Bajram baner mali

UNESCO usvojio kontroverznu rezoluciju o Jerusalimu

UNESCO usvojio kontroverznu rezoluciju o Jerusalimu
19 Okt
2016

Izvršni odbor UNESCO-a je formalno usvojio kontroverznu rezoluciju, koju su predložile arapske zemlje u ime zaštite palestinskog kulturnog naslijeđa, a kojoj se oštro protivio Izrael jer poriče hiljadama godina dugu vezu Jevreja sa jerusalimskim starim gradom.

 

"Usvojena je", rekao je portparol UNESCO-a za rezoluciju zbog koje je Izrael prošle nedjelje suspendovao saradnju sa tom agencijom, čije je sjedište u Parizu. Nacrt rezolucije je sponzorisalo nekoliko arapskih zemalja i usvojen je u prošli četvrtak. U njemu se koriste samo arapski nazivi za Brdo hrama, gde su nekada bili drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Al-Aksa i Kupola na stijeni i Zid plača, navodili su izraelski mediji, uz napomenu da dokument poriče i vezu kršćanstva sa Jerusalimom. Uz to se Izrael osuđuje kao okupaciona sila. Tekst rezolucije koju su podržali Alžir, Egipat, Liban, Maroko, Oman, Katar i Sudan razmatralo je 58 zemalja, javlja AFP. Rezolucija koja je razljutila ne samo izraelsku vladu, već i mnoge Jevreje širom svijeta, usvojena je konsenzusom. Ne očekuje se međutim da će imati direktnih posljedica na sam Jerusalim, već da će uticati na produbljavanje napetosti s UNESCO-om. Ta agencija se suočava i s nesporazumom između Japana i Kine, što prijeti njenom finansiranju, navodi agencija AP. Rezolucija pod nazivom "Okupirana Palestina" je najnovija od nekoliko mjera UNESCO-a tokom decenija koje Izraelci smatraju antiizraelskim i odrazom pristrasnosti UN, gdje je mnogo više arapskih zemalja i njihovih pristalica nego onih koji podržavaju jevrejsku državu.

UNESCO je primio Palestinu za članicu 2011. godine, a novembra naredne godine je Generalna skupština UN proglasila Palestinu državom nečlanicom u svjetskom tijelu, dok je ranije imala status entiteta. Muslimani mjesto na kome se nalazi Al-Aksa i Kupola na stijeni zovu Al-Haram al-Šarif (Uzvišeno utočište). To je najsvetije mjesto u judaizmu, a u islamu treće po značaju, poslije Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji. Izrael je suspendovao finansiranje UNESCO-u kada je Palestina primljena. Isto su postupile i SAD koje su obezbjeđivale 22 posto budžeta agencije. Dugotrajni nesporazum povezan je i s odbijanjem Izraela da da vize ekspertima UNESCO-a da dođu u tu zemlju i procijene nivo očuvanosti jerusalimskih svetih mjesta.

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Održan seminar za profesore engleskog jezika TELTS 2017

U Behram-begovoj medrese je i ove…
Jun 24, 2017

Dječiji selam iz Srebrenice

Danas je u Čaršijskoj džamiji u…
Jun 24, 2017

Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Učenjem posljednjeg džuza Kur'ana…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz sutra u 5 sati i 43 minute

Prema kalendaru Islamske zajednice…
Jun 24, 2017

Kako se klanja bajram-namaz

S obzirom da se bajram-namaz klanja…
Jun 24, 2017

Danas dženaza akademiku Ibrahimu Pašiću

U Sarajevu je jutros nakon teške i…
Jun 24, 2017

Mostar: Prelijepi ramazanski dani i aktivnosti u džematu Donja Mahala

Prelazeći preko Lučkog mosta, na desnoj…
Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 24, 2017

Učenici od kojih možemo učiti: Poziv i drugim džematima

Učenici u mektebima džemata Kobilja…
Jun 24, 2017

TUZLA : Bajramske hedije za korisnike Doma penzionera

U petak, 23. juna u okviru redovnih…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz na području Medžlisa Mostar

Bajram namaz na području Medžlisa IZ…

bbi magazin

bbi magazin