Ramazanska cestitka banner2 mali

Održana tribina povodom Dana nezavisnosti BiH i 24 godine postojanja Udruženja Prosvjetitelj

  • Autor  Alem Dedić
  • Objavljeno u Teme
Održana tribina povodom Dana nezavisnosti BiH i 24 godine postojanja Udruženja Prosvjetitelj
08 Mar
2017

U subotu, 04. marta u Velikoj sali BKC-a u Tuzli održana je tribina povodom Dana nezavisnosti BiH i 24 godine postojanja i rada Udruženja „Prosvjetitelj“. Organizatori tribine su bili, pored Udruženja „Prosvjetitelj“ i Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija i BKC Tuzla.

 

Gosti predavači bili su profesor Mustafa Spahić te Nezim Halilović Muderis. Tribina je počela prelijepim učenjem Kur'ana desetogodišnje Nahle Mujanović i intoniranjem državne himne. O Udruženju „Prosvjetitelj“ i Koordinaciji bošnjačkih nevladinih organizacija izlaganje su imali Amsal Avdihodžić i Benjamin Goletić, polaznici Prosvjetiteljevog Edukativnog centra u Živinicama. Specijalni gosti bili su članovi hora Rejjan koji su prisutne počastili ilahijama sa albuma koji uskoro treba da ugleda svjetlo dana.

Eminentni predavači

U svojstvu izaslanika muftije tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića prisutnima se obratio Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu Behram-begove medrese i koordinator Islamske zajednice za saradnju sa nevladinim organizacijama. Prenijevši selame muftije tuzlanskog on je govorio o značaju Dana nezavisnosti BiH, ali se osvrnuo i na značaj Udruženja „Prosvjetitelj“ koje ove godine obilježava 24 godine uspješnog rada.

Prvi predavač bio je profesor Mustafa Spahić koji je govorio na temu „Nastanak, razvoj i uloga pokreta Mladi muslimani“. Profesor Spahić se u svom izlaganju osvrnuo na događaje koji su prethodili nastanku Mladih muslimana te na učenja na koja su se naslonjali Mladi muslimani. On je govorio i o požrtvovanosti i ljubavi koja je vladala među članovima ovog pokreta.

Nezim Halilović Muderis, dobitnik Zlatnog ljiljanja i komandant 4. Muslimanske slavne brigade bio je drugi predavač. On je u svom emotivnom izlaganju govorio o značaju vjere, nacije i države. Halilović se prisjetio određenih događaja iz agresije na BiH i herojstva bosanskih vojnika, ali je i podvukao da su ti isti borci danas prepušteni sami sebi. Bošnjaci su kroz hostoriju uvijek branili i ginuli za tuđe interese. Tek početkom devedesetih godina Bošnjaci se organiziraju te se bore za svoje vlastite interese, rekao je, između ostalog Halilović.

Rekspektabilno udruženje sa 30 timova

Treba istaći da su radna skupština Udruženja „Prosvjetitelj“ i tribina (svečana skupština) samo uvertira i priprema za 2018. godinu i svečanu akademiju sa setom aktivnosti i programa koji će trajati nekoliko dana, a kada se obilježava 25. godišnjica Udruženja „Prosvjetitelj“.

Podjećamo, Udruženje „Prosvjetitelj“ nastalo je 1993. godine u opkoljenoj Srebrenici kao nada koja će ljudima kasnije osvijetlili životni put. Danas je to respektabilno i uspješno udruženje koje djeluje na tri kontinenta: Evropi, Australiji i Americi. „Prosvjetitelj“ ima više od 30 timova širom BiH i dijaspore koje danonoćno rade za boljitak države i svog naroda.

Zadnje vijesti

Maj 27, 2017

Nakon 24 godine: Ezan se oglasio sa obnovljene Ali-begove džamije u Žepču

ŽEPČE, 27.MAJ- Trzanska mahala u Žepču…
Maj 27, 2017

Radno otvorenje – proklanjavanje džamije u Oberhausenu

U subotu, 13.05.2017. god., poslije…
Maj 27, 2017

Zajedno sa džematlijama Srebrenice pred ramazan

U posjeti Srebrenici i Potočarima, u…
Maj 27, 2017

Kur'an – direktna veza sa Gospodarom i smiraj svake žene

Izuzetno iskustvo je svjedočiti Večeri…
Maj 27, 2017

Livno: Slatko čašćenje u svim džamijama povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana

Aktivistice Udruženja žena Medžlisa IZ…
Maj 26, 2017

Saopćenje: Rijaset zabrinut viješću o rušenju vjerskog objekta u Zemunu

Rijaset Islamske zajednica u BiH…
Maj 26, 2017

Ramazanska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Sarajevo, 26. maj 2017. (MINA) –…
Maj 26, 2017

Fadili Dedić najpotrebnija je hrana

Fadila Dedić, 46-godišnja samohrana…
Maj 26, 2017

VIDEO: Šta je islamski kalendar?

"Po Takvimu Rijaseta Islamske…
Maj 26, 2017

Dova u mjesecu Ramazanu

Rukopis ovosedmične kolumne je…

bbi magazin

bbi magazin