Ramazan banner

Rukotvorine: Rukotvorine koje zadivljuju ljepotom izgleda i izrade

Moje rukotvorine su od starih časopisa, novina, origami papira, ali i drveta po kojemu slikam  umijećem koje ostavlja bez daha- kaže ova kreativna Sanjanka

Edina Mušić iz Sanskog Mosta jedna je od onih kreativaca koja je, zahvaljujući volji, ljubavi i talentu za kreacije, na najljepši način osmislila svoje slobodno vrijeme spojivši ugodno sa korisnim. Ova vrijedna Sanjanka bez stalnog zaposlenja već pet godina svojim rukotvorinama oduševljava sugrađane. Kaže: - Moje rukotvorine su od starih časopisa, novina, origami papira, ali i drveta po kojemu slikama umijećem koje ostavlja bez daha.

Preporuka za nezaposlene

Zbog svojih suvenira, nakita i inih umotvorina postala je poznata i izvan svog rodnog grada na devet rijeka. Kaže: - Otkako znam za sebe magično su me privlačile kreacije. Pored ovih rukotvorina, moju dušu ispunjavaju crtanje, slikanje, pletenje, heklanje, fini vez.  Svima onima koji imaju talenta, a koji su bez zaposlenja, preporučujem ovu vrstu „zabave“ koja je za mene umjetnost iz kućne radinosti. Radim u porodičnoj kući i svaka novorođena kreacija me ispunjava i čini sretnom i zadovoljnom. Naravno, treba spojiti ugodno sa korisnim, pa ako koja rukotvorina nađe kupca tim bolje po kućni budžet, a time sam i kao kreatorica još zadovoljnija.

„Slikanje“ po drvetu

Godinama radeći ono što voli, Edina je postigla više od mogućeg. Znalci  ove vrste kreativnosti njene rukotvorine doživljavaju kao svojevrsnu umjetnost, tim prije kada znaju da su njene čudesno lijepe umjetnine spravljene od starog papira, časopisa i drugih predmeta koji su ostali izvan upotrebe. U svojoj zanimljivoj priči Edina će kazati kako voli „slikati“ i po drvatu, izrađujući čudesno lijepe slike koje imaju poruku i umjetničku ljepotu. Kazuje: - U poslu mi pomaže moj suprug Dževad, posebno kada su u pitanju neke nove kreacije, a moj rad su zapazili i mnogi poznati umjetnici i zaljubljenici u umjetnost i čuvari naše tradicije i običaja, kao što je Cazinjanin Hasan Keranović koji iznimno cijeni moj rad i preporučuje moje rukotvorine, jer od nečeg treba i živjeti.
Edina s ponosom ističe kako njene rukotvorine krase mnoge domove i institucije u Bosni i Hercegovini, i kako su neke dospjele čak do Australije. Veli:-  Jedno vrijeme sam vodila evidenciju o broju kreacija i prestala, jer mnogo toga je urađeno. Ova „moderna umjetnost“, kako volim kazati, a koja pripada kućnim radinostima, osvojila je srca mnogih i moj je san da jednog dana priredim veliku samostalnu izložbu mojih unikata.

Zadnje vijesti

Maj 24, 2017

Predstavnici sve tri religije uputili zajedničku molitvu za Bosnu i Hercegovinu

Održana Konferencija Panevropske unije…
Maj 24, 2017

Predramazanski mevlud za žene „U susret Ramazanu“

U ponedjeljak, 22.05.2017.god. poslije…
Maj 24, 2017

Ženski aktivizam: 4.000 kolača za korisnike Narodne kuhinje u Tuzli

U okviru manifestacije „Žena- stub…
Maj 24, 2017

Predramazansko druženje za žene u Donjem Vakuf

U organizaciji Medžlisa Islamske…
Maj 24, 2017

Mevludski program i predavanje u Malezija džamiji u Turbetu

U ponedjeljak, 22. maja 2017. godine,…
Maj 24, 2017

Na platou Ajvatovice održan drugi Omladinski kamp

Omladinski kamp za mlade Islamske…
Maj 24, 2017

Izložba „Blago koje traje“

U sklopu velikog broja kulturnih,…
Maj 24, 2017

Predramazansko predavanje za pripadnice Oružanih snaga BiH

U utorak, 23. 05. 2017. godine, na…
Maj 24, 2017

Austrija: Centralna manifestacija "U susret ramazanu"

U subotu 20. 05. 2017 a u povodu…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema: Ovo su neprijatelji čitavog čovječanstva

Sarajevo, 23. maj 2017. (MINA) –…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema na otvorenju džamije u Wittenu

Uz prisustvo nekoliko hiljada Bošnjaka…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema održao govor pred Njemačkim društvom za vanjsku politiku

Sarajevo, 23. maj 2017. (MINA) – Danas…

bbi magazin