Baner granice3

UNESCO usvojio kontroverznu rezoluciju o Jerusalimu

UNESCO usvojio kontroverznu rezoluciju o Jerusalimu
19 Okt
2016

Izvršni odbor UNESCO-a je formalno usvojio kontroverznu rezoluciju, koju su predložile arapske zemlje u ime zaštite palestinskog kulturnog naslijeđa, a kojoj se oštro protivio Izrael jer poriče hiljadama godina dugu vezu Jevreja sa jerusalimskim starim gradom.

 

"Usvojena je", rekao je portparol UNESCO-a za rezoluciju zbog koje je Izrael prošle nedjelje suspendovao saradnju sa tom agencijom, čije je sjedište u Parizu. Nacrt rezolucije je sponzorisalo nekoliko arapskih zemalja i usvojen je u prošli četvrtak. U njemu se koriste samo arapski nazivi za Brdo hrama, gde su nekada bili drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Al-Aksa i Kupola na stijeni i Zid plača, navodili su izraelski mediji, uz napomenu da dokument poriče i vezu kršćanstva sa Jerusalimom. Uz to se Izrael osuđuje kao okupaciona sila. Tekst rezolucije koju su podržali Alžir, Egipat, Liban, Maroko, Oman, Katar i Sudan razmatralo je 58 zemalja, javlja AFP. Rezolucija koja je razljutila ne samo izraelsku vladu, već i mnoge Jevreje širom svijeta, usvojena je konsenzusom. Ne očekuje se međutim da će imati direktnih posljedica na sam Jerusalim, već da će uticati na produbljavanje napetosti s UNESCO-om. Ta agencija se suočava i s nesporazumom između Japana i Kine, što prijeti njenom finansiranju, navodi agencija AP. Rezolucija pod nazivom "Okupirana Palestina" je najnovija od nekoliko mjera UNESCO-a tokom decenija koje Izraelci smatraju antiizraelskim i odrazom pristrasnosti UN, gdje je mnogo više arapskih zemalja i njihovih pristalica nego onih koji podržavaju jevrejsku državu.

UNESCO je primio Palestinu za članicu 2011. godine, a novembra naredne godine je Generalna skupština UN proglasila Palestinu državom nečlanicom u svjetskom tijelu, dok je ranije imala status entiteta. Muslimani mjesto na kome se nalazi Al-Aksa i Kupola na stijeni zovu Al-Haram al-Šarif (Uzvišeno utočište). To je najsvetije mjesto u judaizmu, a u islamu treće po značaju, poslije Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji. Izrael je suspendovao finansiranje UNESCO-u kada je Palestina primljena. Isto su postupile i SAD koje su obezbjeđivale 22 posto budžeta agencije. Dugotrajni nesporazum povezan je i s odbijanjem Izraela da da vize ekspertima UNESCO-a da dođu u tu zemlju i procijene nivo očuvanosti jerusalimskih svetih mjesta.

Zadnje vijesti

Mar 25, 2017

Mostar: Hafiz Nedim Botić održao predavanje o Sulejmanu, a.s.

U petak, 24. marta, je u…
Mar 25, 2017

Naši strahovi od mezarja

Uz svaki bih nišan u zavičaju mogao…
Mar 25, 2017

Bugojno: Postavljen kamen-temeljac za ženski internat

Na svečanosti u bugojanskom naselju…
Mar 25, 2017

Proljeće je, sve zeleni...

U kur'anskom pojmovnom instrumentariju,…
Mar 25, 2017

Oslobodite organizam štetnih toksina

Početkom proljeća, kada i priroda…
Mar 25, 2017

Livno: Predavanje i druženje za žene povodom Dana nezavisnosti

Udruženje žena MIZ Livno već četiri…
Mar 25, 2017

Hutba reisu-l-uleme u Americi: Čuvajte ovu zemlju i naše prijateljstvo

Sarajevo, 24. mart 2017. (MINA) –…
Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…

bbi magazin