Baner granice3

Njemačka: Održana Centralna mevludska svečanost Medžlisa NRW

Njemačka: Održana Centralna mevludska svečanost Medžlisa NRW
07 Dec
2016

Povodom dolaska 12-tog Rebi'ul evvela u Wittenu je u Subotu 03. Decembra održana centralna Mevludska svečanost na medžlisu Düsseldorf - NRW. Pokrovitelj ovoga mevluda je bio Mešihat IZ Bošnjaka u Njemačkoj u saradnji sa glavnim imamom Medžlisa Düsseldorf. 

Izvođači programa su bili naši poznati učači Kur'ana i ilahija, imami iz Hanovera, Bremena, Osnabrücka, Würzburga, Wiesbadena, Kaknja (BiH),Dortmunda, Kölna, kao i jedan dio imama iz drugih džemata NRW-a. Na početku programa je imam domaćin Ruvejd ef. Jahić poselamio skup i zaželio dobrodošlicu prisutnima. Rekao je da je džemat Witten počašćen da bude domaćin ovog centralnog Mevluda, koji se po prvi puta održava od 2010-te godine, a pauza organiziranja godišnjeg mevluda je uslijedila zbog gradnje nove džamije. Ruvejd ef. je najavio da će voditelj daljeg mevludskog programa biti glavni imam Medžlisa Düsseldorf Mehmed ef. Jakubović.

U svome uvodnom obraćanju Mehmed ef. je predstavio goste i izvođače mevluda kao i novi koncept samog programa. Spomenuo je da mu je zadovoljstvo što se ovaj centralni Mevlud održava uovom novom objektu, da je sama atmosfera u prostoru džamije svečanog karaktera i da ne krije emocije zbog prisustva velikog broja gostiju na ovom mevludu. Bilo je zadovoljstvo prisustvovati ovom mevludu i slušati učenje Kur ‘ana, ilahija, salavata kroz divne glasove izvođača. Poučan vazu nasihat je održao Kemal ef. Salihović imam iz Osnabrücka. 

Nova witenska džamija je bila popunjena svojim gostima, a pored džematlija Wittena na mevludu je bilo puno i musafira iz susjednih džemata iz NRW-a, kao i gostiju iz Bremena, Hanovera, Mainza, Wiesbadena…

Oni koji su se prvi puta susreli sa ovom divnom novoizgradjenom džamijom nisu krili zadovoljstvo njenom ljepotom i ukrasima. Džemat Witten se pokazao kao izvrstan domaćin, priredivši za sve goste zajedničku večeru. Druženje i sijelo nastavljeno je u prostorijama ovog džemata i poslije večere.

 

Zadnje vijesti

Mar 25, 2017

Mostar: Hafiz Nedim Botić održao predavanje o Sulejmanu, a.s.

U petak, 24. marta, je u…
Mar 25, 2017

Naši strahovi od mezarja

Uz svaki bih nišan u zavičaju mogao…
Mar 25, 2017

Bugojno: Postavljen kamen-temeljac za ženski internat

Na svečanosti u bugojanskom naselju…
Mar 25, 2017

Proljeće je, sve zeleni...

U kur'anskom pojmovnom instrumentariju,…
Mar 25, 2017

Oslobodite organizam štetnih toksina

Početkom proljeća, kada i priroda…
Mar 25, 2017

Livno: Predavanje i druženje za žene povodom Dana nezavisnosti

Udruženje žena MIZ Livno već četiri…
Mar 25, 2017

Hutba reisu-l-uleme u Americi: Čuvajte ovu zemlju i naše prijateljstvo

Sarajevo, 24. mart 2017. (MINA) –…
Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…

bbi magazin