Srebrenica majke 1

Pokretanje Savjetovališta za brak i porodicu na nivou muftijstava

Pokretanje Savjetovališta za brak i porodicu na nivou muftijstava
20 Mar
2017

U toku je finaliziranje Kodeksa porodičnog prava u islamu, a prije nekoliko dana iz štampe je izašao Zbornik radova sa Konferencije o braku i porodici „Muslimanska porodica – prava i dužnosti“, vrijedno štivo koje će koordinatoricama poslužiti kao priručnik u radu, te se u organizaciji Odjela za brak i porodicu planira promocija Zbornika na nivou muftijstava – u medžlisu po izboru.

 

“Također se konkretiziraju aktivnosti na realizaciji zaključaka Konferencije o braku i porodici koji se direktno odnose na pokretanje Savjetovališta za brak i porodicu (Centara za edukaciju porodice) na nivou muftijstava. To dalje znači uključivanje postojećeg kadra za ovu vrstu posla, odnosno doedukaciju uposlenika/ca teologa, te angažman stručnih osoba odnosno svršenica medresa koje imaju diplome iz oblasti psihologije, socijalne psihologije, pedagogije, sociologije i sl. Ova savjetovališta uključivat će preventivni i savjetodavni rad sa ciljnim kategorijama: budućim supružnicima, supružnicima, roditeljima, djecom, porodicama. U tom smislu tragamo za najboljim programom i sumiramo prijedloge i sugestije javnih ustanova koje egzistiraju kao porodična savjetovališta, te onih koje pružaju savjete iz domena braka i porodice. Također, od strane uvaženog reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića odaslana je izuzetno važna preporuka Odjelu, a time i svim koordinatoricama, da se pruži podrška, pokušaju iznaći načini i sredstva za pomoć porodicama u povratničkim džematima te da se, i na taj način, iskaže i potvrdi empatija i zabrinutost zbog stanja i problema s kojima su suočene ove porodice", kazala je Safija Malkić iz Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam Rijaseta IZ.

U narednom periodu Odjel za brak i porodicu učestvovat će u organizaciji predramazanskog savjetovanja za glavne imame na kojem će učešće uzeti i koordinatorice sa nivoa muftijstava, a u septembru je planirano stručno savjetovanje za sve koordinatorice za brak, porodicu i ženski aktivizam Rijaseta IZ.“

Zadnje vijesti

Apr 27, 2017

Vodeći poslovni ljudi iz Omana u posjeti BBI banci

U organizaciji BBI banke i BBI VIP…
Apr 26, 2017

Izbor IZ za saradnju je humanitarna organizacija Emmaus

Jučer je u Europskom parlamentu u…
Apr 26, 2017

Proglašeni najbolji radovi za najsadržajniju hutbu o temi “Mladi i džemat“

Uprava za vjerske poslove, odjel za…
Apr 26, 2017

Tribina "Religija u SFRJ i DDR"

Učesnici ove tribine će biti dr. Hilmo…
Apr 26, 2017

U cilju osiguranja činjenica: „Upravljanje vakufima u BiH 1847-2017“

U ponedjeljak, 24. aprila u 14:00 sati,…
Apr 26, 2017

Behram-begova medresa: Lučonoše vjere, dobra, ljubavi i nade

Svečanom maturskom šetnjom i akademijom…
Gradska zona Prijedora
Apr 26, 2017

Povodom 25. godišnjice napada na opštinu Prijedor

Instalacija spomenik „Prijedor'92“ će…
Apr 25, 2017

Historijski dan: Predstavnici vjerskih zajednica obišli mjesta stradanja

Delegacije četiri vjerske zajednice,…
Apr 25, 2017

Mektepska djeca realizirala humanitarnu akciju

Danas je akcija prikupljanja pomoći za…

bbi magazin