Palestina baner mali

Sedmi susret žena Bošnjakinja iz Njemačke i zemalja Beneluxa

  • Autor  Jasminka Muminović
  • Objavljeno u Dijaspora
Sedmi susret žena Bošnjakinja iz Njemačke i zemalja Beneluxa
02 Mar
2017

Na poziv ženske sekcije džemata Kamp-Lintfort, 02.02.2017. ekipa od trinaest učenica Elči Ibrahim-pašine medrese, iz Travnika, se uputila na veoma dalek  na tradicionalnu svečanost Žena Bošnjakinja u Kamp-Lintfortu.

Sastav ove ekipe su činile horska i dramska sekcija. Umjetnički rukovodilac je bila Lejla Bešo-Haskić, profesorica fikha i  rukovodilac sekcije hora. Uz izvrsnu koordinaciju hanume-Fate Klanco sve je proteklo baš onako kako smo to i očekivali. Kao i svake godine, program smo otvorili učenjem ajeta iz Časnog Kur’ana. Određeni broj ajeta proučila je učenica drugog razreda Elči Ibrahim-pašine škole-Fahira Delalić. Poslije učenja Kur’ana obratila nam se naša hanuma Fata koja je pozdravila prisutne i zahvalila im se na njihovom dolasku. Govorila je o aktivnostima vezanim za njihovu sekciju koja u njihovom džematu ima veliki značaj. Nakon obraćanja gospođe Klanco na bini su nam se pridružili naši domaćini, odnosno učenici nastave bosanskog jezika. Njihova nastavnica koja se mnogo trudila oko njihovog nastupa je uspjela zadovoljiti očekivanja  publike. Svojim vrijednim zalaganjem nastavnice, djeca su nam kroz recitacije, skeč i igru prošli kroz niz bosanskih gradova.  Poslije naših domaćina predstavile su nam se učenice iz Travnika kasidom “Da je Bosna od Dženneta dio” u izvedbi solistice Fatime Ribo. Poslije kaside obratio nam se domaćin uvaženi ef. Mustafa Klanco.Kroz njegov prelijep i poučan govor shvatili smo koliko zapravo pripadamo Bosni ma gdje bili. Nakon našeg efendije učenice iz Travnika su nam izvele himnu medrese koja nosi naziv “Medresa uz Plavu rijeku”. Upoznali su nas sa historijatom Elči Ibrahim-pašine medrese, i predstavili nam njihovu školu. Svi znamo da je žena stub i temelj porodice.

Žena Bošnjakinja je simbol mooralnih vrijednosti i svaka pojedinačno predstavlja instituciju za sebe. Recitacijom “Bošnajkinja” Fahira Delalić nas je svojim interpretiranjem natjerala u duboko razmišljanje a neke i u plač. Nakon recitala učenice su  nam izvele kaside “I nebo I zvijezde” te “Sad te zovem ja Gaffar”. Sa nama je bila i nama draga gošća, profesorica Bosanskog jezika u Elči Ibrahim-pašinoj medresi, Đenana Bajraktarević, koja se obratila cijenjenom skupu. Privukla je pažnju mnogima sa svojim govorom i anegdotama kojima je uspjela razveseliti naše žene poslije recitacije. Kada upitaju bosansko-hercegovacko dijete šta je to zapravo sevdalinka, ono odgovara da je to ono kada babo pjeva a plače. Nakon divnog govora sevdalinku “Tamburalo momce uz tamburu” izvela je Fatima Ribo. Uz pjesmu se osjećala pozitivna energija koju je publika odavala, pa ih je to podsjetilo na njihovo ašikovanje, najveće ljubavi i druženje. Poslije  sevdalinke učenice medrese su izvele svoju dramu pod nazivom “Biće, biće”. Učenice koje su fantasično odradile svoj dio posla su bile zadovoljne kada su ugledale osmijeh na licima žena. To im je davalo još više snage i samouvjerenosti da nastave sa dramom. Program smo završili, u teatarskoj sali, izvedbom kasida “Bejtullahov crn ogrtač” i “Smiraj srca”. Posebno nam je drago što smo na trenutak osjetili osjećaj pripadnosti jedni drugima, i neku povezanost između nas. Kroz program nas je vodila Nedžla Karić, učenica medrese u Travniku. 

Nakon prvog dijela programa prešli smo u drugu salu gdje je bio raznovrstan program. Određeni dio žena je pripremao tradicionalnu hranu te su se gosti mogli počastiti. Uz muzičku pratnju Edine Hrnjičić i pjesama Azre Husarkić i Sanele Muminović, te neizostavno Bosansko kolo, sve gošće su se opustile i doživjele bogatstvo u granicama dozvoljenog. Također moramo spomenuti da je bina bila ukrašena tradicionalnim bosanskim detaljima te je to bio pun pogodaknorganizatora programa, ženske sekcije Džemata Kamp-Lintfort.

 

Zadnje vijesti

Jun 28, 2017

Prilog Federalne TV o Mreži mladih

Federalna televzija snimila je prilog o…
Jun 28, 2017

Fetve: Lažni podaci o mjestu prebivališta

Živim kao podstanar u stanu u Sarajevu.…
Jun 28, 2017

Svečano otvorena BBI filijala u Bijeljini

BBI banka, filijala Bijeljina otvorena…
Jun 28, 2017

Pokrenut proces osnivanja Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji

Delegacija IZ u BiH posjetila Bošnjake…
Jun 28, 2017

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri iskreniji i u dobrim djelima istrajniji

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri…
Jun 28, 2017

Ramazanski Bajram u Žepču

ŽEPČE, 27.JUNI- Na području MIZ Žepče…
Jun 28, 2017

MIZ Novi Travnik: Bajramski paketići za djecu u džematima Orašac i Lisac

U nedjelju, 25.06.2017. godine, prvog…
Jun 28, 2017

Posjete porodicama uoči bajrama

Predsjednik Udruženja Prosvjetitelj-tim…
Jun 28, 2017

Bajram u Srebreniku

Kao i ranijih godina ramazanski bajram…
Jun 28, 2017

Bajramski prijem u Jajcu

Predstavnici saveza bošnjačkih stranaka…
Jun 28, 2017

Obilježavanje Bajrama u džematu Sibovac-Omeragići

Tradicionalno obilježavanje Bajrama u…
Jun 28, 2017

Reisu-l-ulema se sastao sa političkim direktorom EEAS-a

Sarajevo, 27. juni 2017. (MINA) – Danas…

bbi magazin

bbi magazin