Baner granice3

Vikend u Minhenu: Posjeta omladini minhenskog medžlisa

Vikend u Minhenu: Posjeta omladini minhenskog medžlisa
24 Feb
2017

Kao i svaki hairli dan koji započne sabah namazom, tako je počeo hvala Allahu i naš dugo očekivani vikend. Poslije sabah namaza, 24 omladinca IKC Graca zajedno sa imamom Fikret ef. Fazlićem, smo hitro krenuli za München da što prije stignemo  

Nakon neplanirano duže vožnje zbog gužve u saobraćaju, uz ilahiju i pjesmu, stigli smo u džemat Sabur. Džematlije Sabura dočekali su nas draga srca i širom otvorenih vrata. Fikret ef. Arnaut i Adnan Šahtan, inače predsjednik džemata Sabur, ukratko nam se obratio i poželio toplu dobrodošlicu. U džematu Sabur smo zatim klanjali podne i ručali. Domaćini su ubrzo ponudili kahvu, što nismo odbili jer najljepše priče dolaze uz kahvu, a posebno nova poznanstva.  

Ubrzo smo prošetali sa džematlijama da bolje upoznamo München i njegove ljepote. Šetnja nam je prijala, ali došlo je vrijeme jacije namaza, koji smo klanjali u džematu Hidaje.

Poslije jacije namaza imali smo večernji program gdje su nas toplo dočekali Abdulvehab ef. Vehabović i Nusret ef. Hodžić. Večernje omladinsko druženje krunisali smo skromnim poklonima za sve predstavnike džemata i zahvalili se a toploj dobrodošlici i hairli atmosferi. Svaku minutu smo maksimalno iskoristili u druženju, ali tu nije bio kraj.

U nedjelju, naš posljednji dan u Münchenu ,u međuvremenu do sljedeće posjete džematu Tevhid ,džematlije Sabura su nam izašli u susret i odveli nas na Allianz Arenu. Zatim smo doručkovali i posjetili džemat Tevhid gdje su nam dobrodošlicu također iskazali Mirza ef. Džafić i predsjednik Medžlisa Bayern. Nakon toga otišli smo u obilazak Olympia Parka ,gdje su 1972.godine održane olimpijske igre. Poslije podnevno druženje nastavili smo u džematu Fedžr sa Izet ef. Bibićem, glavnim Imamom medžlisa Bayern.

Kao što sve lijepo kratko traje, tako je došao kraj naše posjete Münchenu ,gdje smo se teška srca rastali sa omladinom iz Münchena. Zahvalni smo svim džematima što su nas bez obzira na sve pratili u svakom džematu.

Naša posljednja stanica bio je Penzberg, sa Benjamin ef. Idrizom i njihovim omladincima. Naša omladina je oduševljena ovim vikendom i od srca se zahvaljujemo svim akterima ovog susreta, a pogotovo našem imamu Fikret ef. Fazliću.

 

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 30, 2017

Sarajevo: Program u Ferhadija džamiji povodom mubarek noći Lejletul-regaib

Muslimani u Bosni i Hercegovini i…
Mar 30, 2017

Delegacija vojnog muftijtsva u Velikoj Britaniji

Učešće delegacije Ministarstva odbrane…
Mar 30, 2017

Zenica: Delegacija Muftijstva zeničkog posjetila premijera ZE-DO kantona

Delegacija Muftijstva zeničkog, koju je…
Mar 30, 2017

Je li Lejletu-r-regaib blagoslovljena noć?

Prva od dvije odabrane noći u mjesecu…
Mar 29, 2017

Knjigama rušim predrasude o osobama sa invaliditetom

"Tačno prije pet godina bila sam samo…
Mar 29, 2017

Švedska: Promocija “Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati“

U Švedskoj predstavljena knjiga…
Mar 29, 2017

Mostar: Omladinska akija čišćenja grada

Članovi Info-servisa za mlade Medžlisa…
Mar 29, 2017

Zajednička radionica mreže mladih Olova i Kiseljaka

Omladina mreže mladih Kiseljak, na ćelu…
Mar 29, 2017

Učenici iz Srebrenika u Minhenu i Grazu

Učenici mekteba Centar Srebrenik,…

bbi magazin