Palestina baner mali

Prezentacija džemata Hidaje iz Minhena

Prezentacija džemata Hidaje iz Minhena
15 Mar
2017

U Sabornoj sali Rijaseta Islamske zajednice u Bosni iHercegovini upriličena je prezentacija džemata Hidaje iz Minhena. Gosti iz džemata Hidaje su pred prisutnima iznijeli osnovne informacije, način djelovanja i dosadašnje aktivnosti i rezultate rada kroz jedan od pet džemata IZ BiH u Minhenu, Hidaje. Ono što je oduševilo prisutne, jeste i sam način odrađene prezentacije, kroz koju su obrazložili svoje aktivnosti i način djelovanja, a koji može poslužiti i biti primjer i ostalim bosanskohercegovačkim džematima kako u svijetu, tako i domovini.

 Cilj prezentacije bio je i iznošenje planova za nastavak rada i funkcionisanja džemata, a to je neophodna kupovina vlastitih prostorija, jer postojeće prostorije nisu adekvatne i dovoljne za veliki broj aktivnosti koje se održavaju u ovom džematu, a dodatni razlog je i veliki porast članova džemata. Imami, mualimi i odgajatelji veliki napor ulažu u odgoj i obrazovanje djece i najmlađih članova, njihovih roditelja kao i iznalaženje alternative mladima koji odrastaju i obrazuju se u jednoj sredini kao što je Minhen.

 Trenutno u mektebskim klupama, od najmlađih pa do starijih uzrasta, sjedi 310 djece, raspoređenih u osam grupa sa kojima se radi četiri dana u sedmici. Pored toga, niz je drugih aktivnosti koje obavlja ovaj najmlađi bosanskohercegovački džemat u Minhenu, sa svoja tri imama. Nusret ef. Hodžić, jako skromno je govorio o džematu i njihovom odnosu i osjećaju prema IZ i zgradi u kojoj je održana prezentacija, istaknuvši da se osjećaju kao djete kojem je babo dao 20 KM, a ono je tih 20 KM dalo u sadaku, pa pohitilo nazad da se pohvali babi kako je učinilo dobro djelo. Međutim, sama , rezultati i aktivnosti koje se održavaju u džematu Hidaje, mogu biti primjer mnogim drugim džematima, pa i onima u Bosni i Hercegovini.

Nakon prezentacije započela je otvorena diskusija među prisutnima, savjeti i razmjena iskustava, te otvaranje mogućnosti za međusaradnju sa džematima, prije svega u radu sa omladinom i načinom do iznalaženja sredstava za kupovinu novih prostorija koje su ovom džematu zaista neophodne.

 Prisutnima su se obratili i Nezim ef. Halilović, dr. Kenan Musić i Hasib Hadžić, koji su imali priliku i lično se uvjeriti u rad i rezultate ovog džemata, primjera drugim džematima.

Označeno

Zadnje vijesti

Jun 28, 2017

Prilog Federalne TV o Mreži mladih

Federalna televzija snimila je prilog o…
Jun 28, 2017

Fetve: Lažni podaci o mjestu prebivališta

Živim kao podstanar u stanu u Sarajevu.…
Jun 28, 2017

Svečano otvorena BBI filijala u Bijeljini

BBI banka, filijala Bijeljina otvorena…
Jun 28, 2017

Pokrenut proces osnivanja Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji

Delegacija IZ u BiH posjetila Bošnjake…
Jun 28, 2017

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri iskreniji i u dobrim djelima istrajniji

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri…
Jun 28, 2017

Ramazanski Bajram u Žepču

ŽEPČE, 27.JUNI- Na području MIZ Žepče…
Jun 28, 2017

MIZ Novi Travnik: Bajramski paketići za djecu u džematima Orašac i Lisac

U nedjelju, 25.06.2017. godine, prvog…
Jun 28, 2017

Posjete porodicama uoči bajrama

Predsjednik Udruženja Prosvjetitelj-tim…
Jun 28, 2017

Bajram u Srebreniku

Kao i ranijih godina ramazanski bajram…
Jun 28, 2017

Bajramski prijem u Jajcu

Predstavnici saveza bošnjačkih stranaka…
Jun 28, 2017

Obilježavanje Bajrama u džematu Sibovac-Omeragići

Tradicionalno obilježavanje Bajrama u…
Jun 28, 2017

Reisu-l-ulema se sastao sa političkim direktorom EEAS-a

Sarajevo, 27. juni 2017. (MINA) – Danas…

bbi magazin

bbi magazin