Baner granice3

Muslimanke širom Evrope poručile: Mi se pokrivamo!

  • Autor Ajša Hafizović-HadžimešićBruxelles - Predstavnice nevladinih organizacija muslimanki širom Evrope objavile su zajedničko pismo u kome se obraćaju evropskoj javnosti ističući svoje pravo na izbor odijevanja. Pismo je objavljeno na Međunarodni dan žena
  • Objavljeno u Globus
  • smanji slova smanji slova povećaj slova povećaj slova
Jedna od inicijatora objavljivanja pisma muslimanki u EU Fatima Doubakil, predstavnica Muslimanskog komiteta za ljudska prava u Švedskoj Jedna od inicijatora objavljivanja pisma muslimanki u EU Fatima Doubakil, predstavnica Muslimanskog komiteta za ljudska prava u Švedskoj
18 Mar
2017

Bruxelles - Predstavnice nevladinih organizacija muslimanki širom Evrope objavile su zajedničko pismo u kome se obraćaju evropskoj javnosti ističući svoje pravo na izbor odijevanja.

Pismo je objavljeno na Međunarodni dan žena, a u povodu izricanja presude o nošenju hidžaba u privatnom sektoru u zemljama EU.
„Danas dok obilježavamo Dan žena, mi, muslimanke u Evropi, još uvijek svakodnevno se moramo boriti za naša osnovna ljudskih prava i pravo na jednakost“, stoji na početku ovog pisma. Upozoravajući da se problematika o ženskim pravima često zloupotrebljava i biva viđena kao prijetnja teško izborenim pravima, predstavnice ženskih muslimanskih organizacija potcrtavaju da se oduzimanje prava nošenja mahrame muslimanski zlonamjerno stavlja u kontekst borbe za njena prava.
„Još od šezdesetih žene u Evropi su se borile za pravo da kontrolišu svoje vlastito tijelo. Mahrama se, međutim, doživljava kao neki korak unazad.
Određene političke stranke, kao i neki građani, smatraju islam problemom koji treba riješiti i koji ugrožava žene. Ali, koje je značenje slobode za ženu? Sloboda da budemo ono što želimo. Sloboda da budemo sigurne i zaštićene od seksualnog uznemiravanja. Sloboda pristupa istim mogućnostima i plati koje imaju naše muške kolege. Sloboda izbora odjeće koju želimo nositi. Sloboda pristupa zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i radnom mjestu, bez obzira na naše mišljenje i uvjerenja.
Nažalost, ove slobode danas još uvijek nisu zagarantovane svim ženama. Bez obzira na njihovu etničku, vjersku i ekonomsku pozadinu, žene su još uvijek seksualno zlostavljane, i dalje zarađuju manje nego muškarci, a briga o djeci i kućanski poslovi se i dalje, uglavnom, smatraju ženskom obavezom. Još uvijek se borimo za naše pravo na rad i donošenje vlastitih odluka u životu.
Žene muslimanske se često prikazuju kao ugnjetavane, one koje treba spašavati. Nama to ne treba. Mi pravimo vlastite izbore u životu. Ono za šta se mi nažalost moramo boriti je naša sloboda da radimo gdje želimo i da nas ocjenjuju na osnovu naših vještina i sposobnosti. A ta sama po sebi jasna i osnovna sloboda je ozbiljno dovedena u pitanje.
Četrnaestog marta, Evropski sud pravde će donijeti presudu o tome da li se zabrana nošenja mahrame u privatnom sektoru može smatrati diskriminacijom. Ishod slučaja još nije poznat, ali se nadamo da će Evropski sud pravde izabrati put uključenosti, ravnopravnosti i nediskriminacije, principe za koje se Evropa zalaže.
Zato, nakon više od jednog stoljeća od prvog Međunarodnog dana žena, pitanje slobode i jednakosti za sve ostaje presudno. Kako možemo i dalje dovoditi u pitanje žensko pravo da odluči što ona želi ili ne želi nositi? Rasprava o mahrami je dimna zavjesa koja ima za cilj da nas spriječi da postavljamo pitanje o nedostatku jednakopravnosti spolova u našem društvu danas. Ako želimo svijet učiniti boljim mjestom, moramo govoriti o stvarnim preprekama ženske emancipacije. A što se tiče toga kako ćemo se mi oblačiti, ne brinite, mi to pokrivamo“, stoji u pismu koje su potpisale predstavnice muslimanskih organizacija iz Holandije, Belgije, Luksemburga, Švedske, Francuske i drugih zemalja EU uoči izricanja presude o nošenju hidžaba u privatnom sektoru najavljene za 14. marta kojom će Europski sud pravde sa sjedištem u Luxemburgu odgovoriti na pitanje je li moguće zabraniti muslimankama nošenje hidžaba nakon dva različita slučaja u Francuskoj i Belgiji.
Advokati za oba predmeta stigli su do dva zaključka koja se čine  kontradiktornim. Jedan jasno navodi nezakonitu diskriminaciju dok drugi ostavlja vrata otvorenima opravdanju restrikcije povezane s „politikom neutralnosti“ koju je uvela kompanija.
Sudu su se obratile odvojeno najviše francuske i belgijske pravosudne vlasti tražeći tumačenje zakona o diskriminaciji na poslu.
U belgijskom slučaju Samira Achbita nije nosila hidžab u trenutku kad se zaposlila kao recepcionerka 2003. u kompaniji G4S koja nudi usluge nadzora i sigurnosti. Tri godine kasnije Achbita je izgubiila posao kada se pokrila.
Drugi predmet se odnosi na otpuštanje muslimanke Asme Bougnaoui zaposlene kao inženjerke grafičke tehnologije u francuskoj kompaniji Micropole koja je nosila hidžab u trenutku zaposlenja 2008. Međutim nakon što je jedan klijent zahtijevao da sljedeći put „ne bude pokrivena“ 2009. je dobila otkaz.

Zadnje vijesti

Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…
Mar 24, 2017

Promocija: Trajno sjećanje

U Sarajevu je u Gazi Husrev-begovoj…
Mar 24, 2017

Tribina: Žena u islamu

Odjel za ženski aktivizam Medžlisa IZ-e…
Default Image
Mar 24, 2017

Predstavljena knjiga “Letter-Pismo”: Pismo svijetu za međureligijski dijalog

Knjiga “Letter – Pismo” profesora…
Mar 24, 2017

Medresa u Mostaru: Darivanje krvi

U Karađoz-begovoj medresi 23. marta…
Mar 24, 2017

Delegacija Rijaseta posjetila Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Nakon nedavne posjete reisu-l-uleme…
Mar 24, 2017

SEDAM prava čije poštovanje je sveto

Zato je društvena poruka islama rođena…
Mar 24, 2017

Medijski teror

Medijski teror je bezgraničan. On se…
Mar 24, 2017

Budi svjestan pojedinac, bit ćeš dobar dobar vjernik

Gospodar svijetova od nas traži da…
Mar 24, 2017

BBI VIP biznis klub predstavio Sarajevo Business Forum u Beogradu

Osnovani smo prije deset godina i…

bbi magazin