Ramazan banner

Džemat Wels: Gala Večer – Donatorska večer

  • Autor  Abdulah Čajlaković
  • Objavljeno u Dijaspora
Džemat Wels: Gala Večer – Donatorska večer
18 Feb
2017

U subotu, dana 11.02.2017. god. sa pčetkom u 19.00 sati je održana “Gala Abend” (Gala Večer), Donatorska večer u organizaciji džemata Wels.

Na početku programa, asare je proučio hfz. Adem ef. Ademi, inace angazovan kao Muallim u istom džematu. Potom se skupu obratio predsjednik džemata Wels Mirsad Basagić, koji je prisutnima izrazio dobrodošlicu.

A zvaničan program “Gala Večeri” je svojim obraćanjem i uvodnim izlaganjem otvorio mr. hfz. Senad ef. Podojak, imam džemata i direktor Kulturnog Centra u Welsu, koji se prije svega zahvalio svima na dolasku i podršci, a posebno džematima Kultne Opcine Nord – Ost, na čelu sa njihovim imamima i predsjednicima džemata.

Hafiz Podojak je kazao: „Najviše hajrata u historiji muslimana vezano je za instituciju vakufa. Postojanje vakufa svjedoči tragove njihovih osnivača, odnosno dobrotvora, koji su kroz svoje hajrate nadzivili svoje fizičko postojanje. Podsjetivši na kuranski ajet: „Mi ćemo doista oživiti mrtve, i Mi pišemo sve što su pripremili, i tragove njihove! I sve smo Mi pobrojali u Vodiču Jasnome. (Ja Sin, 12)

Dakle, oni svojim učinjenim trajnim dobrom (Vakufom) nastavljaju da pune Knjigu svojih dobrih djela i nakon svoje smrti. To su tragovi njihovih trajni dobara koji ne presušuju. Umrli ima koristi i nakon dunjalucke smrti od odredjenih djela koja je uradio za vrijeme svoga zivota. Dokaz za to je hadis Allahovog Poslanika a.s. u kome on veli: „Kada čovjek umre i njegovo djelo se prekine, osim u tri slučaja: ako je za sobom ostavio neku trajnu sadaku (sadekatun džarijetun), znanje kojim se ljudi koriste ('ilmun juntefe'u bihi), ili dobrog potomka koji Allahu upućuje dovu za njega (veledun salihun jed'u lehu).“ (Muslim)

Hfz. Senad ef. naglasivši da je ova večer organizovana radi kupovine zemljišta, a zarad izgradnje mekteba za potrebe džemata Wels rekao i slijedeće. „Na jednom velikom istanbulskom hajratu, na ploči je uklesan sljedeći tarih: „Ako te upitaju prolaznici za imena vakifa, onih koji izgradiše ovaj hajrat. Kaži im jasno: Što će vam imena? To što vidite, ovaj hajrat, to je ime njihovo!“

Na kraju je posebno istakao zahvalu svim vakifima džemata Welsa, a posebno onima koji nisu više tu sa nama, kazavši: „Učenjaci prvih generacija su kazali: ''Mnogo je malih djela (u očima ljudi) a njih je iskrenost učinila velikim, a mnogo je, opet, velikih djela (u očima ljudi) a njih je neiskrenost učinila malehnim.''

Nakon izlaganja hfz. Senada, prisutne je kratko poselamio i izrazio dobrodošlicu svima u ime Kultne Opcine Nord – Ost, glavni Imam Saudin ef. Lopo. A zatim je uslijedilo predstavljanje vakifa i dodjela plakata novim vakifima.

Centralni dio večeri je bilo predavanje i tribina gosta iz Bosne i Hercegovine. Naime, skupu se potom obratio prof. dr. Sead ef. Seljubac, pomoćnik tuzlanskog muftije I profesor tefsira u Tuzlanskoj medresi, koji je na početku izrazio zadovoljstvo svojim prisustvom ovoj večeri, a posebnu zahvalu izrazivsi vrijednom hfz. Senad ef. Podojku na pozivu da ucestvuje na istoj.

Prof. Sead je između ostalog rekao: „Priča se kako je jedan čovjek prevalio veliki put do Medine s namjerom da proširi svoje znanje o islamu. Kad je stigao u Medinu, zatekao je Poslanika a.s. kako skupini ashaba kazuje suru Ez-Zilzal – Zemljotres. Slušao je: ...onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjet će ga, a onaj ko bude uradio koliko trun zla – vidjet će ga. Kada je Poslanik a.s. završio učenje, čovjek je ustao i krenuo nazad svojoj kući. Vidjevši to, neki ga upitaše: „Došao si iz velike daljine da vidiš Poslanika a.s., zašto odmah odlaziš i ne upitavši ga ama baš ništa?“ Čovjek im reče: „Ja sam danas naučio da će nam Allah dz.s. suditi po našim djelima, dobrim i lošim, čak i po onima koja su toliko sitna koliko je težina jednog truna. Ovo mi je dovoljan savjet da se njime rukovodim cijelog svog života.“

Potom je Dr. Seljubac nastavio. „Blago Vama. Koja je to čast naći se u Najsvetijem Tekstu! Kako bih vam to pojasnio dozvolit ćete mi da se poslužim sa tri Kur'anske slike. Te slike bi se mogle potpisati ovim rečenicama:

Iz jednog zrna sedam stotina zrna; „Oni koji imanja svoja troše na Allahovom putu liče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. – A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna“. (El-Bekare, 261) Eto, u ovom ajetu sam ja našao vas.

