Baner granice3

Reisu-l-ulema na Centralnoj mevludskoj svečanosti u Oružanim snagama BiH

Reisu-l-ulema na Centralnoj mevludskoj svečanosti u Oružanim snagama BiH
16 Dec
2016

Centralna svečanost na nivou Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u povodu obilježavanja Mevluda- rođenje poslanika Muhammeda a.s. održana je 15.12.2016. godine u kasarni “7. Muslimanske brigade “ u Zenici.

 

Centralnom programu koji je upriličen ovim povodom prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, NJ. E. Husein ef. Kavazović, zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, vojni muftija Hadis ef. Pašalić, generali Oružanih snaga BiH na čelu sa general-majorom Huseinom Tursunovićem, glavni imama Medđlisa IZ-e Zenica Jakub ef. Salkica, te brojni pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Programu su prisustvovali i kandidati na obuci za vojnike Oružanih snaga BiH koji ovih dana završavaju osnovnu obuku u Centru za osnovnu obuku OS BiH u Pazariću, za koje je ovom prilikom proučena dova i iskazane riječi dobrodošlice u Oružane snage BiH.

Lijepe i nadahnute poruke iz mevluda, ilahija i recitala o Božijem poslaniku Muhammedu, s.a.v.s., prisutni su imali priliku čuti u interpretaciji prelijepih glasova hora “Rejjan” iz Sarajeva i vojnih imama u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

U prigodnom predavanju koje je prisutnim u mesdžidu kasarne u Zeniciodržao Zijad ef. Ljevaković iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini naglašena je vrijednost poslaničke misije Muhammeda a.s.cijelom čovječanstvu, sa posebnim akcentom na zaštitu vrijednosti vjere, života, imetka, časti i dostojanstva.

U mevludskoj poruci koju je pripadnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uputio reisu-l-ulema IZ-e u BiH Husein ef. Kavazović istaknut je značaj služenja domovini, potreba za njegovanjem duhovne komponente u čovjeku, ali i važnost primjene poslanikove prakse u našem obredoslovlju, porodici, u našim međusobnim odnosima, našem susjedstvu i u široj društvenoj zajednici.

Uz čestitke i dobre želje u ovom mevludskom mjesecu, reisu-l-ulema Kavazović je poručio da je jako važno da uvijek ispred sebe imamo lice poslanika, da ustrajemo u nastojanju da ličimo na našeg poslanika i da uvijek i mi i naše društvo, naša porodica, prijatelji i domovina budu u miru i dobru.

Zadnje vijesti

Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…
Mar 24, 2017

Promocija: Trajno sjećanje

U Sarajevu je u Gazi Husrev-begovoj…
Mar 24, 2017

Tribina: Žena u islamu

Odjel za ženski aktivizam Medžlisa IZ-e…
Default Image
Mar 24, 2017

Predstavljena knjiga “Letter-Pismo”: Pismo svijetu za međureligijski dijalog

Knjiga “Letter – Pismo” profesora…
Mar 24, 2017

Medresa u Mostaru: Darivanje krvi

U Karađoz-begovoj medresi 23. marta…
Mar 24, 2017

Delegacija Rijaseta posjetila Mešihat Islamske zajednice u Srbiji

Nakon nedavne posjete reisu-l-uleme…
Mar 24, 2017

SEDAM prava čije poštovanje je sveto

Zato je društvena poruka islama rođena…
Mar 24, 2017

Medijski teror

Medijski teror je bezgraničan. On se…
Mar 24, 2017

Budi svjestan pojedinac, bit ćeš dobar dobar vjernik

Gospodar svijetova od nas traži da…
Mar 24, 2017

BBI VIP biznis klub predstavio Sarajevo Business Forum u Beogradu

Osnovani smo prije deset godina i…

bbi magazin