Ramazanska cestitka banner2 mali

Prijedlozi za jačanje akademske saradnje Pakistana i BiH

Prijedlozi za jačanje akademske saradnje Pakistana i BiH
21 Feb
2017

Izvršni direktor Iqbalovog međunarodnog instituta za istraživanje i dijalog (IRD) pri Međunarodnom islamskom univerzitetu u Islamabadu dr. Hasnul Amin posjetio je ambasadora Bosne i Hercegovine u Pakistanu Nedima Makarevića te ga upoznao ga sa daljnjim aktivnostima koje IRD želi poduzeti u vezi dodatnog zbližavanja Pakistana i BiH u oblasti akademske i kulturne suradnje.

Nakon uspješne posjete sarajevskom i drugim univerzitetima u Bosni i Hercegovini krajem prošle godine, a u cilju jačanja daljnje saradnje sa bh. akademskom zajednicom, ambasadoru Makareviću je prezentiran spektar aktivnosti na tom planu.

–  Prije svega je ponuđena organizacija dviju kratkih posjeta bh. znastvenika u trajanju od sedam dana sa ciljem razmjene pogleda te iskustava u sljedećim tematskim oblastima: Islam i Zapad, suprostavjanje terorizmu te uspostavljanje harmonije i mira u pluralnim društvima. Za vrijeme posjete članovi delegacije imali bi priliku da se upoznaju sa članovima akademske zajednice, civilnog društva, medija, uleme, te predstavnicima odredenih državnih institucija države Pakistana – navodi se u informaciji Ambasade BiH u Pakistanu.

Također su ponuđene dvije pune stipendije (smještaj i mjesečna naknada) za istrazivače/studente koji bi  proveli svoja istraživanja u Pakistanu u trajanju od tri do šest mjeseci vežući svoje projekte za različite aspekate muslimanskih društava.

Selekcija kandidata će se vrštiti na osnovu kvaliteta ponuđenog istraživačkog projekta.

Održavanje dvodnevne konferencije posvećene BiH i Pakistanu na temu: u potrazi upoznavanje i jačanje zajedničke baštine je također ponuđena.

U razgovoru s ambasadorom Makarevićem, dr. Hasnul Amin je obećao poduzeti sve neophodne mjere na daljnjem jačanju Ikbalove katedre pri Sarajevskom univerzitetu. S tim u vezi prijedlog će biti upućen Pakistanskoj visokoobrazovnoj komisije te drugim vladinim institutima. Vezano za daljnje aktivnosti Ikbalove katedre, Institut će se zalagati također za razvijanje različitih kratkih kurseve vezanih za Ikbala, njegovu misao te drugih srodnih aspekata vezanih za muslimanska društva.

Sastanku je prisustvovao i koordinator saradnje sa institutom odnosno Islamskim univerzitetom u Islamabadu dr. Sejo Sušić koji ujedno obnaša ulogu aktivnog profesora na istom.

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 29, 2017

Deset dokumentarnih emisija za ramazan

RTV BIR je i ove godine realizirao…
Maj 29, 2017

Ramazanski program Radija BIR

Ramazansko jutro
Maj 29, 2017

Četvrti humanitarni konvoj pomoći za Siriju

Četvrti humanitarni konvoj iz BiH za…
Maj 29, 2017

Kako provesti ramazan

Nakon mjeseca redžeba, evo danas…
Maj 29, 2017

Srebrenik dobio svoj top: Pucnjem topa označeno vrijeme iftara

Paljenjem kandilja na brojnim…
Maj 29, 2017

Hafiska mukabela u Srebreniku

I ove kao i prethodnih godina pred…
Maj 29, 2017

Odjel za ženski aktivizam MIZ-e Srebrenik u posjeti centru osoba s posebnim potrebama

SREBRENIK: 26. maj 2017. godine - Odjel…
Maj 29, 2017

Izlet na Vlašić za polaznike mekteba

U subotu, 20. maja 2017. godine,…
Maj 29, 2017

Iftar u Mostaru

Zajednički iftar uposlenika Medžlisa…
Maj 29, 2017

Svečano otvoren edukativni centar Gunja

Stanovništvo Gunje dobilo mjesto za…
Spomen obilježije otkrila djeca  i supruge  šehida
Maj 29, 2017

Otkriveno spomen obilježije u mz opšenik u žepču

Spomenik šehidima i civilnim žrtvama…

bbi magazin

bbi magazin