Srebrenica majke 1

Ibn Arebi i viđenje na oba oka

  • Autor  İbrahim Kalın
  • Objavljeno u Teme
Ibn Arebi i viđenje na oba oka
10 Apr
2017

(Dr. İbrahim Kalın je zamjenik generalnog sekretara i glasnogovornik Predsjedništva Republike Turske. Za njega dr. Seyyed Hossein Nasr veli: “Izvanredan turski naučnik, koji je jedan od najboljih studenata što sam ikada osposobljavao u polju islamske filozofije i koji je već priznati islamski filozof i učenjak” – nap. prev.)

 

U islamskoj tradiciji, muslimanski teolozi su se žestoko borili da odbrane Božiju transcendenciju (tenzīh) od opasnosti antropomorfizma (tešbīh). Posebno su mu’tezilije bili nepopustljivi u očuvanju Božije apsolutne transcendentnosti. Predstavljanje Boga kao posve “drugačijeg”, međutim, riskira da Ga odvoji od svijeta. Apsolutno transcendentni Bog bez relacije s ovim svijetom postaje “regulatorni princip”, a ne božansko biće. To je bio glavni problem s bogom Aristotela i njegovih sljedbenika.

Čista negacija, stoga, nije dovoljna. Ona treba biti dopunjena pozitivnom tvrdnjom. Da upotrijebimo simbolizam islamskog svjedočenja lā ilāhe illā Allāh (nema boga sem Allaha), reći “lā” (ne/ma) bez izraza “illā” (sem) nije dovoljno. Vjernik govori “lā” svim lažnim božanstvima i putenim željama da bi bio kadar reći “illā” samo jednom Bogu. “Lā” negira, “illā” potvrđuje. Ibn ‘Arebī, veliki sufijski metafizičar iz 13. stoljeća, tvrdio je da ni transcendencija niti imanencija same po sebi ne tretiraju valjano Boga. Svaka zaziva metafizičku pogrešku i teološku nepravilnost. Umjesto toga, on je predložio poziciju onoga kojeg naziva “istinski vjernik” što vidi na oba oka. Istinski vjernik je onaj koji vidi Boga i sve drugo na “oba oka” (zul-‘ajnejn). S jednim okom, on Boga vidi kao potpuno transcendentnog, udaljenog, uzvišenog i ničemu sličnog. Na ovome nivou, Bog je “strašna tajna” te izvan svih iskaza i opisâ. Tu je Gospodar Koji je obožavan.

Jednako tako, isti vjernik vidi Boga sa svojim drugim okom, ovdje i sada, vazda prisutnog i prisnog. Ovdje je On Najviši Prijatelj, Voljeni svih ašika, Središte prema Kojem se kreću sve stvari.      Za Ibn ‘Arebīja, jedino viđenjem Boga na oba oka možemo adekvatno tretirati Njegovu transcendenciju s imanencijom. Viđenje Boga na oba oka ne dovodi do dualnosti jer i stvari vidimo na oba oka. Ono što vidimo na oba oka nije dvoje nego jedno. Viđenje na oba oka podrazumijeva uspostavljanje ravnoteže između suprotnosti i ekstremâ. Ono omogućava izbjegavanje fanatizma i redukcionizma. Ujedinjuje i produbljuje našu viziju svijeta. Viđenje na oba oka ujedinjuje kroz njegovanje različitosti.

 

S engleskog preveo: Haris Dubravac

Zadnje vijesti

Apr 29, 2017

Kult "šejhova" bosanskih pseudoselefija

Prije, otprilike godinu dana, na…
Apr 29, 2017

Tiraž „Sarajevskog uvoda u arapsku filozofiju“ rasprodat na sajmu

Održan 29. Međunarodni sajam knjiga
Apr 29, 2017

Predivan projekat: Dobročinstvom u susret ramazanu

Dobročinstvom u susret ramazanu…
Apr 29, 2017

Kontinuitet genocidne ideje u Prijedoru ogleda se u kršenju ljudskih prava

Saopćenje Instituta za istraživanje…
Apr 29, 2017

Vrelo Bune: Promoviran Prijevod i komentar Mesnevije Ahmeda Mešića

Prijevod Mesnevije glasovitog učenjaka…
Apr 29, 2017

Mekteb i vjeronauka u korijenu našeg identiteta

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je…
Apr 29, 2017

Pedeset srednjoškolaca na Susretima prijateljstva

Pod pokroviteljstvom Mostarskog…
Apr 28, 2017

Projekti iz SBK i ZE-DO kantona na Sarajevo Business Forumu 2017

Sarajevo Bussines Forum 2017…
Apr 28, 2017

Svi pobjednici mektepskog takmičenja na nivou muftijstva

U nedjelju, 23. aprila 2017. godine…
Apr 28, 2017

Medrese – korak ispred drugih škola

Informacijski sistem medresa…
Apr 28, 2017

Prvi maj - Janjofest

Pred nama je novi Prvi maj, praznik…

bbi magazin