Ramazanska cestitka banner2 mali

Muslimani u SAD: Očekujemo od predsjednika Trumpa osudu rastućeg broja antimuslimanskih incidenata

  • Autor  Ajša Hafizović hadžimešić
  • Objavljeno u Globus
Muslimani u SAD: Očekujemo od predsjednika Trumpa osudu rastućeg broja antimuslimanskih incidenata
06 Mar
2017

Washington - „Mnogi američki muslimani su nezadovoljni i uznemireni, jer predsjednik Trump ne osuđuje jasno i nedvosmisleno porast antimuslimanskog sentimenta u Sjedinjenim Državama“, izvještava Glas Amerike podsjećajući da je Trump jasno i nedvosmisleno osudio pojave antisemitizma koje prate prijetnje bombaškim napadima na jevrejske zajednice i njihove centre.

Muslimani u ovoj zemlji se nadaju da će američki predsjednik na sličan način, jednako odlučno i direktno, progovoriti i o rastućem broju antimuslimanskih incidenata, navodi se u ovom prilogu Glasa Amerike, te dodaje da predsjednik generalno ne govori o tome mada je poslije izbora došlo do brojnih incidenata motiviranih mržnjom, etničkim i vjerskim sentimentima. „Da se to spriječi trebalo bi više raditi na tome. Riječi osuda incidenata i postupaka podsticanih netolerancijom prema manjinskim, etničkim i vjerskim skupinama trebalo bi da budu praćene i primjerenim akcijama sličnim onoj potpredsjednika Mikea Pensea koji se lično uključio u rad na otklanjanju posljedica skrnavljenja jevrejskog groblja u Sent Luisu“, zaključak je ovog priloga uz navođenje izjave potpredsjednika Pensea u kojoj kaže da „nema mjesta u Americi za mržnju, predrasude, nasilje i antisemitizam“.
U solidarnost sa jevrejskom zajednicom u Sent Luisu su se uključili i muslimani ovog grada prikupivši prilog za obnovu njihovog groblja u kome su vandali uništili više od 100 nadgrobnih spomenika. Iako je muslimanska zajednica imala namjeru skupiti 20.000 dolara za obnovu groblja, odaziv na poziv je prevazišao njihova očekivanja i za kratko su skupili 115.000 dolara kao pomoć jevrejskoj zajednici u ovoj obnovi, prenosi Independent.
Muslimani su na stranici LaunchGood.com putem koje su prikupljali novac napisali: „Dok nas ovi besmisleni događaji pune tugom, mi želimo da podijelimo poruku jedinstva, tolerancije i uzajamne zaštite koja se nalazi u Medinskoj povelji.“
U isto vrijeme mediji izvještavaju o podmetnutom požaru u džamiji na Floridi. „Zabrinjavajuće je da je naša zajednica postala žrtva nečega što liči na još jedan zločin iz mržnje“, izjavio je glasnogovornik Vijeća za američko-islamske odnose u Floridi Vilfredo Amr Ruiz.

Zadnje vijesti

Maj 29, 2017

Deset dokumentarnih emisija za ramazan

RTV BIR je i ove godine realizirao…
Maj 29, 2017

Ramazanski program Radija BIR

Ramazansko jutro
Maj 29, 2017

Četvrti humanitarni konvoj pomoći za Siriju

Četvrti humanitarni konvoj iz BiH za…
Maj 29, 2017

Kako provesti ramazan

Nakon mjeseca redžeba, evo danas…
Maj 29, 2017

Srebrenik dobio svoj top: Pucnjem topa označeno vrijeme iftara

Paljenjem kandilja na brojnim…
Maj 29, 2017

Hafiska mukabela u Srebreniku

I ove kao i prethodnih godina pred…
Maj 29, 2017

Odjel za ženski aktivizam MIZ-e Srebrenik u posjeti centru osoba s posebnim potrebama

SREBRENIK: 26. maj 2017. godine - Odjel…
Maj 29, 2017

Izlet na Vlašić za polaznike mekteba

U subotu, 20. maja 2017. godine,…
Maj 29, 2017

Iftar u Mostaru

Zajednički iftar uposlenika Medžlisa…
Maj 29, 2017

Svečano otvoren edukativni centar Gunja

Stanovništvo Gunje dobilo mjesto za…
Spomen obilježije otkrila djeca  i supruge  šehida
Maj 29, 2017

Otkriveno spomen obilježije u mz opšenik u žepču

Spomenik šehidima i civilnim žrtvama…

bbi magazin

bbi magazin