Srebrenica majke 1

El-Muhtar li-l-fetva: klasično djelo iz hanefijskog fikha

El-Muhtar li-l-fetva: klasično djelo iz hanefijskog fikha
12 Mar
2017

U izdanju “Behram-begove medrese u Tuzli i “Planjaxa” iz Tešnja nedavno je izašlo klasično hanefijsko pravno djelo “El-Muhtar li-l-fetva”.

Riječ je o odabranim mišljenjima za fetve, autora Abdullaha ibn Mevduda el-Mevsilija, iračkog hanefijskog učenjaka i profesora u Ebu Hanifinoj medresi u Bagdadu. El-Muhtar li-l-fetva se koristio kao udžbenik za predmet fikh u višim razredima medresa širom Osmanske države, pa tako i u Bosni. Prevodilac knjige s komentarom je Jusuf-ef. Džafića, koji je napisao i uvod. Tačnije, prevedena je polovina djela - taharet (obredno pravo) i muamelat (imovinsko pravo). Predgovor je napisao mr. hafiz Edin Dedić, a recenziju mr. Bajazid Nicević. Prevedeno djelo obrađuje 37 knjiga (oblasti) u 148 poglavlja (taharet u 5 knjiga sa 64 poglavlja, a muamelat u 32 knjige sa 84 poglavlja). U bosanskim medresama Muhtar, zajedno sa El-Ihtijar li ta’lil el-Muhtar komentarom na Muhtar, koji je također napisao Mevsili, upotrebljavali su se do kraja I svjetskog rata, a krasili su i police naših privatnih biblioteka. Stoga ne treba da čudi da Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu čuva možda najstariji sačuvani rukopis djela El-Ihtijar li ta’lil el-Muhtar na svijetu.
Autor prijevoda i komentara je bosansko izdanje podijelio u dva dijela: Uvod - Ibn Mevdud el-Mevsili i njegov Muhtar te El-Muhtar li-l-fetva (Odabana mišljenja za fetva). Uvod se sastoji iz četiri poglavlja: biografija, bibliografija, izučavanje Muhtara i drugih Mevsilijevih djela na našim prostorima i pogovor. Drugi dio predstavlja prijevod, komentar i obrada prve polovine Muhtara. Inače, Muhtar je, zajedno sa nedavno prevedenim cijelim Nuru-l-idahom i ranije prevedenim dijelom Multeka el-ebhura, jedno od rijetkih klasičnih pravnih hanefijskih djela dostupnih čitateljima na bosanskom jeziku. Štaviše, jedini je klasični hanefijski fikh čiji je muamelat (imovinsko pravo) prevedeno na bosanski jezik.

Označeno

Zadnje vijesti

Apr 25, 2017

Historijski dan: Predstavnici vjerskih zajednica obišli mjesta stradanja

Delegacije četiri vjerske zajednice,…
Apr 25, 2017

Mektepska djeca realizirala humanitarnu akciju

Danas je akcija prikupljanja pomoći za…
Apr 25, 2017

Merjema Kelemiš nova hafiza iz Visokog

Hafiz Merjema Kelemiš rođ. Hajdarević…
Apr 25, 2017

Bosanski Novi: Preko FB skupili 2.500KM za djecu

U organizaciji facebook grupe "Samo je…
Apr 25, 2017

Reisu-l-ulema posjetio biskupa Komaricu

Sarajevo, 24. april 2017. (MINA) –U…
Apr 25, 2017

U četvrtak veliki skup omladine s Reisu-l-ulemom

Sarajevo, 24. april 2017. (MINA) –…
Apr 25, 2017

Promovirana 250. generacija maturanata

Ove godine, 22. aprila, u Elč…
Apr 25, 2017

Srebrenik: Prijem za mr. Mirsad-ef. Djedovića

Danas, 25. aprila 2017. godine u…
Apr 25, 2017

Međunarodni simpozij: "Znanost i religija..."

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj…

bbi magazin