Baner granice3

Izložba: Maketa bosanskih građevina iz osmanskog perioda

Izložba: Maketa bosanskih građevina iz osmanskog perioda
08 Mar
2017

Izložba maketa pod simboličnim nazivom „Bosna i Hercegovina iz osmanskog doba“ u organizaciji  Turskog kulturnog centra iz Yunus Emre  Mostara ,17. februara je svečano otvorena i u Mostaru.


U postavci je predstavljeno 20 maketa poznatih građevina s područja Bosne i Hercegovine koje svojom arhitekturom i svojom historijom nedvojbeno govore o preplitanju i utjecaju domaćeg bosanskohercegovačkog stanovništva i naroda Turske.
Na projektu je u protekla četiri mjeseca radilo sedmero ljudi, pojasnio je koordinator projekta Elmaz Alić. Makete objekta su rađene od kartona, malim letvicama promjera 5 milimetara, obične tehnike bojenja, a materijal sa kojim su radili je reciklažni materijal koji  bi vjerovatno završio na otpadu.
Zainteresirana mostarska publika imala je priliku vidjeti makete Stare ćuprije u Konjicu, Starog mosta  u Mostaru, Kozje ćuprije u Sarajevu, Tekijske džamije u Konjicu, Čaršijske džamije u Konjicu, Turali-begove džamije u Tuzli, Kušlat džamije u Zvorniku, Džamije Fatime Kadune u Mostaru, Dizdareve džamije u Jajcu, Brusa bezistana u Sarajevu, Bijele kule u Gradačcu, kula u Travnik, Stolcu, Donjem Vakufu, tvrđava u Doboju, Počitelju, Ključu , Ćejvan Ćehajin mekteb u Mostaru, Ćejvan-ćehajine džamije u Mostaru.
Izložbu je svečano otvorio direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Mostaru Yunus Dilber. „ Ideja je potekla od njenih realizatora Kulturnog društva „Sejfullah“ i Narodnog univerziteta Konjic, sami su odlučili koje će građevine predstaviti i mi smo tu ideju potpuno podržali“, pojasnio je Dilber. Radi se samo o jednom od brojnih programa koje podržava Turski kulturni centar u Mostaru. „Cilj nam je da aktiviramo mlade ljudi koji imaju talenta i da im pružimo mogućnost da ga unaprijede. Inače otvoreni smo za sve dobre ideje i projekte na polju kulture, umjetnosti, izdavaštva na čemu smo inače radili proteklih godina. Bitno je da imamo vezu sa ljudima u BiH. Želimo da afirmiramo učnje turskog jezika. Smatramo da je vrlo bitno da se rad umjetnika iz Bosne i Hercegovine čuje i vidi i u Turskoj“, poručio je Dilber.

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 25, 2017

Mostar: Hafiz Nedim Botić održao predavanje o Sulejmanu, a.s.

U petak, 24. marta, je u…
Mar 25, 2017

Naši strahovi od mezarja

Uz svaki bih nišan u zavičaju mogao…
Mar 25, 2017

Bugojno: Postavljen kamen-temeljac za ženski internat

Na svečanosti u bugojanskom naselju…
Mar 25, 2017

Proljeće je, sve zeleni...

U kur'anskom pojmovnom instrumentariju,…
Mar 25, 2017

Oslobodite organizam štetnih toksina

Početkom proljeća, kada i priroda…
Mar 25, 2017

Livno: Predavanje i druženje za žene povodom Dana nezavisnosti

Udruženje žena MIZ Livno već četiri…
Mar 25, 2017

Hutba reisu-l-uleme u Americi: Čuvajte ovu zemlju i naše prijateljstvo

Sarajevo, 24. mart 2017. (MINA) –…
Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…

bbi magazin