Ramazanska cestitka banner2 mali

Jednoglasna odluka na skupu u Vijećnici: BiH će podnijeti zahtjev za reviziju presude protiv Srbije

  • Autor  Nermin Porobić/faktor.ba
  • Objavljeno u Aktuelno
Jednoglasna odluka na skupu u Vijećnici: BiH će podnijeti zahtjev za reviziju presude protiv Srbije
17 Feb
2017

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je večeras da će BiH podnijeti zahtjev za pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Izetbegović je to kazao medijima nakon savjetovanja u Vijećnici na koje je bilo pozvano oko 100 pravnih eksperata, lidera političkih partija, zvaničnika u BiH, akademika, advokata, predstavnika nevladinih organizacija...

Savjetovanje su organizirali Fondacija Pravda za BiH i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Pokrovitelj skupa je bio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a prisustvovali još i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, bivši član Predsjedništva BiH Beriz Belkić, vrh SDP-a BiH predvođen predsjednikom stranke, bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, predsjednik BPS-a i general Sefer Halilović i predsjednik DF-a Željko Komšić.

Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugoržene narode i predsjednica UO Fondacije pravda za BiH kazala je da su uspjeli doći do prijelomne tačke za BiH.

- Govorili smo jednim glasom, a to je glas podrške našem zahtjevu za reviziju presude. Iskazana je apsolutna podrška i moram da kažem da je na čelu ovog ekspertnog tima gospodin David Scheffer. On je tako ubjedljivo prezentirao ono što je ovaj ekspertni tim radio tako da smo zdušno podržali to što smo danas čuli - kazala je Memišević.

Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, kazao je da su prikupljeni relevantni dokazi koji su ponuđeni ekspertnom timu koji je intezivno radio posljednju godina na pripremi revizije.

On je saopćio i zaključke koji su jednoglasno usvojeni, a oni su:

- Učesnici podržavaju stav agenata i ekspertnih timova da su se stekli uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine.

- Smisao revizije je utvrđivanje istine o ulozi režima bivše SR Jugoslavije u sudski dokazanom zločinu genocida nad Bošnjacima. To je moralna i pravna obaveza i pitanje pravde koje se ne može osporavati političkim razlozima. Revizija je izraz obaveze prema žrtvama genocida i nastojanje da se utvrđivanjem istine osiguraju pretpostavke za obnavljanje međunacionalnog povjerenja i temelja za trajan mir, te dobrosusjedske odnose.

Rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude istječe 26. februara 2017. godine.

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 27, 2017

Nakon 24 godine: Ezan se oglasio sa obnovljene Ali-begove džamije u Žepču

ŽEPČE, 27.MAJ- Trzanska mahala u Žepču…
Maj 27, 2017

Radno otvorenje – proklanjavanje džamije u Oberhausenu

U subotu, 13.05.2017. god., poslije…
Maj 27, 2017

Zajedno sa džematlijama Srebrenice pred ramazan

U posjeti Srebrenici i Potočarima, u…
Maj 27, 2017

Kur'an – direktna veza sa Gospodarom i smiraj svake žene

Izuzetno iskustvo je svjedočiti Večeri…
Maj 27, 2017

Livno: Slatko čašćenje u svim džamijama povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

Aktivistice Udruženja žena Medžlisa IZ…
Maj 26, 2017

Saopćenje: Rijaset zabrinut viješću o rušenju vjerskog objekta u Zemunu

Rijaset Islamske zajednica u BiH…
Maj 26, 2017

Ramazanska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Sarajevo, 26. maj 2017. (MINA) –…
Maj 26, 2017

Fadili Dedić najpotrebnija je hrana

Fadila Dedić, 46-godišnja samohrana…
Maj 26, 2017

VIDEO: Šta je islamski kalendar?

"Po Takvimu Rijaseta Islamske…
Maj 26, 2017

Dova u mjesecu Ramazanu

Rukopis ovosedmične kolumne je…

bbi magazin

bbi magazin