Srebrenica majke 1

Ahmići: Obilježena 24. godišnjica stradanja Bošnjaka

Ahmići: Obilježena 24. godišnjica stradanja Bošnjaka
16 Apr
2017

Polaganjem cvijeća brojnih državnih organa i nevladinih udruženja na šehidskom obilježju u Ahmićima završen je glavni program obilježavanja 24. godišnjice zločina u Ahmićima koji se dogodio 16. aprila 1993. godine

 

Ranije, u dvanaest sati u gradskoj džamiji u Vitezu proučen je Ja-Sin, a brojni vjernici obišli su šehidsko mezarje i još jedanput se sjetili  116 Bošnjaka koje su pripadnici HVO-a svirepo poubijali 1993. godine. Nastavak programa upriličen je u naselju Ahmići.

U Gornjoj džamiji naselja Ahmići upriličen je vjerski program s kelime-i tewhidom, a prisutni su bili predstavnici političke vlasti i delegacije iz okolnih medžlisa, Muftijstva travničkog i Rijaseta, među kojima su bili direktori Nusret-ef. Abdibegović i Zejnil Rebihić. Nakon obraćanja imama džemata Ahmići Mahir-ef. Husića, glavnog imama Omer-ef. Sikire, prisutnima su se obratili i drugi domaćini i gosti.
Predsjednik Udruženja 16. april Elvedin Kermo kazao je kako je prošlo 24. godine od zločina u Ahmićima,  a neki ubijeni još nisu pronađeni, od kojih je i jedna beba.

Muftija travnički Ahmed-ef. Adilović u svom obraćanju istakao je važnost kulture sjećanja kako bi mlađe generacije bile svjesne šta se desilo u Ahmićima, što je, zapravo, kako reče muftija, samo dio jednog šireg plana koji je imao za cilj nestanak Bošnjaka s ovog područja i priključenje jednog dijela Bosne drugoj državi. Muftija Adilović je skrenuo pažnju da se ne smije generalizirati, jer bilo je komšija Hrvata koji su spasili jedan broj Bošnjaka,  skrivaju ih u svojim kućama.  Međutim, porazna je činjenica kako i danas mnoge komšije šute o zločinu i ne žele kazati gdje se nalaze tijela ubijenih koja do danas nisu pronađena. Prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović koji je govorio o slučaju sinova Adema, a.s. Reisu-l-ulema je podsjetio prisutne da Habil nije digao ruku na svog brata Kabila, iako je bio u očitoj opasnosti, stoga pouka muslimanima kao i kršćanima, jer se slučaj spominje u Kur'anu kao i Bibliji, jeste da se sustegnu od svake vrste nasilja, naričito koje rezultira ubistvom.

Reisu-l-ulema Kavazović je kazao da muslimanu vjera ne dozvoljava osvetu, ali imaju obavezu kulture pamćenja, da svoju povijest poznaju i uče šta se dešavalo. "Stoga, pozivam naše predstavnike vlasti da ispitaju nastavne planove i programe šta uče naša djeca, imaju li uvid u istinu i činjenice o svojoj povijesti", kazao je reisu-l-ulema u završnici svog govora.

 

Program obilježavanja se nastavlja shodno rasporedu.

Cijeli tekst u printanom izdanju

Označeno

Zadnje vijesti

Apr 29, 2017

Kult "šejhova" bosanskih pseudoselefija

Prije, otprilike godinu dana, na…
Apr 29, 2017

Tiraž „Sarajevskog uvoda u arapsku filozofiju“ rasprodat na sajmu

Održan 29. Međunarodni sajam knjiga
Apr 29, 2017

Predivan projekat: Dobročinstvom u susret ramazanu

Dobročinstvom u susret ramazanu…
Apr 29, 2017

Kontinuitet genocidne ideje u Prijedoru ogleda se u kršenju ljudskih prava

Saopćenje Instituta za istraživanje…
Apr 29, 2017

Vrelo Bune: Promoviran Prijevod i komentar Mesnevije Ahmeda Mešića

Prijevod Mesnevije glasovitog učenjaka…
Apr 29, 2017

Mekteb i vjeronauka u korijenu našeg identiteta

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je…
Apr 29, 2017

Pedeset srednjoškolaca na Susretima prijateljstva

Pod pokroviteljstvom Mostarskog…
Apr 28, 2017

Projekti iz SBK i ZE-DO kantona na Sarajevo Business Forumu 2017

Sarajevo Bussines Forum 2017…
Apr 28, 2017

Svi pobjednici mektepskog takmičenja na nivou muftijstva

U nedjelju, 23. aprila 2017. godine…
Apr 28, 2017

Medrese – korak ispred drugih škola

Informacijski sistem medresa…
Apr 28, 2017

Prvi maj - Janjofest

Pred nama je novi Prvi maj, praznik…

bbi magazin