Baner granice3

Dani porodičnih vrijednosti u znaku jubileja 390 Behram-begove medrese

Dani porodičnih vrijednosti u znaku jubileja 390 Behram-begove medrese
13 Mar
2017

Behram-begova medresa u Tuzli je po dvanaesti put organizirala manifestaciju „Dani porodičnih vrijednosti“. Završna svečanost održana je 9. marta u ovoj školi.

Ova tradicionalna manifestacija predstavlja susret majki učenika Medrese i brojnih prijateljica ove škole, uz podsjećanje na trajne vrijednosti porodice . Tematski moto ovogodišnje manifestacije je 390. godišnjica Behram-begove medrese.

Kolaž ilahija, kasida i recitala su izveli učenici Medrese, a prisutni su imali priliku pogledati i izložbu likovnih i kaligrafskih radova učenika i učenica Medrese.

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlovića koji je u svome obraćanju istakao kako je porodica najveća vrijednost.

„Porodične vrijednosti su riječi sa velikom obavezom i porukom. Šta je naša vrijednost? U čemu je naša vrijednost? Šta je za nas posebno vrijedno? Jesu li vrijednosti ono bez čega mi ne možemo? Jesu li vrijednosti ono što mora trajati zajedno s nama? Ako hoćemo zaista da shvatimo šta je to vrijednost onda sugeriram da se okrenemo porodici i kažemo da je porodica naša vrijednost. Ljudski rod je počeo sa porodicom, on se razvija i traje preko porodice. Traje fizički, biološki, ali i duhovno i moralno. Sve što govorimo o porodici, sve što je imanentno porodici, sadrži vrijednost. Neka se ne boji, na svojoj stazi života, onaj ko je odan svojim roditeljima, a neka strahuje onaj kod koga tako nije,“ poručio je muftija Fazlović.

Programu je prisustvovala dr. Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu pri Rijasetu IZ-e u BiH, koja je u svome obraćanju kazala kako je Behram-begova medresa prepoznata po novitetima i sadržajima koje uvodi, kao što je i ova manifestacija, kojom se promoviše brak i porodica.

Direktor Behram-begove medrese Ahmed-ef. Hatunić zahvalio se prisutnima na posjeti, ali i na podršci koju pružaju ovoj školi, te je podsjetio na naše časne prethodnike i njihove vizionarske poduhvate koje su nastavile i kasnije generacije, uprkos teškim promjena, poremećajima koji su nastajali i s kojima se suočavao naš narod u vrijeme mira, rata i progona. Bošnjaci su uprkos svemu uspijevali da šalju svoju djecu u škole i da oni na temelju toga znanja i obrazovanja poluče uspjehe, a takvih uspjeha ne nedostaje ni danas. Hatunić je istakao da su profesori Medrese svjesni da obavljaju najvažniji posao na svijetu, jer oni za budućnost proizvode ono što je najvažnije i najdragocjenije. To je kvalitetan, obrazovan, stamen i ponosan mladi čovjek, a time se kreira i naša ljepša i prosperitetnija budućnost. 

Na ovoj manifestaciji su proglašeni i pobjednici literarnog konkursa kojeg je Behram-begova medresa raspisala u saradnji s Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona. Tema literarnog rada za osnovne škole bila je „Vrata dobročinstva su svima otvorena“. U ovoj kategoriji prvo mjesto je pripalo Harunu Bečiću (OŠ „Gnojnica“, Lukavac), drugo mjesto Muhamedu Durakoviću (Prva osnovna škola, Živinice), a treće mjesto Melihi Kadrić (OŠ „Treštenica“, Banovići).

Tema literarnog rada za srednje škole bila je „Znanje kojim se ne koristimo slično je blagu koje se ne troši na putu dobra“. Prvo mjesto pripalo je Melihi Ruščuklić (Gimnazija „Ismet Mujezinović“, Tuzla), drugo mjesto Tariku Mahmutoviću (Srednja medicinska škola, Tuzla), a treće mjesto Belmi Ramić (JU Gimnazija, Živinice).

Poseban literarni konkurs raspisan je za učenike Behram-begove medrese, a tema je bila „Pozivam za svjedoka vrijeme“. Prvo mjesto pripalo je Jasmini Ejubović, učenici IIc, drugo mjesto Rabiji Arifović, učenici IVc, a treće mjesto Belminu Deliću, učeniku Ib razreda.

Zadnje vijesti

Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…
Mar 24, 2017

Promocija: Trajno sjećanje

U Sarajevu je u Gazi Husrev-begovoj…
Mar 24, 2017

Tribina: Žena u islamu

Odjel za ženski aktivizam Medžlisa IZ-e…
Default Image
Mar 24, 2017

Predstavljena knjiga “Letter-Pismo”: Pismo svijetu za međureligijski dijalog

Knjiga “Letter – Pismo” profesora…
Mar 24, 2017

Medresa u Mostaru: Darivanje krvi

U Karađoz-begovoj medresi 23. marta…
Mar 24, 2017

Delegacija Rijaseta posjetila Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Nakon nedavne posjete reisu-l-uleme…
Mar 24, 2017

SEDAM prava čije poštovanje je sveto

Zato je društvena poruka islama rođena…
Mar 24, 2017

Medijski teror

Medijski teror je bezgraničan. On se…
Mar 24, 2017

Budi svjestan pojedinac, bit ćeš dobar dobar vjernik

Gospodar svijetova od nas traži da…
Mar 24, 2017

BBI VIP biznis klub predstavio Sarajevo Business Forum u Beogradu

Osnovani smo prije deset godina i…

bbi magazin