Baner granice3

Prezentacija džemata Hidaje iz Minhena

Prezentacija džemata Hidaje iz Minhena
15 Mar
2017

U Sabornoj sali Rijaseta Islamske zajednice u Bosni iHercegovini upriličena je prezentacija džemata Hidaje iz Minhena. Gosti iz džemata Hidaje su pred prisutnima iznijeli osnovne informacije, način djelovanja i dosadašnje aktivnosti i rezultate rada kroz jedan od pet džemata IZ BiH u Minhenu, Hidaje. Ono što je oduševilo prisutne, jeste i sam način odrađene prezentacije, kroz koju su obrazložili svoje aktivnosti i način djelovanja, a koji može poslužiti i biti primjer i ostalim bosanskohercegovačkim džematima kako u svijetu, tako i domovini.

 Cilj prezentacije bio je i iznošenje planova za nastavak rada i funkcionisanja džemata, a to je neophodna kupovina vlastitih prostorija, jer postojeće prostorije nisu adekvatne i dovoljne za veliki broj aktivnosti koje se održavaju u ovom džematu, a dodatni razlog je i veliki porast članova džemata. Imami, mualimi i odgajatelji veliki napor ulažu u odgoj i obrazovanje djece i najmlađih članova, njihovih roditelja kao i iznalaženje alternative mladima koji odrastaju i obrazuju se u jednoj sredini kao što je Minhen.

 Trenutno u mektebskim klupama, od najmlađih pa do starijih uzrasta, sjedi 310 djece, raspoređenih u osam grupa sa kojima se radi četiri dana u sedmici. Pored toga, niz je drugih aktivnosti koje obavlja ovaj najmlađi bosanskohercegovački džemat u Minhenu, sa svoja tri imama. Nusret ef. Hodžić, jako skromno je govorio o džematu i njihovom odnosu i osjećaju prema IZ i zgradi u kojoj je održana prezentacija, istaknuvši da se osjećaju kao djete kojem je babo dao 20 KM, a ono je tih 20 KM dalo u sadaku, pa pohitilo nazad da se pohvali babi kako je učinilo dobro djelo. Međutim, sama , rezultati i aktivnosti koje se održavaju u džematu Hidaje, mogu biti primjer mnogim drugim džematima, pa i onima u Bosni i Hercegovini.

Nakon prezentacije započela je otvorena diskusija među prisutnima, savjeti i razmjena iskustava, te otvaranje mogućnosti za međusaradnju sa džematima, prije svega u radu sa omladinom i načinom do iznalaženja sredstava za kupovinu novih prostorija koje su ovom džematu zaista neophodne.

 Prisutnima su se obratili i Nezim ef. Halilović, dr. Kenan Musić i Hasib Hadžić, koji su imali priliku i lično se uvjeriti u rad i rezultate ovog džemata, primjera drugim džematima.

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 25, 2017

Mostar: Hafiz Nedim Botić održao predavanje o Sulejmanu, a.s.

U petak, 24. marta, je u…
Mar 25, 2017

Naši strahovi od mezarja

Uz svaki bih nišan u zavičaju mogao…
Mar 25, 2017

Bugojno: Postavljen kamen-temeljac za ženski internat

Na svečanosti u bugojanskom naselju…
Mar 25, 2017

Proljeće je, sve zeleni...

U kur'anskom pojmovnom instrumentariju,…
Mar 25, 2017

Oslobodite organizam štetnih toksina

Početkom proljeća, kada i priroda…
Mar 25, 2017

Livno: Predavanje i druženje za žene povodom Dana nezavisnosti

Udruženje žena MIZ Livno već četiri…
Mar 25, 2017

Hutba reisu-l-uleme u Americi: Čuvajte ovu zemlju i naše prijateljstvo

Sarajevo, 24. mart 2017. (MINA) –…
Mar 24, 2017

Četiri zanimljivosti o limunu

1.Kada kupujete limun birajte okruglije…
Mar 24, 2017

Varnice između zemalja EU i Turske

Ankara - Nakon što joj je turskoj…
Mar 24, 2017

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Beč - Izjava austrijskog ministra za…

bbi magazin