Srebrenica majke 1

Sakić: Na kraju 2016. imali smo ukupno 74 halal certificirane kompanije

Sakić: Na kraju 2016. imali smo ukupno 74 halal certificirane kompanije
19 Mar
2017

Da li je halal kvaliteta prepoznata u javnosti i na tržištu BiH?

 

Agencija za certificiranje halal kvalitete krajem prošle godine obilježila je deset godina od uručenja prvog certifikata halal kvaliteta. Preporod je pitao Amira Sakića, direktora Agencije, koliko je nakon deset godina certificiranja prepoznat i prihvaćen halal kvalitet u bh. javnosti i na tržištu naše zemlje.

Direktor Sakić je kazao: „Vjerujem da je čitateljstvo vaše cijenjene novine i šira javnost u određenoj mjeri upoznato sa rezultatima rada Agencije. Agencija postoji deset godina i bavi se različitim pitanjima koja su u bliskoj vezi s halalom. To su prvenstveno certificiranje, edukacija o halalu i njegova promocija. Cilj svih ovih aktivnosti je da halal u našoj javnosti bude prihvaćen kao pozitivna vrijednost, korisna i dobra za sve konzumente bez obzira na njihovu pripadnost ili orijentaciju.

Da bismo mogli objektivno odgovoriti na vaše pitanje poslužit ćemo se određenim činjenicama koje ukazuju na to kakav odnos prema halalu imaju konzumenti, proizvođači, vladine, privredne i obrazovne institucije, te mediji.

U poslovnom smislu halal certifikat je pokazatelj da neka kompanija vodi računa o potrebama i očekivanjima svojih kupaca. Na kraju 2016. godine u Bosni i Hercegovini smo imali ukupno 74 halal certificirane kompanije. Od toga je 66 proizvođača hrane, lijekova i kozmetičkih proizvoda koje svakodnevno na tržište plasiraju više od 4500 različitih prehrambenih proizvoda. Činjenica da naši halal konzumenti imaju na raspolaganju gotovo sve vrste proizvoda koji su im potrebni za pripremanje vlastite halal sofre, pokazuje koliko proizvođači ozbiljno razumijevaju i uvažavaju očekivanja konzumenata.

U početku proizvođači se nisu usuđivali da na proizvode stave halal znak, većinom iz predostrožnosti. Niko nije znao zasigurno kako će kupci reagovati, a dodatna otežavajuća okolnost bila je vezana za oznaku „garantovano bez svinjetine“, koja je uzrokovala pojavu proizvoda koji su imali deklaraciju „garantovano sa svinjetinom“. Da bismo razriješili ovu dilemu Agencija je provela istraživanje koje je pokazalo da približno 75 posto kupaca u našoj zemlji preferira ili ima pozitivno mišljenje o halal proizvodima. Sada su proizvođači obavezni da stave halal znak na proizvod, jer je to sredstvo prepoznavanja halal proizvoda u prodaji. Nebrojeno puta do sad smo čuli komentar konzumenata da im je halal znak veliko olakšanje prilikom kupovine proizvoda.

Šira javnost, različite institucije i mediji iskazuju značajan interes za ovu temu, a to je moguće potkrijepiti nizom činjenica. Na više fakulteta u Bosni i Hercegovini iz oblasti poljoprivrede, veterine, biotehnologije, prehrambene tehnologije, farmacije, ekonomije i svakako islamskih nauka, izrađeno je više od 50 diplomskih, magistarskih i doktorskih radova koji tematiziraju halal. Privredna komora FBiH podržala je halal osnivanjem Udruženja halal industrije. U segmentu finansijske podrške za unaprjeđenje poslovanja halal se tretira ravnopravno sa svim drugim ISO standardima. Konačno, svi naši značajni mediji su pozitivno izvještavali o ovoj temi.

Prateći određene trendove u svijetu, interes naših konzumenata i industrije, te opću percepciju halala, Agencija je identificirala nekoliko segmenata kojima će u narednom periodu posvetiti dodatnu pažnju. Mađu važnijima su farmaceutski proizvodi za koje u našoj javnosti sve više raste interesovanje. Radi se o izuzetno kompleksnim i zahtjevnim tehnologijama i mi smo obavili nužne pripreme da možemo kompetentno odgovoriti na zahtjeve za certificiranje ovih proizvoda. Druga aktivnost vezana je za turizam i ugostiteljstvo u kojem je evidentno veliki raskorak između ponude i potražnje.

U ovoj retrospektivi, moramo spomenuti da se halal suočava s određenim izazovima za koje će se morati iznaći odgovarajuća sistemska rješenja. Neki od problema vezani su za samonicijativno ispisivanje riječ halal na proizvodima ili ugostiteljskim ili prodajnim objektima. Agencija je u nekoliko navrata uspjela uklonitii takve natpise, ali se uvijek pojavljuju novi na drugim mjestima. To nam je, između ostalog, pokazatelj u kojem pravcu trebamo usmjeriti dio svojih aktivnosti.

Imajući u vidu navedene činjenice, možemo konstatirati da konzumenti i šira javnost u Bosni i Hercegovini prepoznaju i prihvataju halal i imaju pozitivnu percepciju halal kvalitete. Veliki doprinos tome dali su sami proizvođači kroz ozbiljnost i dosljednost u primjeni zahtjeva halal standarda.

Označeno

Zadnje vijesti

Apr 27, 2017

Mevlud u Prači

Džemat Prača-Hrenovica (Medžlis IZ…
Apr 27, 2017

Gradačac: Asocijacija žena posjetila ”Kutak radosti”

U četvrtak, 27.04.2017. godine,…
Apr 27, 2017

Predramazansko savjetovanje Muftijstva bihaćkog

Na poziv muftije Hasan-ef. Makića u…
Apr 27, 2017

Smisao Ibn Arebījevog govora o vudžūdu

Ibn ‘Arebījeva glavna tema uvijek je…
Apr 27, 2017

Muftijstvo koje procentualno ima skoro najviše vakifa u Bosni i Hercegovini

U sklopu sedme manifestacije «Dani…
Apr 27, 2017

Reisu-l-ulema mladima: Ne bojte se ljudi, bojte se Boga

Sarajevo, 27. april 2017. (MINA) -…
Apr 27, 2017

Počela registracija medija i novinara za 8. Sarajevo Business Forum

Registracija medija i novinara…
Apr 27, 2017

Vodeći poslovni ljudi iz Omana u posjeti BBI banci

U organizaciji BBI banke i BBI VIP…
Apr 26, 2017

Izbor IZ za saradnju je humanitarna organizacija Emmaus

Jučer je u Europskom parlamentu u…
Apr 26, 2017

Proglašeni najbolji radovi za najsadržajniju hutbu o temi “Mladi i džemat“

Uprava za vjerske poslove, odjel za…
Apr 26, 2017

Tribina "Religija u SFRJ i DDR"

Učesnici ove tribine će biti dr. Hilmo…

bbi magazin