Baner granice3

Obilježeno 20 godina postojanja džemata Schwäbisch Gmünd

Obilježeno 20 godina postojanja džemata Schwäbisch Gmünd
18 Jan
2017

Krajem 2016.god. u gradu Schwäbisch Gmünd obilježeno je 20 godina postojanja i uspješnog rada džemata Schwäbisch Gmünd.

 

Program su vodile i otvorile te prisutne poselamile članice džematskog odbora Almira Mujkić i Emina Babić. Milozvučnim učenjem Kur´ana program je otpočeo dr. Ibrahim ef. Džafić imam iz Stuttgarta, a potom se obratio prisutnima dugogodišnji predsjednik džemata hadži Suljo Zahirović. Poselamio je i pozdravio sve zvanice ispred IZBNj, ispred grada Schwäbisch Gmünd, predstavnike crkve, predstavnike drugih džemata iz Schw. Gmünda, savez bosanskih dopunskih škola iz Njemačke, predstavnike KUD-a Čardak iz Schw. Gmünda i sve prisutne goste koji su se odazvali. Govorio je o historijatu od samog osnivanja džemata na čijem je čelu evo već preko 20 god. Zahvalio se svima koji su doprinjeli i najmanji dio za djelovanje i uspješan rad našega džemata, te pozvao prisutne da se sjete Fatihom svih onih koji su preselili na ahiret, kao i prvog predsjednika BiH rahm. Alije Izetbegovića. Zatim je nastupio hor domačin iz džemata Schw. Gmünd sa tri preljepe ilahije. Poslije toga se obratio i predsjednik IZBNj gosp. Edin Atlagić na njemačkom jeziku, koji je svojim nadahnutim govorom oduševio prisutne. Potom je nastupio hor „Bulbuli“ iz Kircheim Tecka sa dvije ilahije. Uslijedilo je obračanje predstavnika grada gosp. Hermann Gaugele, koji je čestitao 20 godišnji rad džemata, te pohvalio džemat na učešću u svim integracijskim i interreligijskim procesima. 

Posebnu pohvalu je izrazio fratar Robert Kloker, koji je pohvalio džemat i džematskog imama koji tečno govori njem.jezik i učestvuje u različitim manifestacijama u gradu, te je jako kooperativan. Poželio je je i ubuduće ovako dobru saradnju između crkve i džemata Schwäbisch Gmünd. Poslije je nastupio hor džemata Heilbronn sa dvije ilahije.

Posebno zapaženo obraćanje je bilo muftije IZBNj Paše ef. Fetića koji je pozvao sve prisutne da čuvaju svoju vjeru i bosanski jezik, te naglasio važnost IZ. Na kraju je čestitao domaćinima i pozvao predsjednika Atlagića, te su oni skupa uručili priznanje, džematu, predsjedniku Zahiroviću i imamu Mirhet ef. Joldiću. Poslije je nastupio hor „stuttgartski merdžani“ iz džemata Stuttgart. Prisutnima se obratio i predsjednik Saveza bosanskih dopunskih škola gosp. Hariz Halilović, gdje je naglasio da je Savez otvorio i 47. školu na području Njemačke, gdje naša djeca mogu učiti bosanski jezik. Na kraju je pozvao koordinatoricu BDS Ostalb gosp. Fatmiru Babić da uruči ispred Saveza poklone predsjedniku i imamu džemata. Na kraju je nastupio ponovo hor domačin sa dvije ilahije i obraćanje imama džemata Schw. Gmünd Mirhet ef. Joldića, koji je poselamio sve prisutne, te se od srca zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinjeli razvoju i radu našega džemata. A daljni program te noći uveličao je estradni umjetnik iz BiH Enes Ukić. 

Ovu priliku koristimo da se zahvalimo i našim sponzorima, te svima prisutnima te večeri, posebno našim džematlijama i džematlijama iz drugih džemata na doprinosu i izgradnji naše lijepe džamije. Da se Allah smiluje i ukabuli trud svih onih koji uradiše bilo koliko da bi ovaj džemat evo elhamdulillah uspješno djelovao. Posebno se zahvaljujemo gore spomenutim horovima iz susjednih džemata koji su nas podržali tu večer. Hvala svima još jednom.

Zadnje vijesti

Mar 22, 2017

Vojni ataše Kraljevine Velike Britanije u posjeti Vojnom muftiji

Vojni ataše Kraljevine Velike…
Mar 22, 2017

Otvorenje Ajvatovice 12. maja, centralna svečanost 2. jula

Organizacioni odbor 507. Dana Ajvatovice
Mar 22, 2017

Održana sjednica Vijeća muftija

Sarajevo, 21. mart 2017. (MINA) – Danas…
Mar 21, 2017

Poklon hadžijama koji su bili na hadžu 2016. godine

Hedija Ureda za hadž i umru
Mar 21, 2017

Takmičenje u hifzu tri džuza Kur`ana

Rijaset Islamske zajednice u BiH,…
Mar 21, 2017

Kompost i gredice za cvijeće

Da li ste do sada imali priliku cvijeće…
Mar 21, 2017

Le Pen: Ni muslimanke ni Siki ne mogu pokrivati glavu

Paris - Marine Le Pen, kandidatkinja…
Mar 21, 2017

Bihać: Otpočeo kurs arapskog jezika

Zajedničkom organizacijom Islamskog…
Mar 21, 2017

Naučni skup: Isa-beg Ishaković- utemeljitelj Sarajeva

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u…
Mar 21, 2017

Dozvola za psa u kući

U nedoumici sam. Imam autistično…
Mar 21, 2017

U vjerovanju nema ni bedela ni farz-i kifājeta

Općenito, arapski pojam 'aqīdah, koji…

bbi magazin