Srebrenica majke 1

UNESCO usvojio kontroverznu rezoluciju o Jerusalimu

UNESCO usvojio kontroverznu rezoluciju o Jerusalimu
19 Okt
2016

Izvršni odbor UNESCO-a je formalno usvojio kontroverznu rezoluciju, koju su predložile arapske zemlje u ime zaštite palestinskog kulturnog naslijeđa, a kojoj se oštro protivio Izrael jer poriče hiljadama godina dugu vezu Jevreja sa jerusalimskim starim gradom.

 

"Usvojena je", rekao je portparol UNESCO-a za rezoluciju zbog koje je Izrael prošle nedjelje suspendovao saradnju sa tom agencijom, čije je sjedište u Parizu. Nacrt rezolucije je sponzorisalo nekoliko arapskih zemalja i usvojen je u prošli četvrtak. U njemu se koriste samo arapski nazivi za Brdo hrama, gde su nekada bili drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Al-Aksa i Kupola na stijeni i Zid plača, navodili su izraelski mediji, uz napomenu da dokument poriče i vezu kršćanstva sa Jerusalimom. Uz to se Izrael osuđuje kao okupaciona sila. Tekst rezolucije koju su podržali Alžir, Egipat, Liban, Maroko, Oman, Katar i Sudan razmatralo je 58 zemalja, javlja AFP. Rezolucija koja je razljutila ne samo izraelsku vladu, već i mnoge Jevreje širom svijeta, usvojena je konsenzusom. Ne očekuje se međutim da će imati direktnih posljedica na sam Jerusalim, već da će uticati na produbljavanje napetosti s UNESCO-om. Ta agencija se suočava i s nesporazumom između Japana i Kine, što prijeti njenom finansiranju, navodi agencija AP. Rezolucija pod nazivom "Okupirana Palestina" je najnovija od nekoliko mjera UNESCO-a tokom decenija koje Izraelci smatraju antiizraelskim i odrazom pristrasnosti UN, gdje je mnogo više arapskih zemalja i njihovih pristalica nego onih koji podržavaju jevrejsku državu.

UNESCO je primio Palestinu za članicu 2011. godine, a novembra naredne godine je Generalna skupština UN proglasila Palestinu državom nečlanicom u svjetskom tijelu, dok je ranije imala status entiteta. Muslimani mjesto na kome se nalazi Al-Aksa i Kupola na stijeni zovu Al-Haram al-Šarif (Uzvišeno utočište). To je najsvetije mjesto u judaizmu, a u islamu treće po značaju, poslije Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji. Izrael je suspendovao finansiranje UNESCO-u kada je Palestina primljena. Isto su postupile i SAD koje su obezbjeđivale 22 posto budžeta agencije. Dugotrajni nesporazum povezan je i s odbijanjem Izraela da da vize ekspertima UNESCO-a da dođu u tu zemlju i procijene nivo očuvanosti jerusalimskih svetih mjesta.

Zadnje vijesti

Apr 30, 2017

Džidda: Kurs klavira izazvao burne reakcije

Džidda - Kurs klavira koji je nedavno…
Apr 30, 2017

14. kolektivna dženaza u mezaristanu Rakita u Vlasenici

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici…
Apr 30, 2017

Hutba - Jesmo li počeli s pripremama za ramazan

Bliži nam se dolazak mubarek mjeseca…
Apr 30, 2017

Uvodnik - Nisu svi Srbi četnici, ali su četnici Srbi!

- Žalbeno vijeće je jednoglasno…
Apr 30, 2017

Sabina Veladžić: Nacionalna kultura je komercijalizovana, oplođena turbofolkom

Dakle, bošnjačkom historičaru i kada se…
Apr 30, 2017

Arhetipovi bosanske naivnosti

Teško se pomiriti sa činjenicom da je…
Apr 30, 2017

Nad zatočenicima u logorima u Prijedoru je izvršen genocid

Na hiljade prijedorskih Bošnjaka i…
Apr 30, 2017

Praznik prinošenja žrtve trbuhu

Ne treba biti nešto posebno pronicljiv…
Apr 30, 2017

Primjer ljepote - džemat Charlotte

U petak navečer, 28. aprila ove godine,…
Apr 29, 2017

Kult "šejhova" bosanskih pseudoselefija

Prije, otprilike godinu dana, na…
Apr 29, 2017

Tiraž „Sarajevskog uvoda u arapsku filozofiju“ rasprodat na sajmu

Održan 29. Međunarodni sajam knjiga

bbi magazin