Ramazanska cestitka banner2 mali

Srcu najdraži mehanički sat djeda Bajazita, kupljen daleke 1925. godine

Srcu najdraži mehanički sat djeda Bajazita, kupljen daleke 1925. godine
19 Mar
2017

Prijedorčanin Zlatan Suljanović godinama je strastveni kolekcionar starina iz dalekog i bližeg vremenskog perioda. U riznici dragocjenosti ima predmeta starih stotinu i više godina, ali najmnogobrojniji i posebno su mu dragi eksponati koji potječu iz „Titovog doba“. Pa ipak, najdraži mu je stari sat za ručno navijanje njegovog djeda rah. Bajazita, kojeg je kupio daleke 1925.godine u Velikoj Gorici.


Kazuje: - Još kao dječaka zanimali su me stari predmeti, divio sam se predmetima i starinskim posudama od drveta, zemlje glinice i bakra koje su korištene u domaćinstvima prije pedeset i više godina. Imao sam veliku želju da to bude sačuvano i izloženo na jednom mjestu, a najviše sam želio napraviti kolekciju  koja podsjeća na Titovo vrijeme u kome nam je svima bilo potaman, što se ne može kazati za sadašnje vrijeme. Dobio sam na poklon veliki grb stare Jugoslavije, potom dres SFRJ. Tako je počelo... Za desetak godina prikupio sam mnogo toga, toliko da se mnogi čude kada i kako sam uspio steći ovakvu  riznicu blaga.
Ovaj strastveni prijedorski kolekcionar, kome u poslu pomaže njegova kćerka,  kazuje: - Iz Titovog vakta od zaborava sačuvao sam i nekada čuveni, crveni jugoslovenski pasoš, sve kovane i papirne novčanice i mnoge druge dokumente.  Naravno, tu su i druge dragocjenosti stare stotinjak i više godina, među kojima su i stare makaze, odnosno sprave koje su ženama prije sigurno stotinjak godina služile za ravnanje kose. Moju kolekciju bogatom čine još stare šivaće mašine, stari ručni mlinovi za kahvu, stare džezve, mangale, pegle na žar, stara postekija...- Za Zlatana, bez dvojbe, najdraži eksponat u bogatoj kolekciji je mehanički sat njegovog djeda Bajazita, koji je, kako kaže, bio prvi automehaničar u Prijedoru. – Za divno čudo sat i danas radi, a moj djed ga je kupio davne 1925.godine u Velikoj Gorici, – s ponosom ističe ovaj kolekcionar i dodaje: -  Ova uspomena podsjeća i na historijski podatak da je moja porodica Suljanović jedna od prvih koja se doselila u prijedorsku čaršiju.  

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 29, 2017

Deset dokumentarnih emisija za ramazan

RTV BIR je i ove godine realizirao…
Maj 29, 2017

Ramazanski program Radija BIR

Ramazansko jutro
Maj 29, 2017

Četvrti humanitarni konvoj pomoći za Siriju

Četvrti humanitarni konvoj iz BiH za…
Maj 29, 2017

Kako provesti ramazan

Nakon mjeseca redžeba, evo danas…
Maj 29, 2017

Srebrenik dobio svoj top: Pucnjem topa označeno vrijeme iftara

Paljenjem kandilja na brojnim…
Maj 29, 2017

Hafiska mukabela u Srebreniku

I ove kao i prethodnih godina pred…
Maj 29, 2017

Odjel za ženski aktivizam MIZ-e Srebrenik u posjeti centru osoba s posebnim potrebama

SREBRENIK: 26. maj 2017. godine - Odjel…
Maj 29, 2017

Izlet na Vlašić za polaznike mekteba

U subotu, 20. maja 2017. godine,…
Maj 29, 2017

Iftar u Mostaru

Zajednički iftar uposlenika Medžlisa…
Maj 29, 2017

Svečano otvoren edukativni centar Gunja

Stanovništvo Gunje dobilo mjesto za…
Spomen obilježije otkrila djeca  i supruge  šehida
Maj 29, 2017

Otkriveno spomen obilježije u mz opšenik u žepču

Spomenik šehidima i civilnim žrtvama…

bbi magazin

bbi magazin