Palestina baner mali

Značaj kupovine domaćih proizvoda za Bosnu i Hercegovinu

  • Autor  Džanan Ribić
  • Objavljeno u Teme
Značaj kupovine domaćih proizvoda za Bosnu i Hercegovinu
12 Apr
2017

Za ekonomiju  svake zemlje, pa tako i ekonomiju naše zemlje, od velikog je značaja kupovina domaćih proizvoda. Osim što se kupovinom domaćih proizvoda razvija ekonomija doprinosi se i otvaranju  novih  radnih mjesta, što je posebno važno za zemlje sa slabom ekonomijom i zemlje u razvoju, poput naše BiH.

 

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača „Klub potrošača“ TK, u razgovoru za Preporod naglašava da je kupovina domaćih proizvoda važna koliko i izvoz. „Naši proizvođači treba da prilagode standarde svoje proizvodnje najsavremenijim dostignućima, poštuju prihvaćene koncepte kvaliteta, imaju dobar marketing, udovolje potrošačima na način da ih oni biraju i da njihovu vjernost nagrađuju očuvanjem kvaliteta. Time će postići prolazak na trzištu i, sasvim sigurno, izlazak na tržišta zemalja regiona. Niko ne može očekivati da ima "vjerne domaće proizvođače" samo zato što je on "domaći proizvođač".  Naše  tržište je otvoreno,  sve  što dođe  novo potrošači žele da probaju, pa ako im se dopadne, ako je bolje od sličnog domaćeg proizvoda,  niko ih ne može kriviti zašto  ne izaberu "domaće".  Upravo  stoga je i važna prodaja domaćih proizvoda, jer svako povećanje prodaje domaćih proizvoda znači da su domaći proizvođači kvalitetni i kvalitetniji od proizvođača u inostranstvu“, kazala je Bulić.

Bulić smatra da većina građana zna da je važno kupiti domaći proizvod, jer kupovinom domaćeg proizvoda osim  profita koji ostaje domaćem poslodavcu, ima  višestruke koristi. Pogotovo ako će taj profit uložiti u proširenje ili unaprjeđenje proizvodnje,  uslova za proizvodnju,  standardizaciju, u poboljšanje standarda svojih radnika kroz povećanje plaća, li neke druge beneficije, kao što je besplatan prijevoz na posao, organizovanje zajedničkih sistematskih zdravstvenih pregleda, organizovanje zajedničkih  godišnjih odmora, kupovina udžbenika djeci svojih radnika, stipendiranje djece svojih radnika ili  pomoć penzionerima koje je penzionisao.

Slučaj tuzlanske Dite

Fabrika deterdženata Dita iz Tuzle nakon dugo godina ponovo je pokrenula proizvodnju i počela da svoje proizvode distribuira na tržište. Veliki broj bh. potrošača kupnjom Ditinih proizvoda podržava rad ove firme i njen daljnji opstanak na tržištu. Direktna je to podrška radnicima Dite, kao i porodicama koje žive od plaća radnika koji rade  u njoj.

Nedavno su iz Dite poručili građanima da nemaju mogućnosti, odnosno finansijskih sredstava  za reklamne kompanije, ali da njihove proizvode građani  mogu naći na tržištu. Što je izazvalo veliku podršku Diti na društvenim mrežama.

Građani su prepoznali značaj kupovine domaćih proizvoda i putem društvenih mreža krenuli da promovišu Ditine proizvode i dijele objave vezane za proizvode iz Dite, i pozivaju svoje prijatelje na društvenim mrežama da kupovinom prozvoda iz Dite podrže ovu firmu, ali i kupovinu domaćih proizvoda.

Mladi i kupovina domaćih proizvoda

Preporod  je želio da čuje stavove mladih i na koji način oni razmišljaju kada je riječ o kupovini domaćih proizvoda i podršci domaćem proizvodu.

Safet Hopić, student druge godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, u razgovoru za Preporod ističe da  na kupovinu domaćih proizvoda gleda  kao na jedan vid patriotizma, i  potrebu da se ovoj našoj predivnoj domovini odužimo barem na taj način. „Domaći proizvod uvijek treba da ima prednost nad nekim stranim proizvodom. Uvijek nastojim da kupujem  domaće proizvode koje su iznjedrila naša polja, naše planine i ono što su napravile vrijedne ruke bosanskog čovjeka, jer onda znam šta unosim u svoj organizam, znam da nije čekalo na granicama, da je zdravo i svježe“, mišljenja je Hopić.

