Baner granice3

UNESCO: „Terorizam i mediji: Priručnik za novinare“

UNESCO: „Terorizam i mediji: Priručnik za novinare“
24 Feb
2017

Bruxelles - „Kao što su se mnoge zemlje diljem svijeta  uhvatile ukoštac sa strašnim posljedicama nasilja počinjenog u terorističkim napadima, važno je obratiti posebnu pažnju kako su mediji reagirali na te krizne situacije.

Ako je, kako kaže slavni izdavač Katherine Graham, „vijest krvotok slobode“, postavlja se pitanje kako postići da mediji daju vjerodostojne i provjerene informacije, kao i da izbjegavaju pogoršavanje napete atmosfere straha i sumnje“, rečeno je u uvodnom obraćanju na promociji nove UNESCO-ove publikacije za novinare pod nazivom „Terorizam i mediji: Priručnik za novinare“, kojim se nastoje dati smjernice novinarima kako da reaguju u kriznim situacijama.
U smjernicama za medijske izvještaje se markiraju zamke u koje novinari mogu pasti, te upućuje poziv da se ne insistira na senzacionalizmu po svaku cijenu.
Promociju priručnika koja je priređena u Briselskom Press klubu otvorio je Guy Berger, direktor sektora za slobodu izražavanja i razvoj medija u UNESCO-u. Berger je istakao važnost novinarskog poziva kao poziva koji ima posebnu težinu kod nasilnih napada, kada javnosti treba prenijeti neovisnu informaciju i analizu.
Autor publikacije novinar Jean-Paul Marthoz je pojasnio da je priručnik sažeo lekcije naučene iz medijskog pokrivanja kriznih situacija u svijetu, te da ima za cilj isprovocirati polemičke rasprave među novinarima o tome. „Želimo da pokažemo da nema svetih tema koje ne bi trebale biti ispričane zbog istine, u šta spada i otvoreni dijalog sa snagama sigurnosti“, kazao je Marthoz. Ambasadorica Hadiatou Sow, zamjenica stalnog promatrača misije Organizacije islamske saradnje u EU, podcrtala je da terorizam nema ni religiju ni nacionalnost, što bi novinari morali imati na umu kada izvještaju o tome, jer insistiranjem na predznaku, koji se uglavnom daje kada su počinioci s muslimanskim imenima, pravi nesagledive štete za sve. Podsjetila je da Organizacije islamske saradnje (OIC) osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima i naglasila da „generalizacija razvija netoleranciju, a netolerancija terorizam. „To je začarani krug koji se može skinuti samo putem dijaloga i međusobnog poštovanja“, kazala je ambasadorica Sow.
Ricardo Gutierrez, generalni sekretar Evropske federacije novinara preporučio je priručnik i njegove vrijednosti svim novinarima diljem svijeta, koji ne bi trebali čekati da se kriza desi pa da tek onda uče kako trebaju reagirati. Priručnik ima za cilj potaknuti razmišljanja o etičkim i novinarskim izazovima s kojima se novinari moraju nositi, s posebnim akcentom na novinarsko etiketiranju nekog događaja kao terorističkog, sa pozivom da pronađu ravnotežu između slobode izražavanja, sigurnosti i odgovornosti, da slike i riječi budu refleksija stvarnog dešavanja, ali i prikaz žrtava, autoriteta i terorističkih skupina.

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…
Mar 24, 2017

Promocija: Trajno sjećanje

U Sarajevu je u Gazi Husrev-begovoj…
Mar 24, 2017

Tribina: Žena u islamu

Odjel za ženski aktivizam Medžlisa IZ-e…
Default Image
Mar 24, 2017

Predstavljena knjiga “Letter-Pismo”: Pismo svijetu za međureligijski dijalog

Knjiga “Letter – Pismo” profesora…
Mar 24, 2017

Medresa u Mostaru: Darivanje krvi

U Karađoz-begovoj medresi 23. marta…
Mar 24, 2017

Delegacija Rijaseta posjetila Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Nakon nedavne posjete reisu-l-uleme…
Mar 24, 2017

SEDAM prava čije poštovanje je sveto

Zato je društvena poruka islama rođena…
Mar 24, 2017

Medijski teror

Medijski teror je bezgraničan. On se…
Mar 24, 2017

Budi svjestan pojedinac, bit ćeš dobar dobar vjernik

Gospodar svijetova od nas traži da…
Mar 24, 2017

BBI VIP biznis klub predstavio Sarajevo Business Forum u Beogradu

Osnovani smo prije deset godina i…

bbi magazin