Srebrenica majke 1

Doktorirao hafiz Dževad Hrvačić

Doktorirao hafiz Dževad Hrvačić
24 Okt
2016

U ponedjeljak, 24.10., je u amfiteatru Fakulteta islamskih nauka održana odbrana doktorskog rada mr. hfz. Dževada Hrvačića.  Uspješnom odbranom disertacije   „Normativnost prakse Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., u oblasti ishrane, odijevanja i lične higijene“, hafiz Hrvačić je postao nosilac titule doktora islamskih nauka iz oblasti hadisa.

Rad je podijeljen u šest tematskih cjelina i to: definicija i podjela sunneta, normativnost sunneta, je li cjelokupan sunnet obavezujuće normativnosti, normativnost sunneta u kulturi ishrane, normativnost sunneta u kulturi odijevanja i normativnost sunneta u održavanju lične higijene. Zadaci rada su bili analiziranje argumenata za i protiv podjele sunneta prema normativnosti, istraživanje ko je od islamskih učenjaka pravio podjelu sunneta prema normativnosti, putem relevantnih izvora doći do predaja koje iznose postupke Poslanika, a.s., izvršiti analizu tih predaja, analiziranje predaja o Poslanikovom, a.s., odijevanju, pri konzumiranju hrane, te održavanju lične higijene.

Komisija u sastavu dr. hfz. Kenan Musić, predsjednik komisije, prof. dr. Zuhdija Hasanović, mentor i doc. dr. Ahmet Alibašić su izrazili zadovoljstvo urađenom disertacijom, istakavši da je ovo pionirski rad i dostignuće koje treba produbljivati budućim istraživanjima. Komisija je ocijenila da će doktorski rad hfz. Hrvačića poslužiti kao važan stručni dodatak istraživanju prakse Božijeg Poslanika, a.s., na bosanskom jeziku i time popuniti teorijsku prazninu koja, sve do sada, nije bila primjećena.

Biografija dr. hfz. Dževada Hrvačića

 Dr. hfz. Dževad Hrvačić je rođen 1. marta 1969. godine u Vlasinju (Mrkonjić Grad). Gazi Husrev-begovu medresu je završio odličnim uspjehom 1988. godine, iste godine u kojoj je postao nosilac titule hafiza Kur'ana. Hifz je završio pred hafizom Mahmutom-ef. Traljićem. U Jordanu je diplomirao islamsko pravo (fikh), a titulu magistra islamskih nauka je stekao 2010. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Od 1997. obnaša dužnost profesora u Gazijinoj medresi na predmetima imamet, hadis i fikh; od 2014. od 2016. je obnašao dužnost pomoćnika direktora za internat. Određeno vrijeme je bio jedan od imama džamije kralj Fahd u Sarajevu. Autor je udžbenika Hadis za treći razred medrese, recenzent u brojnim izdanjima, a učestvovao je i u prevođenju kapitalnih djela poput „Ihjau ulumiddina“, Fikhu-s-sunena od Sejjida Sabika te Sunena imama Nesaija.

Stalni je član Komisije za hifz Rijaseta IZ-a. Jedan je od najaktivnijih bosanskih muhafiza pred kojim je hifz učilo više stotina učenika, od čega ih je 18 položilo hifz pred Komisijom Rijaseta.

Ovom prilikom upućujemo iskrene čestitke hafizu Hrvačiću na odbrani doktorskog rada, uz dovu Allahu, dž.š., da njemu i njegovoj porodici podari svako dobro na oba svijeta. Amin. 

Zadnje vijesti

Apr 27, 2017

Mevlud u Prači

Džemat Prača-Hrenovica (Medžlis IZ…
Apr 27, 2017

Gradačac: Asocijacija žena posjetila ”Kutak radosti”

U četvrtak, 27.04.2017. godine,…
Apr 27, 2017

Predramazansko savjetovanje Muftijstva bihaćkog

Na poziv muftije Hasan-ef. Makića u…
Apr 27, 2017

Smisao Ibn Arebījevog govora o vudžūdu

Ibn ‘Arebījeva glavna tema uvijek je…
Apr 27, 2017

Muftijstvo koje procentualno ima skoro najviše vakifa u Bosni i Hercegovini

U sklopu sedme manifestacije «Dani…
Apr 27, 2017

Reisu-l-ulema mladima: Ne bojte se ljudi, bojte se Boga

Sarajevo, 27. april 2017. (MINA) -…
Apr 27, 2017

Počela registracija medija i novinara za 8. Sarajevo Business Forum

Registracija medija i novinara…
Apr 27, 2017

Vodeći poslovni ljudi iz Omana u posjeti BBI banci

U organizaciji BBI banke i BBI VIP…
Apr 26, 2017

Izbor IZ za saradnju je humanitarna organizacija Emmaus

Jučer je u Europskom parlamentu u…
Apr 26, 2017

Proglašeni najbolji radovi za najsadržajniju hutbu o temi “Mladi i džemat“

Uprava za vjerske poslove, odjel za…
Apr 26, 2017

Tribina "Religija u SFRJ i DDR"

Učesnici ove tribine će biti dr. Hilmo…

bbi magazin