Srebrenica majke 1

Prezentacija džemata Hidaje iz Minhena

Prezentacija džemata Hidaje iz Minhena
15 Mar
2017

U Sabornoj sali Rijaseta Islamske zajednice u Bosni iHercegovini upriličena je prezentacija džemata Hidaje iz Minhena. Gosti iz džemata Hidaje su pred prisutnima iznijeli osnovne informacije, način djelovanja i dosadašnje aktivnosti i rezultate rada kroz jedan od pet džemata IZ BiH u Minhenu, Hidaje. Ono što je oduševilo prisutne, jeste i sam način odrađene prezentacije, kroz koju su obrazložili svoje aktivnosti i način djelovanja, a koji može poslužiti i biti primjer i ostalim bosanskohercegovačkim džematima kako u svijetu, tako i domovini.

 Cilj prezentacije bio je i iznošenje planova za nastavak rada i funkcionisanja džemata, a to je neophodna kupovina vlastitih prostorija, jer postojeće prostorije nisu adekvatne i dovoljne za veliki broj aktivnosti koje se održavaju u ovom džematu, a dodatni razlog je i veliki porast članova džemata. Imami, mualimi i odgajatelji veliki napor ulažu u odgoj i obrazovanje djece i najmlađih članova, njihovih roditelja kao i iznalaženje alternative mladima koji odrastaju i obrazuju se u jednoj sredini kao što je Minhen.

 Trenutno u mektebskim klupama, od najmlađih pa do starijih uzrasta, sjedi 310 djece, raspoređenih u osam grupa sa kojima se radi četiri dana u sedmici. Pored toga, niz je drugih aktivnosti koje obavlja ovaj najmlađi bosanskohercegovački džemat u Minhenu, sa svoja tri imama. Nusret ef. Hodžić, jako skromno je govorio o džematu i njihovom odnosu i osjećaju prema IZ i zgradi u kojoj je održana prezentacija, istaknuvši da se osjećaju kao djete kojem je babo dao 20 KM, a ono je tih 20 KM dalo u sadaku, pa pohitilo nazad da se pohvali babi kako je učinilo dobro djelo. Međutim, sama , rezultati i aktivnosti koje se održavaju u džematu Hidaje, mogu biti primjer mnogim drugim džematima, pa i onima u Bosni i Hercegovini.

Nakon prezentacije započela je otvorena diskusija među prisutnima, savjeti i razmjena iskustava, te otvaranje mogućnosti za međusaradnju sa džematima, prije svega u radu sa omladinom i načinom do iznalaženja sredstava za kupovinu novih prostorija koje su ovom džematu zaista neophodne.

 Prisutnima su se obratili i Nezim ef. Halilović, dr. Kenan Musić i Hasib Hadžić, koji su imali priliku i lično se uvjeriti u rad i rezultate ovog džemata, primjera drugim džematima.

Označeno

Zadnje vijesti

Apr 23, 2017

"Moderni čovjek" je religiozni (ne)vjernik

Dakako, kao nekada tako i sada u svim…
Apr 23, 2017

Prijem za tuzlanske svršenike i svršenice Behram-begove medrese

Glavni imam hafiz Ahmed ef. Huskanović…
Apr 23, 2017

Delegacija iz Prijedora u posjeti Medžlisu Tuzla

U ponedjeljak, 17. aprila delegacija…
Default Image
Apr 23, 2017

GHB biblioteka: Izložba „Vakufi u Tuzli“

U okviru programa svečanog otvaranja…
Apr 23, 2017

Kako je Allaha doživio i s Njim razgovarao poslanik Muhammed

Jedan događaj posebno važan zbio se…
Apr 22, 2017

Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopano 5 žrtava

U subotu, 22. aprila, klanjana je…
Apr 22, 2017

Podrška majkama Srebrenice

Glavni imam Medžlisa Tuzla, hafiz Ahmed…
Apr 22, 2017

Mektepsko takmičenje: Najuspješniji Medžlis Mostar

Završno mektepsko takmičenje na nivou…
Apr 22, 2017

Mobilna aplikacija: Mapa džamija i džemata Muftijstva mostarskog

Mobilna aplikacija džamija na području…
Apr 22, 2017

Detaljno o Miradžu

Veličanstveni događaj Miradža…

bbi magazin