Ramazanska cestitka banner2 mali

UNESCO: „Terorizam i mediji: Priručnik za novinare“

  • Autor  Ajša Hafizović hadžimešić
  • Objavljeno u Globus
UNESCO: „Terorizam i mediji: Priručnik za novinare“
24 Feb
2017

Bruxelles - „Kao što su se mnoge zemlje diljem svijeta  uhvatile ukoštac sa strašnim posljedicama nasilja počinjenog u terorističkim napadima, važno je obratiti posebnu pažnju kako su mediji reagirali na te krizne situacije.

Ako je, kako kaže slavni izdavač Katherine Graham, „vijest krvotok slobode“, postavlja se pitanje kako postići da mediji daju vjerodostojne i provjerene informacije, kao i da izbjegavaju pogoršavanje napete atmosfere straha i sumnje“, rečeno je u uvodnom obraćanju na promociji nove UNESCO-ove publikacije za novinare pod nazivom „Terorizam i mediji: Priručnik za novinare“, kojim se nastoje dati smjernice novinarima kako da reaguju u kriznim situacijama.
U smjernicama za medijske izvještaje se markiraju zamke u koje novinari mogu pasti, te upućuje poziv da se ne insistira na senzacionalizmu po svaku cijenu.
Promociju priručnika koja je priređena u Briselskom Press klubu otvorio je Guy Berger, direktor sektora za slobodu izražavanja i razvoj medija u UNESCO-u. Berger je istakao važnost novinarskog poziva kao poziva koji ima posebnu težinu kod nasilnih napada, kada javnosti treba prenijeti neovisnu informaciju i analizu.
Autor publikacije novinar Jean-Paul Marthoz je pojasnio da je priručnik sažeo lekcije naučene iz medijskog pokrivanja kriznih situacija u svijetu, te da ima za cilj isprovocirati polemičke rasprave među novinarima o tome. „Želimo da pokažemo da nema svetih tema koje ne bi trebale biti ispričane zbog istine, u šta spada i otvoreni dijalog sa snagama sigurnosti“, kazao je Marthoz. Ambasadorica Hadiatou Sow, zamjenica stalnog promatrača misije Organizacije islamske saradnje u EU, podcrtala je da terorizam nema ni religiju ni nacionalnost, što bi novinari morali imati na umu kada izvještaju o tome, jer insistiranjem na predznaku, koji se uglavnom daje kada su počinioci s muslimanskim imenima, pravi nesagledive štete za sve. Podsjetila je da Organizacije islamske saradnje (OIC) osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima i naglasila da „generalizacija razvija netoleranciju, a netolerancija terorizam. „To je začarani krug koji se može skinuti samo putem dijaloga i međusobnog poštovanja“, kazala je ambasadorica Sow.
Ricardo Gutierrez, generalni sekretar Evropske federacije novinara preporučio je priručnik i njegove vrijednosti svim novinarima diljem svijeta, koji ne bi trebali čekati da se kriza desi pa da tek onda uče kako trebaju reagirati. Priručnik ima za cilj potaknuti razmišljanja o etičkim i novinarskim izazovima s kojima se novinari moraju nositi, s posebnim akcentom na novinarsko etiketiranju nekog događaja kao terorističkog, sa pozivom da pronađu ravnotežu između slobode izražavanja, sigurnosti i odgovornosti, da slike i riječi budu refleksija stvarnog dešavanja, ali i prikaz žrtava, autoriteta i terorističkih skupina.

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 29, 2017

Deset dokumentarnih emisija za ramazan

RTV BIR je i ove godine realizirao…
Maj 29, 2017

Ramazanski program Radija BIR

Ramazansko jutro
Maj 29, 2017

Četvrti humanitarni konvoj pomoći za Siriju

Četvrti humanitarni konvoj iz BiH za…
Maj 29, 2017

Kako provesti ramazan

Nakon mjeseca redžeba, evo danas…
Maj 29, 2017

Srebrenik dobio svoj top: Pucnjem topa označeno vrijeme iftara

Paljenjem kandilja na brojnim…
Maj 29, 2017

Hafiska mukabela u Srebreniku

I ove kao i prethodnih godina pred…
Maj 29, 2017

Odjel za ženski aktivizam MIZ-e Srebrenik u posjeti centru osoba s posebnim potrebama

SREBRENIK: 26. maj 2017. godine - Odjel…
Maj 29, 2017

Izlet na Vlašić za polaznike mekteba

U subotu, 20. maja 2017. godine,…
Maj 29, 2017

Iftar u Mostaru

Zajednički iftar uposlenika Medžlisa…
Maj 29, 2017

Svečano otvoren edukativni centar Gunja

Stanovništvo Gunje dobilo mjesto za…
Spomen obilježije otkrila djeca  i supruge  šehida
Maj 29, 2017

Otkriveno spomen obilježije u mz opšenik u žepču

Spomenik šehidima i civilnim žrtvama…

bbi magazin

bbi magazin