mogućnosti, a dragog Boga molimo da nam ukabuli“, zaključuje Sedin-ef. Karić.

MFS EMMAUS planira organizirati nove akcije, posebno pomoć jetimima, a plan je da se još jedan konvoj organizira krajem marta i drugi prije ramazana.

Ovo je samo dio slike o sirijskim izbjeglicama, onaj najosjetljiviji i najteži, o djeci. Ta slika je mnogo šira i zahtijeva mnogo više zalaganja smatraju i koordinatori na projektima u EMMAUS-u.

„Teško je ostati ravnodušan kada vidite sve ono što smo mi vidjeli. Drago nam je da smo uspjeli u ovoj misiji, ali uspjet ćemo i mnogo više ako budemo nastavili s ovom akcijom. U ovoj akciji su učestvovali i građani Kalesije kao i oni koji su nam se javili iz drugih gradova. Ipak, najveća pomoć, skoro 120 tona brašna, došla je iz medžlisa Islamske zajednice Zvornik, Gračanica, Tuzla i Živinice. Pozivamo sve one koji žele da pomognu da nam se jave. Mi ćemo nastaviti sa ovakvim akcijama“, kaže Elmedin Škrebo, rukovodilac sektora za razvoj i saradnju u MFS EMMAUS-u.

Među velikim brojem izbjeglica, u bolnici koja je osnovana 2011. godine sa ciljem pružanja zdravstvene pomoći sirijskim izbjeglicama, već godinama boravi i pruža ljekarsku pomoć i doktor iz Bolonje. Ovaj pedesetpetogodišnjak je porijeklom iz Sirije, a prije mnogo godina odselio je u Italiju i osnovao privatnu kliniku u Bolonji. Danas volontira kao liječnik u ovoj bolnici u kojoj je obavljeno preko 150 000 pregleda, te urađeno 3000 različitih operacija.

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 23, 2017

Veliki skup Bošnjaka iz zemalja Beneluxa

Drugi mektepski susreti okupit će skoro…
Mar 23, 2017

Mreža mladih: Konačan odgovor Islamske zajednice kako raditi s mladima?

Analizirajući strukturu i plan rada…
Mar 23, 2017

Društveno aktivna majka je cool majka

“Kada su pitali Gadamera, poznatog…
Mar 23, 2017

Esencijalna pravila na kojima se temelji islamski krivični sistem

Filozofija delikta i kazne u islamu
Mar 23, 2017

Mektebska djeca posjetila stare džematlije u džematu Gubavica

Polaznici mektebske nastava u džematu…
Mar 23, 2017

UEFA: Evropsko prvenstvo će 2024. biti održano u Njemačkoj ili Turskoj

UEFA je saopćila da će domaćin…
Mar 23, 2017

Krštenjem do papira u Njemačkoj

Berlin - Otkako je Njemačka primila…
Mar 22, 2017

Vojni ataše Kraljevine Velike Britanije u posjeti Vojnom muftiji

Vojni ataše Kraljevine Velike…
Mar 22, 2017

Otvorenje Ajvatovice 12. maja, centralna svečanost 2. jula

Organizacioni odbor 507. Dana Ajvatovice

bbi magazin