Srebrenica majke 1

Medresa učestvovala u izložbi "Endemične i rijetke biljke Grada Mostara"

Medresa učestvovala u izložbi "Endemične i rijetke biljke Grada Mostara"
04 Jan
2017

Karađoz-begova medresa i Unija studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ priredili su od 22. do 24. decembra 2016. godine izložbu fotografija i likovnih radova pod nazivom  „Endemične i rijetke biljke Grada Mostara”. Autori fotografija i likovnih radova su mr. Aldin Boškailo, mr. Lejla Boškailo-Obradović, prof. Munib Obradović i učenici Karađoz-begove medrese. 

Mnogobrojnim prisutnim dobrodošlicu je poželio direktor Centra za kulturu Senad Suljić, a obratili su se i magistar Aldin Boškailo, kao i direktor Karađoz-begove medrese prof. hafiz Aid Tulek. 


“Bosna i Hercegovina je izuzetno bogata endemičnim biljkama. Na prostoru BiH registrovano je oko 500 endemičnih biljaka, od toga se oko 250 biljaka nalazi na planinama oko Mostara. To su prvenstveno planine Prenj, Velež i Čvrsnica i zbog toga se ove planine nazivaju hercegovački endemni razvojni centri i smatraju se kao područja izuzetno velike biološke raznolikosti“, rekao je mr. Aldin Boškailo. 

“Ljepota je dio nas, dio našeg života, kulture i tradicije, stoga svi treba da čuvamo ono što je lijepo oko nas, u našem gradu, u našoj sredini, među našim prijateljima i svim građanima ovog grada i cijele BiH“,  izjavio je direktor Karađoz-begove medrese, koji je i zvanično izložbu proglasio otvorenom.


Cilj ove izložbe jeste edukacija o endemičnim i rijetkim biljakama Mostara, jačanju svijesti o zaštiti okoliša i podsticanje na aktivno učestvovanje u rješavanju ekoloških problema na prostoru Mostara. Izložba je namijenjena širokoj lepezi školstva, od osnovnog, preko srednjeg do visokog obrazovanja, kao i mnogobrojnim ljubiteljima prirode, kojih je iz dana u dan sve više i više. 

Karađoz-begova medresa je obilježila i Međunarodni dan planina. Tim povodom priredila je predavanje u svojim prostorijama, koje su pripremili članovi Ekološke sekcije, kao i akciju sadnje borova u svom dvorištu. 

Mnogi mediji su propratili pomenute sadržaje, na čemu im se zahvaljujemo, a CITY TV je u svom programu emitovala i intervju sa mr. Aldinom Boškailom, profesorom biologije u Karađoz-begovoj medresi, koji se može pogledati putem linka.

Zadnje vijesti

Apr 29, 2017

Kult "šejhova" bosanskih pseudoselefija

Prije, otprilike godinu dana, na…
Apr 29, 2017

Tiraž „Sarajevskog uvoda u arapsku filozofiju“ rasprodat na sajmu

Održan 29. Međunarodni sajam knjiga
Apr 29, 2017

Predivan projekat: Dobročinstvom u susret ramazanu

Dobročinstvom u susret ramazanu…
Apr 29, 2017

Kontinuitet genocidne ideje u Prijedoru ogleda se u kršenju ljudskih prava

Saopćenje Instituta za istraživanje…
Apr 29, 2017

Vrelo Bune: Promoviran Prijevod i komentar Mesnevije Ahmeda Mešića

Prijevod Mesnevije glasovitog učenjaka…
Apr 29, 2017

Mekteb i vjeronauka u korijenu našeg identiteta

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je…
Apr 29, 2017

Pedeset srednjoškolaca na Susretima prijateljstva

Pod pokroviteljstvom Mostarskog…
Apr 28, 2017

Projekti iz SBK i ZE-DO kantona na Sarajevo Business Forumu 2017

Sarajevo Bussines Forum 2017…
Apr 28, 2017

Svi pobjednici mektepskog takmičenja na nivou muftijstva

U nedjelju, 23. aprila 2017. godine…
Apr 28, 2017

Medrese – korak ispred drugih škola

Informacijski sistem medresa…
Apr 28, 2017

Prvi maj - Janjofest

Pred nama je novi Prvi maj, praznik…

bbi magazin