Baner granice3

Doktorirao hafiz Dževad Hrvačić

Doktorirao hafiz Dževad Hrvačić
24 Okt
2016

U ponedjeljak, 24.10., je u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka održana odbrana doktorskog rada mr. hfz. Dževada Hrvačića.  Uspješnom odbranom disertacije   „Normativnost prakse Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., u oblasti ishrane, odijevanja i lične higijene“, hafiz Hrvačić je postao nosilac titule doktora islamskih nauka iz oblasti hadisa.

Rad je podijeljen u šest tematskih cjelina i to: definicija i podjela sunneta, normativnost sunneta, je li cjelokupan sunnet obavezujuće normativnosti, normativnost sunneta u kulturi ishrane, normativnost sunneta u kulturi odijevanja i normativnost sunneta u održavanju lične higijene. Zadaci rada su bili analiziranje argumenata za i protiv podjele sunneta prema normativnosti, istraživanje ko je od islamskih učenjaka pravio podjelu sunneta prema normativnosti, putem relevantnih izvora doći do predaja koje iznose postupke Poslanika, a.s., izvršiti analizu tih predaja, analiziranje predaja o Poslanikovom, a.s., odijevanju, pri konzumiranju hrane, te održavanju lične higijene.

Komisija u sastavu dr. hfz. Kenan Musić, predsjednik komisije, prof. dr. Zuhdija Hasanović, mentor i doc. dr. Ahmet Alibašić su izrazili zadovoljstvo urađenom disertacijom, istakavši da je ovo pionirski rad i dostignuće koje treba produbljivati budućim istraživanjima. Komisija je ocijenila da će doktorski rad hfz. Hrvačića poslužiti kao važan stručni dodatak istraživanju prakse Božijeg Poslanika, a.s., na bosanskom jeziku i time popuniti teorijsku prazninu koja, sve do sada, nije bila primjećena.

Biografija dr. hfz. Dževada Hrvačića

 Dr. hfz. Dževad Hrvačić je rođen 1. marta 1969. godine u Vlasinju (Mrkonjić Grad). Gazi Husrev-begovu medresu je završio odličnim uspjehom 1988. godine, iste godine u kojoj je postao nosilac titule hafiza Kur'ana. Hifz je završio pred hafizom Mahmutom-ef. Traljićem. U Jordanu je diplomirao islamsko pravo (fikh), a titulu magistra islamskih nauka je stekao 2010. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Od 1997. obnaša dužnost profesora u Gazijinoj medresi na predmetima imamet, hadis i fikh; od 2014. od 2016. je obnašao dužnost pomoćnika direktora za internat. Određeno vrijeme je bio jedan od imama džamije kralj Fahd u Sarajevu. Autor je udžbenika Hadis za treći razred medrese, recenzent u brojnim izdanjima, a učestvovao je i u prevođenju kapitalnih djela poput „Ihjau ulumiddina“, Fikhu-s-sunena od Sejjida Sabika te Sunena imama Nesaija.

Stalni je član Komisije za hifz Rijaseta IZ-a. Jedan je od najaktivnijih bosanskih muhafiza pred kojim je hifz učilo više stotina učenika, od čega ih je 18 položilo hifz pred Komisijom Rijaseta.

Ovom prilikom upućujemo iskrene čestitke hafizu Hrvačiću na odbrani doktorskog rada, uz dovu Allahu, dž.š., da njemu i njegovoj porodici podari svako dobro na oba svijeta. Amin. 

Zadnje vijesti

Mar 23, 2017

Veliki skup Bošnjaka iz zemalja Beneluxa

Drugi mektepski susreti okupit će skoro…
Mar 23, 2017

Mreža mladih: Konačan odgovor Islamske zajednice kako raditi s mladima?

Analizirajući strukturu i plan rada…
Mar 23, 2017

Društveno aktivna majka je cool majka

“Kada su pitali Gadamera, poznatog…
Mar 23, 2017

Esencijalna pravila na kojima se temelji islamski krivični sistem

Filozofija delikta i kazne u islamu
Mar 23, 2017

Mektebska djeca posjetila stare džematlije u džematu Gubavica

Polaznici mektebske nastava u džematu…
Mar 23, 2017

UEFA: Evropsko prvenstvo će 2024. biti održano u Njemačkoj ili Turskoj

UEFA je saopćila da će domaćin…
Mar 23, 2017

Krštenjem do papira u Njemačkoj

Berlin - Otkako je Njemačka primila…
Mar 22, 2017

Vojni ataše Kraljevine Velike Britanije u posjeti Vojnom muftiji

Vojni ataše Kraljevine Velike…
Mar 22, 2017

Otvorenje Ajvatovice 12. maja, centralna svečanost 2. jula

Organizacioni odbor 507. Dana Ajvatovice

bbi magazin