Ramazanska cestitka banner2 mali

Kanada: Čestitka na dan nezavisnosti BiH

Kanada: Čestitka na dan nezavisnosti BiH
01 Mar
2017

Hamilton, Kanada čestita Prvi mart, rođendan naše Zemlje i naše Domovine -  Glas nezavisne i nedjeljive Bosne i Hercegovine se čuje u Kanadi

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je historijska tačka koja ujedinjuje sve istinske prijatelje u i van Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je prošla dug put od referenduma o nezavisnosti iz 1992. godine, kome su legitimitet dali građani. Zato referendum predstavlja legitimni čin iskazivanja volje bosanskohercegovačkih građana, koji su se tada izjasnili za nezavisnu, suverenu, nedjeljivu i međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu. Tim činom je stara evropska banovina i kraljevina, država s povijesno-političkim legitimitetom iz srednjevjekovne evropske povijesti, postavljena u zajednicu savremenih država. Ujedinjene nacije, iako su prihvatili rezultate referenduma za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu i međunarodno je priznali, nažalost, nisu zaštitili Republiku Bosnu i Hercegovinu - svoju članicu, žrtvu oružane agresije i genocida.

Pravne i političke implikacije referenduma za nezavisnost su značajne u kontekstu očuvanja višestoljetnog kontinuiteta države. To je prelomni historijski trenutak savremene Bosne i Hercegovine jer potvrđuje bosanskohercegovačko državno, pravno, političko i društveno trajanje i uzdizanje. Ovo je historijska činjenica koja je naučno i društveno verificirana. Činom nezavisnosti Bosna i Hercegovina se u formi nezavisne države, politički reuspostavila. Referendumom su potvrđeni bosanskohercegovačka državnost, samostalnost i nezavisnost kao većinsko opredjeljenje građana. Istovremeno potpuno su neutemeljeni pokušaji izjednačavanja legalnog i legitimnog referenduma građana Bosne i Hercegovine i tzv. 'plebiscita' koji je krajem 1991. organizirao Srpska demokratska stranka, insistirajući na izjašnjavanju srpskog naroda - da li želi da ostane u sastavu tadašnje Jugoslavije, a koji je proveden bez ikakvog međunarodnog nadzora i prema unaprijed propisanim pravilima. Potpuno je neutemeljena antibosanska izjava gospodina Mladena Ivanića, predsjedavajučeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine o tome da je Prvi mart početak rata i antisrpski čin. Zaboravlja Ivanić da bez Prvog marta i međunarodnog priznanja nezavisne Bosne i Hercegovine nebi sjedio u Predsjedništvi Bosne i Hercegovine koga tako nepravedno, nehumanu, koristi za antibosansko djelovanje.

Nakon sticanja nezavisnosti i agresije i genocida, Bosna i Hercegovina ulazi u proces tranzicije. Ona mora raditi na vlastitoj stabilizaciji, kroz evroatlanske integracije koje joj mogu osigurati mir i stabilnost. Zato treba stvoriti institucionalne pretpostavke, a ne teritorijalizaciju nacionalnog interesa. Te pretpostavke podrazumijevaju istinu i pravdu, te osiguranje pune ravnopravnosti svakom narodu i građaninu na svakom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, uz ostvarivanje optimalnog balansa između građanskog i nacionalnog. Današnja Bosna i Hercegovina nije ona referendumska. Umjesto vojnih bitaka vode se političke bitke za ratne ciljeve. Tako 25 godina poslije priznanja nezavisnosti, Bosna i Hercegovina još nema državnih garancija za svoju slobodu. U uslovima kada sve više dolazi do internacionalizacije bosanskog pitanja, dok se kontinuirano progoni država zbog traganja za pravom, istinom i pravdom, u znak poštovanja prema svima onima koji su prepoznali značaj nezavisnosti, nedjeljivosti i suvereniteta i dali svoj glas za nezavisnost i budućnost dužni smo obilježavati Dan nezavisnosti.

U Kanadi se čuje bosanski glas. Posebno u gradu Hamiltonu. U Kanadi se lobira i bori za najbolje vrijednosti Bosne i Hercegovine. Bosanski jezik kao ključna dimenzija  Bosne i Hercegovine kroz koji se oslikava bosanska prošlost, sadašnjost i budućnost je priznat u Kanadi. Na osnovu toga otvoreno je više od deset škola bosanskog jezika u kojima se pored ostalog uči o značaju Dana nezavisnosti. Mlađe generacije moraju biti svjesne važnosti referenduma za nezavisnost. To je zadatak navedenih škola. Želimo u Kanadi potencirati ovaj datum kao jedan od najznačajnijih u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Želimo mladim Bosancima i Hercegovcima, rođenim u Kanadi, reči da je  Prvoga marta Zemlji i Domovini, Bosni i Hercegovini rođendan. Neka mladi koji još nisu ni bili u Bosni i Hercegovini znaju za taj rođendan, jer je tada Bosna i Hercegovina upisana na najvažnijem mjestu u svijetu, u Ujedinjenim nacijama. Neka mladi znaju da taj rođenadan ne priznaju neki bolesni umovi, već nastoje da upravo na taj dan ponize i uvrijede Bosnu i Hercegovinu. Bolesni su ti umovi koji se još nisu osvijestili od agresije i genocida koji su priznati od Kanade i slobodnog svijeta.

