Srebrenica majke 1

Jeste li dio Mreže mladih

  • Autor  E. Subašić
  • Objavljeno u Aktuelno
Jeste li dio Mreže mladih
12 Apr
2017

Muftijstvo sarajevsko pokrenulo je jedinstven projekat za mlade, koji bi mogao biti platforma Islamske zajednice za rad s mladima u cijeloj državi

 

Naime, cilj ovog projekta je uvezivanje džemata, povezivanje mladih, pokretanje brojnih akcija i koordinacija svih aktivnosti. U svakom medžlisu/općini određen je po jedan koordinator, dok su iz svakog džemata kandidirana dva predstavnika Mreže mladih. “U ovoj fazi projekat Mreža mladih uključuje 500 mladića i djevojaka, predstavnika džemata, koji će u naredna tri mjeseca proći tri modula radionica i druženja. U 16 općina/medžlisa u isto vrijeme tokom vikenda organiziraju se radionice i druženja. Grupa od nekoliko istaknutih imama iz svih medžlisa/općina Muftiluka sarajevskog voditelji su radionica kao i koordinatori svih aktivnosti na svom području“, kazao je ukratko o Mreži mladih dr. Abdulgafar Velić, savjetnik sarajevskog muftije za vjerska pitanja i obrazovanje.

Šta ističe Mrežu mladih u Islamskoj zajednici

Ono što razlikuje ovaj projekat od drugih sličnih jeste što nisu uključeni samo neki mladi, već svaki džemat s područja Muftijstva sarajevskog ima dva ili barem jednog predstavnika, koji dalje razvijaju mrežu unutar samog džemata. Na ovaj način se dolazi do svakog džemata, odnosno brojnih mladih na ovom širem području. Drugo, projekat nije prepušten volji pojedinaca na terenu, već postoji tačno preciziran i obavezujući plan i program kojeg osmišljavaju glavni koordinatori. Treće, umjesto imama i džematskih odbora mladi se obučavaju za ulogu voditelja i realizatora brojnih aktivnosti u džematima/medžlisima te se oni stavljaju u prvi plan da sami osmišljavaju i realiziraju projekte i sadržaje za svoju generaciju. Odnosno, olakšavaju imamima i džematskim odborima rad u ovoj oblasti, koji je među najvažnijim u misiji Islamske zajednice. Četvrto, jedna od važnih karakteristika Mreže jeste inovativnost i nedopuštanje da aktivnosti postanu formalne, jednolične i svrha same sebi. Primjera radi, umjesto sadašnjih tribina i predavanja, kojima se kao jedinim rješenjem pokušavaju privući mladi u džemat, mladima se žele ponuditi edukativne i stručne radionice te omogućiti im da oni sami osmisle kako će izgledati aktivnosti za njih, ali i općenito vjerski život u njihovim džematima i općinama. Tako su na jednoj od radionica sami izabrali ajete koji će se naći na gradskim bilbordima.

Također, još jedna bitna karakteristika Mreže mladih jeste kreiranje sistema održivosti i kontinuiteta bez obzira na promjenu članova Mreže ili osoblja u medžlisu i džematu. Naime, često se ovi i slični projekti u Islamskoj zajednici gase odlaskom agilnih imama iz jednog džemata ili istaknutih aktivista, dok se Mreža kreira da funkcinira u svakom trenutku.

Elvedin Zahirović, koordinator Mreže mladih iz Kaknja, o aktivnostima mladih u Kaknju kaže: “Ovo je možda konačan odgovor Islamske zajednice šta i kako raditi s mladima. Mreža mladih je projekat u kojem su ljudi zamjenjivi, a sistem uvijek funkcioniše… U Kaknju svi zovu danju i noću, predlažu projekte i žele da u svojim džematima pokrenu određene aktivnosti i da Mreža zaživi u punom kapacitetu. Žele prenijeti radionice u svoje džemate. Međusobno se uvezuju, organiziraju, druže i samo mi pošalju izvještaj i slike šta su radili. To i jeste cilj. Nemoguće je sve koncentrisati na jednog čovjeka ili dvojicu da se bave mladima, kako inače biva u udruženjima i džematima. Ova Mreža pruža zaista nevjerovatne mogućnosti“.

“Jedan od simbola ovog projekta je paukova mreže. Kao što je paukova mreža bila spasonosna za našeg Poslanika Muhammeda a.s., naša želja je da i ova naša Mreža bude spasonosna za našu omladinu, a u konačnici i za naš narod. U vremenu kad je naša omladina prepuštena sama sebi, kad su mladi najveće žrtve različitih iskorištavanja i manipulacija, kad se na sve strane uvlače u svakojake ideologije i čudne vrtloge, iz kojih se ne zna i ne vidi izlaz, pokretanje projekta Mreže mladih nasušna je potreba“, kazao je Velić. 

Označeno

Zadnje vijesti

Apr 29, 2017

Kult "šejhova" bosanskih pseudoselefija

Prije, otprilike godinu dana, na…
Apr 29, 2017

Tiraž „Sarajevskog uvoda u arapsku filozofiju“ rasprodat na sajmu

Održan 29. Međunarodni sajam knjiga
Apr 29, 2017

Predivan projekat: Dobročinstvom u susret ramazanu

Dobročinstvom u susret ramazanu…
Apr 29, 2017

Kontinuitet genocidne ideje u Prijedoru ogleda se u kršenju ljudskih prava

Saopćenje Instituta za istraživanje…
Apr 29, 2017

Vrelo Bune: Promoviran Prijevod i komentar Mesnevije Ahmeda Mešića

Prijevod Mesnevije glasovitog učenjaka…
Apr 29, 2017

Mekteb i vjeronauka u korijenu našeg identiteta

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je…
Apr 29, 2017

Pedeset srednjoškolaca na Susretima prijateljstva

Pod pokroviteljstvom Mostarskog…
Apr 28, 2017

Projekti iz SBK i ZE-DO kantona na Sarajevo Business Forumu 2017

Sarajevo Bussines Forum 2017…
Apr 28, 2017

Svi pobjednici mektepskog takmičenja na nivou muftijstva

U nedjelju, 23. aprila 2017. godine…
Apr 28, 2017

Medrese – korak ispred drugih škola

Informacijski sistem medresa…
Apr 28, 2017

Prvi maj - Janjofest

Pred nama je novi Prvi maj, praznik…

bbi magazin