 

 Program edukacije potrošača

Jedna od najvažnijih aktivnosti Udruženja potrošača „Klub potrošača“ Tuzlanskog kantona jeste projekat Program edukacije potrošača o institucionalnom i zakonodavnom okviru zaštite potrošača na tržištu. Program edukacije za 2016/17. godinu imao je za cilj da u najmanje deset općina TK dovede državne institucije kao nosioce zaštite potrošača prema Zakonu o zaštiti potrošača, da se same predstave i objasne šta i kako rade u poboljšanju tržišnih uslova i sigurnosti potrošača na tržištu, koje su njihove obaveze i uloga u procesu pristupanja EU.  Od septembra 2016.godine do marta 2017. učenicima, studentima, domaćicama, penzionerima i drugim ciljnim grupama predstavili su se Institut za standardizaciju BiH, Ured ombudsmana za zaštitu potrošača, Agencija za sigurnost hrane BiH, Agencija za nadzor nad tržištem BiH, Institut za akreditiranje BiH, Ministarstvo trgovine Federacije BiH, Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine.

 

Zajedno jačajmo našu domovinu

Hopić napominje da je našem narodu važno da ojača  osjećaj ljubavi prema domovini i svemu onome što ima veze s njom. Prema njegovom mišljenju, kada osjetimo da kupovinom našeg proizvoda pomažemo  BiH, bit ćemo svjesni da ulažemo u dobro, da našoj djeci pripremamo bolju budućnost u ovoj zemlji, da naš novac odlazi u naše budžete odakle će sutra da se otvaraju nova radna mjesta, obnavljaju i modernizuju bolnice, škole, putna infrastruktura. „Budimo od onih društveno odgovornih, od onih koji kupuju i koriste domaće i učestvuju u izgradnji bolje Bosne i Hercegovine, jer najbolji čovjek je onaj koji je najkorisniji svojoj zajednici, kaže student Safet Hopić.

Mirza Muratović, student druge godine Prirodno-matematičkog fakulteta, u razgovoru za Preporod ističe da insistira na kupovini domaćih proizvoda od prije dvije godine. „Tada sam počeo istraživati šta se sve proizvodi u našoj državi. Do tada o tome nisam vodio računa. A onda sam primijetio da su veliki broj proizvoda koje svakodnevno koristim proizvodi BiH. I pored velikog pesimizma koji je prisutan među građanima BiH tokom tog istraživanja sam se sve više osjećao ponosnim građaninom ove države. Bosna i Hercegovina ima značajne i kvalitetne proizvode koji mogu parirati i nekim evropskim ili svjetskim brendovima, što dokazuju i mnogobrojna takmičenja u kojima bh. fabrike bez dvojbe odnose pobjedu“, kazao je Muratović.

Mirza Muratović dodaje da  kupovinom domaćih proizvoda povećavamo potražnju tih proizvoda, a samim tim i potrebu za većom proizvodnjom što će u krajnjem koraku dovesti do potrebe za novim zapošljavanjem radnika, a razvijena i jaka privreda daje garant da će i ekonomija, zdravstvo, obrazovanje i sve ostale oblasti od kojih zavisi standard življenja u jednoj državi biti stabilnije i odgovornije. „Pored dokazanog i više puta nagrađenog kvaliteta pojedinih domaćih proizvoda, ipak se dosta ljudi odlučuju za kupovinu stranih proizvoda slabije kvalitete, zbog ambalaže ili kojekakvih poruka koje stoje na ambalaži. Iako se svijest građana popravlja, mladi bi se više trebali motivisati za kupovinu domaćih proizvoda, jer i njihovom kupovinom se povećava šansa za sopstveno zaposlenje“, zaključuje Muratović.

Označeno

Zadnje vijesti

Jun 27, 2017

Centralna džamija u Kelnu

Prošlog mjeseca zvanično je završena…
Jun 27, 2017

Mantije od pilećeg mesa

Potrebno je razviti jufku kao za bilo…
Jun 27, 2017

Pseudo Geber

Geber je latinizirano ime muslimanskog…
Jun 27, 2017

B. Dubica: Svečano obilježeni dani ramazanskog Bajrama

Muslimanski vjernici obilježavaju…
Jun 27, 2017

B. Dubica: Učenjem dova i obilaskom mezarja obilježen Dan šehida

Drugi dan ramazanskog Bajrama se u…
Jun 27, 2017

Rohinja su najprogonjenija etnička grupa na svijetu

Dr. Wakar Uddin je rođen je 1954.…
Jun 26, 2017

Srbija: Kampanjom "Za 1000 osmijeha" obradovana i djeca u Loznici i Krupnju

Uprava za vanjske poslove i dijasporu i…
Jun 26, 2017

Kada hafizi okupljaju džemat

U toku mubarek mjeseca u Tuzli su se…
Jun 26, 2017

Udruženje žena MIZ Livno: Kreativna sadaka u zadnjoj trećini ramazana

Aktivistice Udruženja žena MIZ Livno…
Jun 26, 2017

Livno: Bajramski paketići za svu mektebsku djecu

Medžlis IZ Livno već drugu godinu…
Jun 26, 2017

Muftija Dedović: Šehitluci trebaju biti zaštićeni od sveg što im nije primjereno

Obilaskom šehitluka na području Mostara…

bbi magazin

bbi magazin