Bajram baner mali

Halal tržište novi globalni trend

Halal tržište novi globalni trend
12 Jan
2017

U vrijeme kada je mnogo tržišta doseglo točku zasićenja, kreira se jedno od najbrže rastućih tržišta u svijetu i nudi se velika prilika za rast tvrtkama širom svijeta. Tržište halal proizvoda i usluga će uskoro doseći ukupnu vrijednost od 2 trilijuna američkih dolara na godišnjoj razini. Svaki mjesec, tržište biva bogatijim s novim gospodarstvenicima koji prilagođavaju svoje proizvode i usluge zahtjevima ovog tržišta.

Halal tržište je sofisticirano tržište. Djelovanje na ovom tržištu zahtjeva dobro razumijevanje svih njegovih komponenti, rizika i prilika. Da bi odgovorila na potrebe potrošača koji zahtijevaju halal proizvode i usluge, tvrtka će procijeniti koje izmjene je potrebno uvesti u proizvodnji ili plasmanu proizvoda i usluga, kako dobiti certifikat koji jamči halal kvalitetu, kako će se to odraziti na lanac opskrbe i dolazak proizvoda do tržišta, tržište koje zemlje je privlačno za tvrtkin proizvod, kako organizirati lokalnu distribuciju i slično.

Dugoročno sudjelovanje na halal tržištu zahtjeva iznimno dobro poznavanje i razumijevanje kako konteksta tako i korisnika, te razvijenu snažnu mrežu kontakata. Stoga Centar za certificiranje halal kvalitete kao ovlaštena ustanova za certificiranje proizvodnih procesa, proizvoda i usluga s mogućnošću plasiranja na tržište s oznakom halal stoji na raspolaganju svima zainteresiranima za nastup na halal tržištu.

 „Potražnja za certifikatom koji potvrđuje i jamči dodatnu kvalitetu u stalnom je rastu. Tim Centra aktivno radi na nadzoru i provođenju procedure certificiranja što u konačnici rezultira hrvatskim tvrtkama koje su konkurentnije i na našem i na svjetskom tržištu. U našem potrfoliju postoje tvrtke koje s certifikatom halal kvalitete ostvaruju odlične poslovne rezultate u izvozu.“, izjavio je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete.  

Certificirane tvrtke posluju u različitim gospodarstvenim granama poput prehrane, kozmetike i kemijske industrije, te pružaju hotelske i turističke usluge.

Centar za certificiranje halal kvalitete ove je godine u Opatiji ugostio i najveći kongres o halal tržištu u svijetu u 2016. godini. Riječ je o World Halal Day-u na kojem je sudjelovao veliki broj gospodarstvenika iz 30 zemalja svijeta. Kongresu su nazočili visoki čelnici iz zemalja poput Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Irana i drugih, a sami kongres su otvorili predsjednica Republike Hrvatske, gđa. Kolinda Grabar-Kitarović i muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj, dr. Aziz ef. Hasanović. Sudionici kongresa su se potpisivanjem Opatijske deklaracije opredijelili za jačanje tržišnih pozicija na halal tržištu, u halal turizmu i islamskom bankarstvu i financijama te izrazili veliku zainteresiranost za poslovnu suradnju sa gospodarskim i turističkim dionicima u Republici Hrvatskoj.

Certificiranje halal kvalitete se provodi prema zahtjevima i mjerama Halal norme HRN BAS 1049:2010 koji je registriran u Hrvatskom zavodu za norme što nas svrstava u rijetke zemlje na svijetu koje imaju sustavno halal certificiranje. Trenutno u Republici Hrvatskoj halal certifikat ima 60 proizvođača, 15 hotela, 10 restorana, 7 putničkih agencija i 1 škola.

Vjerujemo da će u narednoj 2017. godini pobjednici svjetskih tržišnih utrka biti gospodarstvenici koji su konkurentnost dosegli diferencijacijom s halal proizvodima i uslugama.

Označeno

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Održan seminar za profesore engleskog jezika TELTS 2017

U Behram-begovoj medrese je i ove…
Jun 24, 2017

Dječiji selam iz Srebrenice

Danas je u Čaršijskoj džamiji u…
Jun 24, 2017

Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Učenjem posljednjeg džuza Kur'ana…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz sutra u 5 sati i 43 minute

Prema kalendaru Islamske zajednice…
Jun 24, 2017

Kako se klanja bajram-namaz

S obzirom da se bajram-namaz klanja…
Jun 24, 2017

Danas dženaza akademiku Ibrahimu Pašiću

U Sarajevu je jutros nakon teške i…
Jun 24, 2017

Mostar: Prelijepi ramazanski dani i aktivnosti u džematu Donja Mahala

Prelazeći preko Lučkog mosta, na desnoj…
Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 24, 2017

Učenici od kojih možemo učiti: Poziv i drugim džematima

Učenici u mektebima džemata Kobilja…
Jun 24, 2017

TUZLA : Bajramske hedije za korisnike Doma penzionera

U petak, 23. juna u okviru redovnih…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz na području Medžlisa Mostar

Bajram namaz na području Medžlisa IZ…

bbi magazin

bbi magazin