Srebrenica majke 1

Izložba: Maketa bosanskih građevina iz osmanskog perioda

Izložba: Maketa bosanskih građevina iz osmanskog perioda
08 Mar
2017

Izložba maketa pod simboličnim nazivom „Bosna i Hercegovina iz osmanskog doba“ u organizaciji  Turskog kulturnog centra iz Yunus Emre  Mostara ,17. februara je svečano otvorena i u Mostaru.


U postavci je predstavljeno 20 maketa poznatih građevina s područja Bosne i Hercegovine koje svojom arhitekturom i svojom historijom nedvojbeno govore o preplitanju i utjecaju domaćeg bosanskohercegovačkog stanovništva i naroda Turske.
Na projektu je u protekla četiri mjeseca radilo sedmero ljudi, pojasnio je koordinator projekta Elmaz Alić. Makete objekta su rađene od kartona, malim letvicama promjera 5 milimetara, obične tehnike bojenja, a materijal sa kojim su radili je reciklažni materijal koji  bi vjerovatno završio na otpadu.
Zainteresirana mostarska publika imala je priliku vidjeti makete Stare ćuprije u Konjicu, Starog mosta  u Mostaru, Kozje ćuprije u Sarajevu, Tekijske džamije u Konjicu, Čaršijske džamije u Konjicu, Turali-begove džamije u Tuzli, Kušlat džamije u Zvorniku, Džamije Fatime Kadune u Mostaru, Dizdareve džamije u Jajcu, Brusa bezistana u Sarajevu, Bijele kule u Gradačcu, kula u Travnik, Stolcu, Donjem Vakufu, tvrđava u Doboju, Počitelju, Ključu , Ćejvan Ćehajin mekteb u Mostaru, Ćejvan-ćehajine džamije u Mostaru.
Izložbu je svečano otvorio direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Mostaru Yunus Dilber. „ Ideja je potekla od njenih realizatora Kulturnog društva „Sejfullah“ i Narodnog univerziteta Konjic, sami su odlučili koje će građevine predstaviti i mi smo tu ideju potpuno podržali“, pojasnio je Dilber. Radi se samo o jednom od brojnih programa koje podržava Turski kulturni centar u Mostaru. „Cilj nam je da aktiviramo mlade ljudi koji imaju talenta i da im pružimo mogućnost da ga unaprijede. Inače otvoreni smo za sve dobre ideje i projekte na polju kulture, umjetnosti, izdavaštva na čemu smo inače radili proteklih godina. Bitno je da imamo vezu sa ljudima u BiH. Želimo da afirmiramo učnje turskog jezika. Smatramo da je vrlo bitno da se rad umjetnika iz Bosne i Hercegovine čuje i vidi i u Turskoj“, poručio je Dilber.

Označeno

Zadnje vijesti

Apr 23, 2017

"Moderni čovjek" je religiozni (ne)vjernik

Dakako, kao nekada tako i sada u svim…
Apr 23, 2017

Prijem za tuzlanske svršenike i svršenice Behram-begove medrese

Glavni imam hafiz Ahmed ef. Huskanović…
Apr 23, 2017

Delegacija iz Prijedora u posjeti Medžlisu Tuzla

U ponedjeljak, 17. aprila delegacija…
Default Image
Apr 23, 2017

GHB biblioteka: Izložba „Vakufi u Tuzli“

U okviru programa svečanog otvaranja…
Apr 23, 2017

Kako je Allaha doživio i s Njim razgovarao poslanik Muhammed

Jedan događaj posebno važan zbio se…
Apr 22, 2017

Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopano 5 žrtava

U subotu, 22. aprila, klanjana je…
Apr 22, 2017

Podrška majkama Srebrenice

Glavni imam Medžlisa Tuzla, hafiz Ahmed…
Apr 22, 2017

Mektepsko takmičenje: Najuspješniji Medžlis Mostar

Završno mektepsko takmičenje na nivou…
Apr 22, 2017

Mobilna aplikacija: Mapa džamija i džemata Muftijstva mostarskog

Mobilna aplikacija džamija na području…
Apr 22, 2017

Detaljno o Miradžu

Veličanstveni događaj Miradža…

bbi magazin