Baner granice3

Povratnici u RS su naši heroji i borci za dostojan život

Povratnici u RS su naši heroji i borci za dostojan život
10 Mar
2017

U sali IGMG-a na Baščaršiji je održana veoma važna i aktuelna tribina pod nazivom „Naši heroji - o životu povratnika i borbi za dostojanstvo“.

Predavač je bio Jasmin Spahić, predsjednik MDD Merhamet Bos. Dubica i osnivač Narodne kuhinje „Život“ u Dubici i Prijedoru. Moderator tribine je bio hfz. Nedim Botić. 

O problemima povratnika u manji entitet se malo govori, a i zna u široj javnosti. Zato je bitno da se govori o problemima povratka, ali i da o tome progovori povratnik, čovjek koji sve to proživljava na 'terenu', sa svojim narodom. Otuda i odabir predavača, jer je Jasmin Spahić povratnik u rodni kraj, ali i čovjek koji je život posvetio pomaganju drugima.

Od 2009. se nalazi na čelu Merhameta u Dubici, i za to vrijeme je organizovao desetine humanitarnih i društvenih akcija. Organizator je i prve Konferencije o sigurnosti povratnika održane u Bos. Dubici 2015. godine, uz podršku OSCE-a. Osnivač je Narodne kuhinje Život u Bos. Dubici i Prijedoru, iz koje 193 siromašna i ugrožena insana svih nacionalnosti imaju obezbijeđen prijeko potreban obrok.

U svom obraćanju, Spahić je spomenuo stanje u rodnom kraju, probleme povratnika i kako im pomoći. Prezentovao je rad Merhameta i Narodne kuhinje Život, i ukazao na težak ekonomski položaj povratnika. Istakao je da bez poboljšanja socijalnog stanja i obezbijeđenja radnih mjesta, teško je očekivati bolji položaj povratnika.

„Ako ne bude Bošnjaka u RS-u, znajte da nema ni opstanka Bosne. Najveći problem povratnika je zapošljavanje. Nema opstanka Bošnjaka na ovim prostorima ukoliko se ne budemo zapošljavali, jer bez radnih mjesta primorani ste da idete 'trbuhom za kruhom'; zato postoji mogućnost da za deset godina procenat Bošnjaka u RS-u bude sveden na 0,001 %, Očiti primjer: u Bosansku Dubicu se vratilo negdje oko 1700 ljudi, danas ih tamo živi između 500 i 1000. Od toga broja, znate li koliko Bošnjaka radi u lokalnoj upravi i državnim institucijama? Samo 6-7, što je procentualno ništa. Zato se moramo uključiti u procese obrazovanja bošnjačke djece, zapošljavanja Bošnjaka u organe uprave i olakšati onim ljudima koji se bave poljoprivredom.“, istakao je Spahić.

Zadnje vijesti

Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…
Mar 24, 2017

Promocija: Trajno sjećanje

U Sarajevu je u Gazi Husrev-begovoj…
Mar 24, 2017

Tribina: Žena u islamu

Odjel za ženski aktivizam Medžlisa IZ-e…
Mar 24, 2017

Predstavljena knjiga “Letter-Pismo”: Pismo svijetu za međureligijski dijalog

Knjiga “Letter – Pismo” profesora…
Mar 24, 2017

Medresa u Mostaru: Darivanje krvi

U Karađoz-begovoj medresi 23. marta…
Mar 24, 2017

Delegacija Rijaseta posjetila Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Nakon nedavne posjete reisu-l-uleme…
Mar 24, 2017

SEDAM prava čije poštovanje je sveto

Zato je društvena poruka islama rođena…
Mar 24, 2017

Medijski teror

Medijski teror je bezgraničan. On se…
Mar 24, 2017

Budi svjestan pojedinac, bit ćeš dobar dobar vjernik

Gospodar svijetova od nas traži da…
Mar 24, 2017

BBI VIP biznis klub predstavio Sarajevo Business Forum u Beogradu

Osnovani smo prije deset godina i…

bbi magazin