Palestina baner mali

Medresa učestvovala u izložbi "Endemične i rijetke biljke Grada Mostara"

Medresa učestvovala u izložbi "Endemične i rijetke biljke Grada Mostara"
04 Jan
2017

Karađoz-begova medresa i Unija studenata Univerziteta „Džemal Bijedić“ priredili su od 22. do 24. decembra 2016. godine izložbu fotografija i likovnih radova pod nazivom  „Endemične i rijetke biljke Grada Mostara”. Autori fotografija i likovnih radova su mr. Aldin Boškailo, mr. Lejla Boškailo-Obradović, prof. Munib Obradović i učenici Karađoz-begove medrese. 

Mnogobrojnim prisutnim dobrodošlicu je poželio direktor Centra za kulturu Senad Suljić, a obratili su se i magistar Aldin Boškailo, kao i direktor Karađoz-begove medrese prof. hafiz Aid Tulek. 


“Bosna i Hercegovina je izuzetno bogata endemičnim biljkama. Na prostoru BiH registrovano je oko 500 endemičnih biljaka, od toga se oko 250 biljaka nalazi na planinama oko Mostara. To su prvenstveno planine Prenj, Velež i Čvrsnica i zbog toga se ove planine nazivaju hercegovački endemni razvojni centri i smatraju se kao područja izuzetno velike biološke raznolikosti“, rekao je mr. Aldin Boškailo. 

“Ljepota je dio nas, dio našeg života, kulture i tradicije, stoga svi treba da čuvamo ono što je lijepo oko nas, u našem gradu, u našoj sredini, među našim prijateljima i svim građanima ovog grada i cijele BiH“,  izjavio je direktor Karađoz-begove medrese, koji je i zvanično izložbu proglasio otvorenom.


Cilj ove izložbe jeste edukacija o endemičnim i rijetkim biljakama Mostara, jačanju svijesti o zaštiti okoliša i podsticanje na aktivno učestvovanje u rješavanju ekoloških problema na prostoru Mostara. Izložba je namijenjena širokoj lepezi školstva, od osnovnog, preko srednjeg do visokog obrazovanja, kao i mnogobrojnim ljubiteljima prirode, kojih je iz dana u dan sve više i više. 

Karađoz-begova medresa je obilježila i Međunarodni dan planina. Tim povodom priredila je predavanje u svojim prostorijama, koje su pripremili članovi Ekološke sekcije, kao i akciju sadnje borova u svom dvorištu. 

Mnogi mediji su propratili pomenute sadržaje, na čemu im se zahvaljujemo, a CITY TV je u svom programu emitovala i intervju sa mr. Aldinom Boškailom, profesorom biologije u Karađoz-begovoj medresi, koji se može pogledati putem linka.

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 23, 2017

Sjećanja i svjedočenja studenata: Sana’a al-Adly Vejzagić

U povodu obilježavanja 40 godina…
Jun 23, 2017

Bosanski prekarijat - Mediji s podmetnutim vokabularom

Manipulativna uloga medija U skučenom…
Jun 23, 2017

Još uvijek vas tražimo

Govorite, šutnja je bol duše poruka je…
Jun 23, 2017

Kritika čiste vjere - Uspostava pravila “čiste vjere”

Vjerovatno, ovoga ramazana više nego…
Jun 23, 2017

Održan iftar u džematu Mahovljani (Laktaši)

Medžlis Islamske zajednice Banja Luka…
Jun 22, 2017

Derventa: U Ali-Aginoj džamiji obilježena noć Lejletu-l-Kadr

U srijedu navečer, poslije…
Jun 22, 2017

Konjević Polje - mjesto najvećeg iftara na Balkanu

Na mjesto koje se nalazi u Općini…
Jun 22, 2017

Lejletu-l-kadr: Nema spoznaje bez truda

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji…
Jun 22, 2017

Prijepolje - Druženje uz Kur’an duže od 17 godina

U savremenom svijetu ekonomisti vode…
Jun 22, 2017

Britanija i Francuska zajedno protiv online radikalizacije

Britanija i Francuska objavile su…

bbi magazin

bbi magazin