Hazreti Alija prenosi kako je čuo od Božijeg Poslanika a.s. da je rekao: „Kada iziđe iz ruke onoga koji daje, sadaka progovori petero, pet stvari, prije nego je primi onaj kome je namjenjena: bila sam malobrojna pa si me umnožio, bila sam malehna pa si me povećao, bila sam ti neprijatelj a sad sam ti prijatelj, bila sam prolazna a sad sam trajna, do sada si ti mene čuvao, a od sada ću ja čuvati tebe.“ (Iz knjige: ”Liječi se sadakom”, autor: Halil Ahmetspahić)

Vrt na visoravni; „Oni koji troše imetke svoje u želji da steknu naklonost Allahovu i da im to postane navika – liče vrtu na visoravni na koji se izliva obilna kiša, pa daje četverostruki plod; ako ne bude kiše obilne, bude kiše rosulje. – A Allah dobro vidi ono što vi radite. (El-Bekare, 265). I u ovom ajtu sam ja našao vas. Blago vama!

Starac sa sitnom djecom; „Kome bi od vas bilo drago da posjeduje bašču punu palmi i vinove loze kroz koju teku rijeke i u kojoj ima svakojakih plodova, a da je ostario i da ima nejaku djecu, a da onda naiđe vatrena oluja preko nje i ona izgori? – Tako vam Allah objašnjava dokaze da biste razmislili“. (El-Bekare, 266)

Zato stalno preispitujmo svoje nijjete! Kada nešto dajete od sebe, pojedincu ili Zajednici, neka vam je uvijek na umu da ono što dajete, sa iskrenim nijjetom i radi Božijeg zadovoljstva, stiže u Božije Ruke prije nego stigne u ruke onoga kome darujete.

Iz prve slike bih podcrtao jedan vrlo važan princip a to je: Ulaganje u opće dobro Zajednice, na Božijem putu, ne umanjuje vaš imetak nego ga povećava i štiti.

Na kraju rezimirajuci prof. Sead ef. Seljubac je zavrsio sa tri najvaznije teze: „Naša materijalna davanja radi Allahovog zadovoljstva ne umanjuju naš imetak nego ga povećavaju, oplemenjuju i štite; Kada dajemo radimo to srčano i zdušno, bez naknadnih prigovora koja bi to djelo mogla pokvariti i ostaviti nas, nedaj Bože, bez obećane negrade; Kada dajemo neka nam je uvijek, prije svih drugih, i prije svega drugog, na umu naš Milostivi i Svemilosni Gospodar i Njegovo zadovoljstvo, a to je nešto najveće.“

Važno je naglasiti da je iste večeri direktor kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankic“ u Bihaću Smail Dervišević, lično uručio imamu hfz. Senadu ef. Podojku, kao i predsjedniku džemata Mirsadu Bašagiću zahvalnicu na svesrdnoj pomoći pri renoviranju Kantonalne bolnice, nakon požara koji je zahvatio ovu ustanovu, još 2013 god.

Svoj doprinos ovoj večeri je dao i izvođač ilahija i sevdalinki Esad Balić, koji je iz Ciriha (Zürich) doputovao kako bi učestvovao u ovom programu.

Na kraju večeri ašare je proučio hfz. Adem ef. Ademi, uz još jednu toplu zahvalu imamu hfz. Senadu ef. Podojku, svim gostima i prisutnim u sali hotela Amedia u Welsu.

 

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 24, 2017

Predstavnici sve tri religije uputili zajedničku molitvu za Bosnu i Hercegovinu

Održana Konferencija Panevropske unije…
Maj 24, 2017

Predramazanski mevlud za žene „U susret Ramazanu“

U ponedjeljak, 22.05.2017.god. poslije…
Maj 24, 2017

Ženski aktivizam: 4.000 kolača za korisnike Narodne kuhinje u Tuzli

U okviru manifestacije „Žena- stub…
Maj 24, 2017

Predramazansko druženje za žene u Donjem Vakuf

U organizaciji Medžlisa Islamske…
Maj 24, 2017

Mevludski program i predavanje u Malezija džamiji u Turbetu

U ponedjeljak, 22. maja 2017. godine,…
Maj 24, 2017

Na platou Ajvatovice održan drugi Omladinski kamp

Omladinski kamp za mlade Islamske…
Maj 24, 2017

Izložba „Blago koje traje“

U sklopu velikog broja kulturnih,…
Maj 24, 2017

Predramazansko predavanje za pripadnice Oružanih snaga BiH

U utorak, 23. 05. 2017. godine, na…
Maj 24, 2017

Austrija: Centralna manifestacija "U susret ramazanu"

U subotu 20. 05. 2017 a u povodu…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema: Ovo su neprijatelji čitavog čovječanstva

Sarajevo, 23. maj 2017. (MINA) –…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema na otvorenju džamije u Wittenu

Uz prisustvo nekoliko hiljada Bošnjaka…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema održao govor pred Njemačkim društvom za vanjsku politiku

Sarajevo, 23. maj 2017. (MINA) – Danas…

bbi magazin