Baner granice3

Halal tržište novi globalni trend

Halal tržište novi globalni trend
12 Jan
2017

U vrijeme kada je mnogo tržišta doseglo točku zasićenja, kreira se jedno od najbrže rastućih tržišta u svijetu i nudi se velika prilika za rast tvrtkama širom svijeta. Tržište halal proizvoda i usluga će uskoro doseći ukupnu vrijednost od 2 trilijuna američkih dolara na godišnjoj razini. Svaki mjesec, tržište biva bogatijim s novim gospodarstvenicima koji prilagođavaju svoje proizvode i usluge zahtjevima ovog tržišta.

Halal tržište je sofisticirano tržište. Djelovanje na ovom tržištu zahtjeva dobro razumijevanje svih njegovih komponenti, rizika i prilika. Da bi odgovorila na potrebe potrošača koji zahtijevaju halal proizvode i usluge, tvrtka će procijeniti koje izmjene je potrebno uvesti u proizvodnji ili plasmanu proizvoda i usluga, kako dobiti certifikat koji jamči halal kvalitetu, kako će se to odraziti na lanac opskrbe i dolazak proizvoda do tržišta, tržište koje zemlje je privlačno za tvrtkin proizvod, kako organizirati lokalnu distribuciju i slično.

Dugoročno sudjelovanje na halal tržištu zahtjeva iznimno dobro poznavanje i razumijevanje kako konteksta tako i korisnika, te razvijenu snažnu mrežu kontakata. Stoga Centar za certificiranje halal kvalitete kao ovlaštena ustanova za certificiranje proizvodnih procesa, proizvoda i usluga s mogućnošću plasiranja na tržište s oznakom halal stoji na raspolaganju svima zainteresiranima za nastup na halal tržištu.

 „Potražnja za certifikatom koji potvrđuje i jamči dodatnu kvalitetu u stalnom je rastu. Tim Centra aktivno radi na nadzoru i provođenju procedure certificiranja što u konačnici rezultira hrvatskim tvrtkama koje su konkurentnije i na našem i na svjetskom tržištu. U našem potrfoliju postoje tvrtke koje s certifikatom halal kvalitete ostvaruju odlične poslovne rezultate u izvozu.“, izjavio je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete.  

Certificirane tvrtke posluju u različitim gospodarstvenim granama poput prehrane, kozmetike i kemijske industrije, te pružaju hotelske i turističke usluge.

Centar za certificiranje halal kvalitete ove je godine u Opatiji ugostio i najveći kongres o halal tržištu u svijetu u 2016. godini. Riječ je o World Halal Day-u na kojem je sudjelovao veliki broj gospodarstvenika iz 30 zemalja svijeta. Kongresu su nazočili visoki čelnici iz zemalja poput Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Irana i drugih, a sami kongres su otvorili predsjednica Republike Hrvatske, gđa. Kolinda Grabar-Kitarović i muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj, dr. Aziz ef. Hasanović. Sudionici kongresa su se potpisivanjem Opatijske deklaracije opredijelili za jačanje tržišnih pozicija na halal tržištu, u halal turizmu i islamskom bankarstvu i financijama te izrazili veliku zainteresiranost za poslovnu suradnju sa gospodarskim i turističkim dionicima u Republici Hrvatskoj.

Certificiranje halal kvalitete se provodi prema zahtjevima i mjerama Halal norme HRN BAS 1049:2010 koji je registriran u Hrvatskom zavodu za norme što nas svrstava u rijetke zemlje na svijetu koje imaju sustavno halal certificiranje. Trenutno u Republici Hrvatskoj halal certifikat ima 60 proizvođača, 15 hotela, 10 restorana, 7 putničkih agencija i 1 škola.

Vjerujemo da će u narednoj 2017. godini pobjednici svjetskih tržišnih utrka biti gospodarstvenici koji su konkurentnost dosegli diferencijacijom s halal proizvodima i uslugama.

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 25, 2017

Mostar: Hafiz Nedim Botić održao predavanje o Sulejmanu, a.s.

U petak, 24. marta, je u…
Mar 25, 2017

Naši strahovi od mezarja

Uz svaki bih nišan u zavičaju mogao…
Mar 25, 2017

Bugojno: Postavljen kamen-temeljac za ženski internat

Na svečanosti u bugojanskom naselju…
Mar 25, 2017

Proljeće je, sve zeleni...

U kur'anskom pojmovnom instrumentariju,…
Mar 25, 2017

Oslobodite organizam štetnih toksina

Početkom proljeća, kada i priroda…
Mar 25, 2017

Livno: Predavanje i druženje za žene povodom Dana nezavisnosti

Udruženje žena MIZ Livno već četiri…
Mar 25, 2017

Hutba reisu-l-uleme u Americi: Čuvajte ovu zemlju i naše prijateljstvo

Sarajevo, 24. mart 2017. (MINA) –…
Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…

bbi magazin