Baner granice3

Muslimani u SAD: Očekujemo od predsjednika Trumpa osudu rastućeg broja antimuslimanskih incidenata

Muslimani u SAD: Očekujemo od predsjednika Trumpa osudu rastućeg broja antimuslimanskih incidenata
06 Mar
2017

Washington - „Mnogi američki muslimani su nezadovoljni i uznemireni, jer predsjednik Trump ne osuđuje jasno i nedvosmisleno porast antimuslimanskog sentimenta u Sjedinjenim Državama“, izvještava Glas Amerike podsjećajući da je Trump jasno i nedvosmisleno osudio pojave antisemitizma koje prate prijetnje bombaškim napadima na jevrejske zajednice i njihove centre.

Muslimani u ovoj zemlji se nadaju da će američki predsjednik na sličan način, jednako odlučno i direktno, progovoriti i o rastućem broju antimuslimanskih incidenata, navodi se u ovom prilogu Glasa Amerike, te dodaje da predsjednik generalno ne govori o tome mada je poslije izbora došlo do brojnih incidenata motiviranih mržnjom, etničkim i vjerskim sentimentima. „Da se to spriječi trebalo bi više raditi na tome. Riječi osuda incidenata i postupaka podsticanih netolerancijom prema manjinskim, etničkim i vjerskim skupinama trebalo bi da budu praćene i primjerenim akcijama sličnim onoj potpredsjednika Mikea Pensea koji se lično uključio u rad na otklanjanju posljedica skrnavljenja jevrejskog groblja u Sent Luisu“, zaključak je ovog priloga uz navođenje izjave potpredsjednika Pensea u kojoj kaže da „nema mjesta u Americi za mržnju, predrasude, nasilje i antisemitizam“.
U solidarnost sa jevrejskom zajednicom u Sent Luisu su se uključili i muslimani ovog grada prikupivši prilog za obnovu njihovog groblja u kome su vandali uništili više od 100 nadgrobnih spomenika. Iako je muslimanska zajednica imala namjeru skupiti 20.000 dolara za obnovu groblja, odaziv na poziv je prevazišao njihova očekivanja i za kratko su skupili 115.000 dolara kao pomoć jevrejskoj zajednici u ovoj obnovi, prenosi Independent.
Muslimani su na stranici LaunchGood.com putem koje su prikupljali novac napisali: „Dok nas ovi besmisleni događaji pune tugom, mi želimo da podijelimo poruku jedinstva, tolerancije i uzajamne zaštite koja se nalazi u Medinskoj povelji.“
U isto vrijeme mediji izvještavaju o podmetnutom požaru u džamiji na Floridi. „Zabrinjavajuće je da je naša zajednica postala žrtva nečega što liči na još jedan zločin iz mržnje“, izjavio je glasnogovornik Vijeća za američko-islamske odnose u Floridi Vilfredo Amr Ruiz.

Zadnje vijesti

Mar 30, 2017

Sarajevo: Program u Ferhadija džamiji povodom mubarek noći Lejletul-regaib

Muslimani u Bosni i Hercegovini i…
Mar 30, 2017

Delegacija vojnog muftijtsva u Velikoj Britaniji

Učešće delegacije Ministarstva odbrane…
Mar 30, 2017

Zenica: Delegacija Muftijstva zeničkog posjetila premijera ZE-DO kantona

Delegacija Muftijstva zeničkog, koju je…
Mar 30, 2017

Je li Lejletu-r-regaib blagoslovljena noć?

Prva od dvije odabrane noći u mjesecu…
Mar 29, 2017

Knjigama rušim predrasude o osobama sa invaliditetom

"Tačno prije pet godina bila sam samo…
Mar 29, 2017

Švedska: Promocija “Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati“

U Švedskoj predstavljena knjiga…
Mar 29, 2017

Mostar: Omladinska akija čišćenja grada

Članovi Info-servisa za mlade Medžlisa…
Mar 29, 2017

Zajednička radionica mreže mladih Olova i Kiseljaka

Omladina mreže mladih Kiseljak, na ćelu…
Mar 29, 2017

Učenici iz Srebrenika u Minhenu i Grazu

Učenici mekteba Centar Srebrenik,…

bbi magazin