Palestina baner mali

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

  • Autor  Ajša Hafizović-Hadžimešić
  • Objavljeno u Globus
Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima
24 Mar
2017

Beč - Izjava austrijskog ministra za integracije i vanjske poslove Sebastiana Kurza u kojoj komentariše obavezu pokrivana punoljetnih muslimanki, izazvala je burne reakcije među muslimanima i drugim zvaničnicima Republike Austrije. „Kao ministar za integracije otvoreno kažem da ne prihvatamo, navodnu, obavezu nošenja mahrame. Otvoreno želim pitati Islamsku zajednicu Austrije: kako da se ovakva preporuka nalazi na vašoj internet stranici i stojite li IZ iza toga?“, kazao je Kurz.


Omar ar-Rawi, predsjednik Muslimanske inicijative u Austriji (IMOe) optužio je ministra Kurza za ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim agitacijama i komentarima o muslimanima. Rawi je podsjetio na propuštene šanse za istinsku saradnju sa Islamskom zajednicom.Podsjetio je i na agitaciju koju je vodio Kurz s namjerom zatvaranja muslimanskog obdaništa u Beču i žestoko  osudio njegovu posljednju izjavu kojom je vrijeđao muslimane dopuštajući sebi da tumači i komentariše islamske propise.
Islamska zajednica u Austriji  (IGGiOe), također, je osudila izjave austrijskog ministra Kurza i drugih zvaničnika koji su ga podržali. Predsjednik IGGiOe Ibrahim Olgun je upozorio da su austrijski mediji pogrešno protumačili cijeli slučaj zloupotrijebivši odgovor na pitanje o tome kakvo mjesto zauzima mahrama u islamu objavljen na stranici IGGiOe. „Naša dužnost je da muslimane ovdje informišemo  o vjerskim pitanjima i obavezama. IZ u Austriji nudi odgovore na pitanja o vjerskim temama. Drugi nemaju pravo intervenirati kada je riječ o tome. U suprotnom se ne bi moglo govoriti o slobodi religije u Austriji“, kazao je Olgun.
Novim Zakonom o integraciji koji je usvojen proteklog mjeseca u Austriji predviđena je, između ostalog, zabrana nošenja hidžaba policajkama. „Očekuje se da će detalji o provođenju novog zakona biti data u javnost tokom narednih 18 mjeseci“, izvještava britanski list The Independent, dodajući da se zabrana nošenja hidžaba policajkama usvaja zbog, kako se navodi u obrazloženju, „uspostave vizuelne i ideološke neutralnosti“. „Onaj ko ne bude spreman prihvatiti prosvjetiteljske vrijednosti moraće napustiti našu zemlju i društvo“, navodi se u tekstu Zakona.

Zadnje vijesti

Jun 27, 2017

Centralna džamija u Kelnu

Prošlog mjeseca zvanično je završena…
Jun 27, 2017

Mantije od pilećeg mesa

Potrebno je razviti jufku kao za bilo…
Jun 27, 2017

Pseudo Geber

Geber je latinizirano ime muslimanskog…
Jun 27, 2017

B. Dubica: Svečano obilježeni dani ramazanskog Bajrama

Muslimanski vjernici obilježavaju…
Jun 27, 2017

B. Dubica: Učenjem dova i obilaskom mezarja obilježen Dan šehida

Drugi dan ramazanskog Bajrama se u…
Jun 27, 2017

Rohinja su najprogonjenija etnička grupa na svijetu

Dr. Wakar Uddin je rođen je 1954.…
Jun 26, 2017

Srbija: Kampanjom "Za 1000 osmijeha" obradovana i djeca u Loznici i Krupnju

Uprava za vanjske poslove i dijasporu i…
Jun 26, 2017

Kada hafizi okupljaju džemat

U toku mubarek mjeseca u Tuzli su se…
Jun 26, 2017

Udruženje žena MIZ Livno: Kreativna sadaka u zadnjoj trećini ramazana

Aktivistice Udruženja žena MIZ Livno…
Jun 26, 2017

Livno: Bajramski paketići za svu mektebsku djecu

Medžlis IZ Livno već drugu godinu…
Jun 26, 2017

Muftija Dedović: Šehitluci trebaju biti zaštićeni od sveg što im nije primjereno

Obilaskom šehitluka na području Mostara…

bbi magazin

bbi magazin