Kanada je jedna od rijetkih država u svijetu koja je pored značaja bosanskog jezika prepoznala i značaj istine i pravde za budućnost Bosne i Hercegovine. I ove godine se građani kanadskog grada Hamiltona pridružuju svim građanima u i van Bosne i Hercegovine koji priznaju i poštuju nezavisnost, nedjeljivost i suverenost države. U povodu 25. rođendana Bosne i Hercegovine na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine grada Hamiltona darovano je sa ljubavlju:

“Sretan 1. mart , Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”

Što je antibosanska politika u i van Bosne i Hercegovine jača, Kanada i mnogi drugi prijatelji sve više vole Bosnu i Hercegovinu, njenu dobrotu oličenu u Ideji Bosne i Bosanskom duhu. Oni koji mržnjom prema Bosni i Hercegovini hoće destrukcijom unesrećiti sve oko sebe, zapravo su sami već duboko unesrećeni vlastitom mržnjom i destrukcijom. Oni su odbačeno od Kanade, Amerike i slobodarskog svijeta.

"U godini kada obilježavamo 150 godina od nezavisnosti Kanade, 25 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 25 godina od nezavisnosti Bosne i Hercegovine zahvaljujemo se Kanadi i posebno gradu Hamiltonu što poštuju suverenu, nedjeljivu, nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu, što priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, što priznaju naučno verificiranu činjenicu da je Bosna i Hercegovina priznata tada kao nezavisna država. Osjećamo se počastvovano zbog činjenice da živimo u državi koja priznaje i brani samostalnost i nezavisnost države Bosne i Hercegovine. Odnos Kanade i posebno grada Hamiltona prema državi Bosni i Hercegovini je najbolja poruka negatorima samostalnosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Negatorima države Bosne i Hercegovine, Kanada i grad Hamilton šalju najbolju poruku: Dan nezavisnosti je bio jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Bosna i Hercegovina  je nezavisna država koja kao takva postoji i koju kao takvu priznaje Kanada. Bosne i Hercegovine ima mnogo u Kanadi. Priznavajući i poštujući suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet Bosne i Hercegovine, Kanada daje primjer kako se treba suprostavljati antibosanskoj politici. Ideja Bosne i Bosanski duh koji plodove mogu davati samo u nezavisnoj, nedjeljivoj, suverenoj Bosni i Hercegovini izloženi su svakovrsnim prijetnjama. Sretna i dugovječna budi Bosna i Hercegovino za sve one koji znaju kakva vrijednost jest Ideja Bosne i Bosanski duh", izjavio je profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada zahvaljujući se gradonačelniku Hamiltona Fred Eisenberger i zastupnici Skupštine Hamiltona Maia Pearson.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 29, 2017

Deset dokumentarnih emisija za ramazan

RTV BIR je i ove godine realizirao…
Maj 29, 2017

Ramazanski program Radija BIR

Ramazansko jutro
Maj 29, 2017

Četvrti humanitarni konvoj pomoći za Siriju

Četvrti humanitarni konvoj iz BiH za…
Maj 29, 2017

Kako provesti ramazan

Nakon mjeseca redžeba, evo danas…
Maj 29, 2017

Srebrenik dobio svoj top: Pucnjem topa označeno vrijeme iftara

Paljenjem kandilja na brojnim…
Maj 29, 2017

Hafiska mukabela u Srebreniku

I ove kao i prethodnih godina pred…
Maj 29, 2017

Odjel za ženski aktivizam MIZ-e Srebrenik u posjeti centru osoba s posebnim potrebama

SREBRENIK: 26. maj 2017. godine - Odjel…
Maj 29, 2017

Izlet na Vlašić za polaznike mekteba

U subotu, 20. maja 2017. godine,…
Maj 29, 2017

Iftar u Mostaru

Zajednički iftar uposlenika Medžlisa…
Maj 29, 2017

Svečano otvoren edukativni centar Gunja

Stanovništvo Gunje dobilo mjesto za…
Spomen obilježije otkrila djeca  i supruge  šehida
Maj 29, 2017

Otkriveno spomen obilježije u mz opšenik u žepču

Spomenik šehidima i civilnim žrtvama…

bbi magazin

bbi magazin