Ramazanska cestitka banner2 mali

Krah Islamske države i iscrtavanje novih karata na Bliskom istoku

  • Autor  Ajša Hafizović Hadžimešić
  • Objavljeno u Globus
Krah Islamske države i iscrtavanje novih karata na Bliskom istoku
02 Apr
2017

Kada su borci ISIL-a kročili na iračku zemlju, zauzevši područja sa većinskim sunnitskim stanovništvom, vojni zvaničnici nisu mogli pretpostaviti da će prisustvo ISIL-a trajati ovoliko dugo. Naprotiv, svi vojni izvještaji su upućivali na to da će se ISIL zadržati kratko vrijeme dok iračka vojska ne konsolidira redove i povrati izgubljenu snagu. Ipak, ovakva očekivanja nisu bila tačna, jer je konsolidiranje ISIL-a uveliko utjecalo na snagu, moral i odlučnost iračke vojske.  


Nasuprot vojnom viđenju, većina šiitskih političara na čelu sa bivšim premijerom Iraka Nurijem al-Malikijem gledali su na prisustvo ISIL-a kroz prizmu politike. Neki su željeli da ISIL ostane, dok su drugi smatrali da će borba sa ISIL-om trajati dugi vremenski period, čak i nekoliko godina. Ovakvo mišljenje danas dolazi do izražaja, naročito kada znamo da se iračke snage, uz podršku narodnih masa, još uvijek bore protiv ISIL-a.
Međutim, kada se govori o ISIL-u i njegovim neprijateljima, onda se obavezno mora osvrnuti i na činjenicu da šiitska milicija konstantno jača i mnogi je smatraju opasnom za političko-bezbjedonosnu situaciju u Iraku. Vakuum, koji je ostavio ISIL nakon poraza, paravojne šiitske formacije upotpunjuju tako što uspostavljaju svoju vlast u područjima sa većinskim sunnitskim stanovništvom. Ovo se desilo u oblasti Salahudin, potom u Tikritu i drugim mjestima. Takve nedisciplinirane vojne formacije, kako ih je iračka Vlada okarakterizirala, primaju naređenja od nezvaničnih naredbodavaca, što znači da će rat protiv ISIL-a trajati još godinama. Dakle, ISIL nije jedini na iračkom tlu. Tu se već nalaze šiitske paravojne formacije koje se, izvodeći akcije protiv ISIL-a i drugih terorističkih grupacija, suočavaju sa prirodnom reakcijom sunnitskog stanovništva koje se odlučno suprotstavlja okrutnim akcijama šiitske milicije.
ISIL je u Iraku do danas izgubio mnoga osvojena područja, a iračke snage se nalaze oko Mosula, zahvaljujući napredovanju kurdskih snaga Pešmergi u manjim gradovima oko Mosula. Prilika da se porazi ISIL je ogromna, naročito nakon pada morala i pogibije velikog broja vođa ove terorističke organizacije. Međutim, mnogi analitičari smatraju da su nedavni događaji doveli ISIL u položaj bez alternative, odnosno da ponovo presele svoju komandu iz Mosula u Siriju. Poraz ISIL-a u Iraku uzrokovat će gubljenje podrške narodnih masa, ograničavajući na taj način ISIL da angažira veći broj novih boraca.
Sa druge strane, Sirija će postati glavna arena sukoba između pripadnika ISIL-a i ostalih snaga otpora. U budućnosti će Sirija prerasti u bojno polje gdje će egzistirati veliki broj grupacija koje se suprotstavljaju sirijskom režimu, a svaka od njih će imati lokalnu podršku. Ono što je neophodno u budućnosti jeste da se svijet pripremi suočiti se sa ovom konfuznom situacijom.  
Pojavljivanje terorističke organizacije ISIL u Iraku i njeno napredovanje na teritoriji ove zemlje, uz ovladavanje ogromnim prirodnim i ekonomskim resursima, otkrilo je egzistiranje snažnog faktora koji prihvata svakog ko se suprotstavlja zvaničnoj iračkoj Vladi sa sjedištem u Bagdadu, jer je okarakterizirana u protekloj deceniji, posebno pod vođstvom Nuriija el-Malikija, apsolutno sektaškom.
Svaka sektaška politika nailazi na snažnu reakciju i protivljenje. Primjer takve politike je pobuna sunnita u Iraku kada su se usprotivili zvaničnoj iračkoj politici. Objektivnom analizom stanja je jasno da politika koju vodi zvanični Bagdad snosi historijsku odgovornost za ono što se dogodilo u Iraku posljednjih godina, ali odgovornost snose i ostali politički akteri u Iraku.  Neuspostavljanje demokratskih institucija u Iraku, koje bi predstavljale prava svih naroda, potom nepružanje socijalne zaštite, predstavljat će suštinski problem u rješavanju iračkog sukoba u budućnosti.    
Ideološki sukob između sunnita i šiita, u koji tone Bliski istok, izbacio je na površinu ogroman jaz među iračkim stanovništvom, otkrivši nepremostiva razilaženja između država u regionu. Stratezi sa mnogih političkih instituta smatraju da će se, zbog vjerskih uplitanja u javni i politički život Iraka, sektaška razilaženja među iračkim narodom proširiti i na region. Ovo su najozbiljniji problemi sa kojim se suočavaju narodi Bliskog istoka, što predstavlja osnovni razlog njihove zaostalosti i nazadnosti u civilizacijskim okvirima.     
Zbog svega navedenog smatram da će ovaj sukob na Bliskom istoku, u konačnici, dovesti do iscrtavanja novih regionalnih karata.


(Prijevod s arapskog:
Nermin Omerbašić)

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 26, 2017

Saopćenje: Rijaset zabrinut viješću o rušenju vjerskog objekta u Zemunu

Rijaset Islamske zajednica u BiH…
Maj 26, 2017

Ramazanska poruka reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Sarajevo, 26. maj 2017. (MINA) –…
Maj 26, 2017

Fadili Dedić najpotrebnija je hrana

Fadila Dedić, 46-godišnja samohrana…
Maj 26, 2017

VIDEO: Šta je islamski kalendar?

"Po Takvimu Rijaseta Islamske…
Maj 26, 2017

Dova u mjesecu Ramazanu

Rukopis ovosedmične kolumne je…
Maj 26, 2017

Rūmī o dolasku ramazana

Rūmī o dolasku ramazana
Maj 26, 2017

Konyali & Planet: Iftarite u srcu Baščaršije

Restoran Konyali, otvoren 2014. godine,…
Maj 25, 2017

Restoran Cordoba: Ramazanski iftari

I ove godine restoran Cordoba, smješten…
Maj 25, 2017

IUS: Drugo testiranje za stipendije

Internacionalni univerzitet u Sarajevu…
Maj 25, 2017

Naučni skup u Kiseljaku: Je li ahdnama u Fojnici orginalna

Muftijstvo sarajevsko zajedno s…
Maj 24, 2017

Predstavnici sve tri religije uputili zajedničku molitvu za Bosnu i Hercegovinu

Održana Konferencija Panevropske unije…

bbi magazin

bbi magazin