Srebrenica majke 1

U Konjicu predstavljene dvije nove knjige Esada Bajića

U Konjicu predstavljene dvije nove knjige Esada Bajića
13 Mar
2017

U ponedjeljak, 13. marta 2017. godine u okviru desete kulturno-obrazovane manifestacije "Dani Sejfulaha ef. Prohe" upriličeno je predstavljanje novih izdanja fondacije "Lijepa riječ" Konjic, a među njima i dvije knjige Esada Bajića: "Kriške uspomena" i "Hazreti Husejn, radijallahu anhu".

Esad Bajić je predstavljajući svoje dvije knjige kazao kako one, iako žanrovski nemaju zajedničke tačke, u svom polazištu, nastajanju, imaju istu emociju zasijanu u njegovom ranom djetinjstvu o čemu sjećanja prenosi u knjizi "Kriške uspomena"  te u kazivanjima o najdražima koja je slušao od rahmetli dede i nene - među kojima su i kazivanja o dvojici Poslanikovih, a.s., unuka hazreti Hasanu i Husejnu. 

Tako u predgovoru za knjigu hazreti Husejn, radjallahu anhu, piše: "Traganje za izvorima koji govore o Poslanikovom, a.s., unuku hazreti Husejnu predstavljalo mi je svojevrsno oživljavanje  lijepih momenata djetinjstva kada su mi o Poslaniku i njegovoj porodici govorili rahmetli dedo Ahmet i nena Emina. Njihova kazivanja najčešće su bila u formi priča čiju radnju nisam uvijek dobro pamtio, no, emocija koja se tada javljala u glasu dede i nene, bila je i ostala posebno izražena i zapamćena. Više od činjenica koje su mi kazali pamtio sam milinu tih emocija, ljubavi, pobožnosti i ponosa koji je zračio iz njihova govora, govora koji se iako je koristio slične riječi jasno razlikovao od govora o bilo kome drugom. Kazivanje o Poslaniku i njegovim najbližim bilo je posebno i ja sam ih kao posebne ponio u svoj život uvijek sretan u prilikama koje su se nudile da nadopunim to polje posebnosti, proširim ga novim saznanjima i informacijama. I svako saznanje na tom putu nagrađivalo me toplinom ovih prvih sjećanja, makar sam od onog koji sluša polahko prerastao u onog koji kazuje, te sam u danima dok sam sakupljao građu za ovu knjigu nerijetko zamišljao kako, sada rahmetli dedi i neni, proširujem kazivanja koja su oni nekada u jednostavnijoj formi kazivali meni..."

U osvrtu na knjigu "Kriške uspomena"  recenzent knjige Aldina Medija je napisala:

"Knjiga "Kriške uspomena" namijenjene je za one otvorenog srca i uma, za vječite tragače čiji duh jednako uznemiri mraz na prozorskim oknima kao i nišani gradskih i seoskih harema. O nišanima, biljezima ljudske prolaznosti, kazuje mnogo. Oživljava ih dječijim dlanom, prateći nit nekada i sada, i pokušava, u svom traganju, spojiti početak i kraj u jedan savršeni krug.

S obzirom na vlastiti poziv i na jednu čvrstu iskustvenost, Bajić se u ovim svojim redovima često poziva na ajete iz Kur'ana, da bi svijet objasnio sebi ali i sebe svijetu. Na tom svom putu prisjeća se Esada-dječaka, Esada-čobanina, Esada-maloljetnog dobrovoljca u borbenim redovima IV muslimanske, dedinog, naninog, očevog, majčinog, sinovog... Esad je zahvalan sagovornik. Njegova zapitanost kao i ključ njegove spoznaje ne moraju nužno biti jedina istina, ali je zasigurno njegov put istina. I onda kada razgovara sa mrtvima, i onda kada traži kiseonik za lijepu riječ, i onda kada pije kahvu sa nanom Đulom.

Kroz Bajićevo kazivanje, čitač će se sjetiti svojih predaka koji su nas naučili da budemo i jaki i razmaženi, onih istih čijim nestankom smo sve više sami i čijih pouka se sve češće pokušavamo sjetiti - da bi zadržali ono ljudsko u sebi, onaj glas što pred spavanje šapće iz svakog jastuka.

„Ko jede kriške na klis jednom će zasigurno posegnuti za filozofijom“, napisao je Bajić. I eto je - filozofija Župe, duhovnost iskamenjala iz hercegovačkog krša i duhovitost zdravog težaka, jer kao što već rekoh – Esad je zahvalan sagovornik, pa i ne moraš biti vjernik da bi shvatio šta je blagoslov u imanju dobrog sagovornika.

Esadove kriške u kojima je sreće žudnja a ne stanje, pa je i samim tim sadašnjost najkraći trenutak postojanja, možda i nisu pod visak za one koji razumiju naginjanje samo udesno ili ulijevo, ali su za sve one koji razumiju naginjanje prema unutra , i takvima je toplo preporučujem."

 

 

Zadnje vijesti

Apr 25, 2017

Historijski dan: Predstavnici vjerskih zajednica obišli mjesta stradanja

Delegacije četiri vjerske zajednice,…
Apr 25, 2017

Mektepska djeca realizirala humanitarnu akciju

Danas je akcija prikupljanja pomoći za…
Apr 25, 2017

Merjema Kelemiš nova hafiza iz Visokog

Hafiz Merjema Kelemiš rođ. Hajdarević…
Apr 25, 2017

Bosanski Novi: Preko FB skupili 2.500KM za djecu

U organizaciji facebook grupe "Samo je…
Apr 25, 2017

Reisu-l-ulema posjetio biskupa Komaricu

Sarajevo, 24. april 2017. (MINA) –U…
Apr 25, 2017

U četvrtak veliki skup omladine s Reisu-l-ulemom

Sarajevo, 24. april 2017. (MINA) –…
Apr 25, 2017

Promovirana 250. generacija maturanata

Ove godine, 22. aprila, u Elč…
Apr 25, 2017

Srebrenik: Prijem za mr. Mirsad-ef. Djedovića

Danas, 25. aprila 2017. godine u…
Apr 25, 2017

Međunarodni simpozij: "Znanost i religija..."

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj…

bbi magazin