Palestina baner mali

Doktorirao hafiz Dževad Hrvačić

Doktorirao hafiz Dževad Hrvačić
24 Okt
2016

U ponedjeljak, 24.10., je u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka održana odbrana doktorskog rada mr. hfz. Dževada Hrvačića.  Uspješnom odbranom disertacije   „Normativnost prakse Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., u oblasti ishrane, odijevanja i lične higijene“, hafiz Hrvačić je postao nosilac titule doktora islamskih nauka iz oblasti hadisa.

Rad je podijeljen u šest tematskih cjelina i to: definicija i podjela sunneta, normativnost sunneta, je li cjelokupan sunnet obavezujuće normativnosti, normativnost sunneta u kulturi ishrane, normativnost sunneta u kulturi odijevanja i normativnost sunneta u održavanju lične higijene. Zadaci rada su bili analiziranje argumenata za i protiv podjele sunneta prema normativnosti, istraživanje ko je od islamskih učenjaka pravio podjelu sunneta prema normativnosti, putem relevantnih izvora doći do predaja koje iznose postupke Poslanika, a.s., izvršiti analizu tih predaja, analiziranje predaja o Poslanikovom, a.s., odijevanju, pri konzumiranju hrane, te održavanju lične higijene.

Komisija u sastavu dr. hfz. Kenan Musić, predsjednik komisije, prof. dr. Zuhdija Hasanović, mentor i doc. dr. Ahmet Alibašić su izrazili zadovoljstvo urađenom disertacijom, istakavši da je ovo pionirski rad i dostignuće koje treba produbljivati budućim istraživanjima. Komisija je ocijenila da će doktorski rad hfz. Hrvačića poslužiti kao važan stručni dodatak istraživanju prakse Božijeg Poslanika, a.s., na bosanskom jeziku i time popuniti teorijsku prazninu koja, sve do sada, nije bila primjećena.

Biografija dr. hfz. Dževada Hrvačića

 Dr. hfz. Dževad Hrvačić je rođen 1. marta 1969. godine u Vlasinju (Mrkonjić Grad). Gazi Husrev-begovu medresu je završio odličnim uspjehom 1988. godine, iste godine u kojoj je postao nosilac titule hafiza Kur'ana. Hifz je završio pred hafizom Mahmutom-ef. Traljićem. U Jordanu je diplomirao islamsko pravo (fikh), a titulu magistra islamskih nauka je stekao 2010. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Od 1997. obnaša dužnost profesora u Gazijinoj medresi na predmetima imamet, hadis i fikh; od 2014. od 2016. je obnašao dužnost pomoćnika direktora za internat. Određeno vrijeme je bio jedan od imama džamije kralj Fahd u Sarajevu. Autor je udžbenika Hadis za treći razred medrese, recenzent u brojnim izdanjima, a učestvovao je i u prevođenju kapitalnih djela poput „Ihjau ulumiddina“, Fikhu-s-sunena od Sejjida Sabika te Sunena imama Nesaija.

Stalni je član Komisije za hifz Rijaseta IZ-a. Jedan je od najaktivnijih bosanskih muhafiza pred kojim je hifz učilo više stotina učenika, od čega ih je 18 položilo hifz pred Komisijom Rijaseta.

Ovom prilikom upućujemo iskrene čestitke hafizu Hrvačiću na odbrani doktorskog rada, uz dovu Allahu, dž.š., da njemu i njegovoj porodici podari svako dobro na oba svijeta. Amin. 

Zadnje vijesti

Jun 29, 2017

Kiseljak: Humanitarna akcija

Medžlis islamske zajednice Kiseljak…
Jun 29, 2017

Živinice: Paketi za jetime

Protekle sedmice Sektor za rad sa…
Jun 29, 2017

Ovogodišnji program Musalle u Sanskom Mostu

Ovogodišnja vjersko kulturna…
Jun 29, 2017

Izložba o Ajvatovici

U Travniku organizovana izložba…
Jun 28, 2017

Prilog Federalne TV o Mreži mladih

Federalna televzija snimila je prilog o…
Jun 28, 2017

Fetve: Lažni podaci o mjestu prebivališta

Živim kao podstanar u stanu u Sarajevu.…
Jun 28, 2017

Svečano otvorena BBI filijala u Bijeljini

BBI banka, filijala Bijeljina otvorena…
Jun 28, 2017

Pokrenut proces osnivanja Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji

Delegacija IZ u BiH posjetila Bošnjake…
Jun 28, 2017

Bajram u Konjicu

Na području MIZ Konjic centralna…
Jun 28, 2017

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri iskreniji i u dobrim djelima istrajniji

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri…
Jun 28, 2017

Ramazanski Bajram u Žepču

ŽEPČE, 27.JUNI- Na području MIZ Žepče…

bbi magazin

bbi magazin