Ramazan banner

Prezentacija džemata Hidaje iz Minhena

Prezentacija džemata Hidaje iz Minhena
15 Mar
2017

U Sabornoj sali Rijaseta Islamske zajednice u Bosni iHercegovini upriličena je prezentacija džemata Hidaje iz Minhena. Gosti iz džemata Hidaje su pred prisutnima iznijeli osnovne informacije, način djelovanja i dosadašnje aktivnosti i rezultate rada kroz jedan od pet džemata IZ BiH u Minhenu, Hidaje. Ono što je oduševilo prisutne, jeste i sam način odrađene prezentacije, kroz koju su obrazložili svoje aktivnosti i način djelovanja, a koji može poslužiti i biti primjer i ostalim bosanskohercegovačkim džematima kako u svijetu, tako i domovini.

 Cilj prezentacije bio je i iznošenje planova za nastavak rada i funkcionisanja džemata, a to je neophodna kupovina vlastitih prostorija, jer postojeće prostorije nisu adekvatne i dovoljne za veliki broj aktivnosti koje se održavaju u ovom džematu, a dodatni razlog je i veliki porast članova džemata. Imami, mualimi i odgajatelji veliki napor ulažu u odgoj i obrazovanje djece i najmlađih članova, njihovih roditelja kao i iznalaženje alternative mladima koji odrastaju i obrazuju se u jednoj sredini kao što je Minhen.

 Trenutno u mektebskim klupama, od najmlađih pa do starijih uzrasta, sjedi 310 djece, raspoređenih u osam grupa sa kojima se radi četiri dana u sedmici. Pored toga, niz je drugih aktivnosti koje obavlja ovaj najmlađi bosanskohercegovački džemat u Minhenu, sa svoja tri imama. Nusret ef. Hodžić, jako skromno je govorio o džematu i njihovom odnosu i osjećaju prema IZ i zgradi u kojoj je održana prezentacija, istaknuvši da se osjećaju kao djete kojem je babo dao 20 KM, a ono je tih 20 KM dalo u sadaku, pa pohitilo nazad da se pohvali babi kako je učinilo dobro djelo. Međutim, sama , rezultati i aktivnosti koje se održavaju u džematu Hidaje, mogu biti primjer mnogim drugim džematima, pa i onima u Bosni i Hercegovini.

Nakon prezentacije započela je otvorena diskusija među prisutnima, savjeti i razmjena iskustava, te otvaranje mogućnosti za međusaradnju sa džematima, prije svega u radu sa omladinom i načinom do iznalaženja sredstava za kupovinu novih prostorija koje su ovom džematu zaista neophodne.

 Prisutnima su se obratili i Nezim ef. Halilović, dr. Kenan Musić i Hasib Hadžić, koji su imali priliku i lično se uvjeriti u rad i rezultate ovog džemata, primjera drugim džematima.

Označeno

Zadnje vijesti

Maj 24, 2017

Predstavnici sve tri religije uputili zajedničku molitvu za Bosnu i Hercegovinu

Održana Konferencija Panevropske unije…
Maj 24, 2017

Predramazanski mevlud za žene „U susret Ramazanu“

U ponedjeljak, 22.05.2017.god. poslije…
Maj 24, 2017

Ženski aktivizam: 4.000 kolača za korisnike Narodne kuhinje u Tuzli

U okviru manifestacije „Žena- stub…
Maj 24, 2017

Predramazansko druženje za žene u Donjem Vakuf

U organizaciji Medžlisa Islamske…
Maj 24, 2017

Mevludski program i predavanje u Malezija džamiji u Turbetu

U ponedjeljak, 22. maja 2017. godine,…
Maj 24, 2017

Na platou Ajvatovice održan drugi Omladinski kamp

Omladinski kamp za mlade Islamske…
Maj 24, 2017

Izložba „Blago koje traje“

U sklopu velikog broja kulturnih,…
Maj 24, 2017

Predramazansko predavanje za pripadnice Oružanih snaga BiH

U utorak, 23. 05. 2017. godine, na…
Maj 24, 2017

Austrija: Centralna manifestacija "U susret ramazanu"

U subotu 20. 05. 2017 a u povodu…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema: Ovo su neprijatelji čitavog čovječanstva

Sarajevo, 23. maj 2017. (MINA) –…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema na otvorenju džamije u Wittenu

Uz prisustvo nekoliko hiljada Bošnjaka…
Maj 24, 2017

Reisu-l-ulema održao govor pred Njemačkim društvom za vanjsku politiku

Sarajevo, 23. maj 2017. (MINA) – Danas…

bbi magazin