Srebrenica majke 1

Švicarska: Održana 17. tradicionalna Večer Kur'ana u Zofingenu

  • Autor  Nedim Botić
  • Objavljeno u Dijaspora
Švicarska: Održana 17. tradicionalna Večer Kur'ana u Zofingenu
30 Mar
2017

U subotu, 18. marta 2017. godine, je u prepunoj dvorani u Zofingenu održana tradicionalna 17. „Večer Kur'ana“ koju ponosno organizuje džemat IZBA – Islamska zajednica Bošnjaka Kantona Aargau (Švicarska).

Ova manifestacija, sa ovogodišnjom posjetom od preko 1200 posjetilaca, je po mnogo čemu jedinstvena, i spada u najposjećenije i najvažnije vjerske događaje među muslimanima Švicarske.

Uz eminentne učače Kur’ana iz cijelog svijeta, te domaćine, članove Upravnog odbora, v.d. predsjednika džemata Adnana Škalju, imame Murisa-ef. Purića i hafiza Muhamed-ef. Koluha, predstavnike vjerskog života Švicarske, te uz brojne džematlije i goste, održala se još jedna tradicionalna večer Kur’ana, plod vrijednih ruku džemata IZBA/IGBA.

U programu koji je trajao više od pet sati, Islamski centar Bošnjaka kantona Aargau je ugostio cijenjene učače Kur’ana: hfz. dr. Halila-ef. Mehtića (BiH), mr. hfz. Abdulaziza-ef. Drkića (BiH), hfz. Haruna Güla (Turska), hfz. Farisa Dautovića (Srbija), hfz. Muatesim Aselija (Švicarska), hfz. Etema-ef. Halitija (Albanija), te hfz. Muhamed-ef. Koluh sa polaznicima škole Kur`ana IZBA.

Predavač je bio dr. Mustafa-ef. Cerić – bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dok se publici obratio i Džemal-ef. Fišek, predsjednik Islamske zajednice bošnjaka u Švicarskoj (CH/FL).

U nadahnutom govoru o vrijednostima učenja i izučavanja Kur’ana, prisutnima se obratio dr. Mustafa-ef. Cerić. Govorio je o ranom životu Pejgambera, o početku Objave, o Kur'anu kao nezamjenjivoj knjizi, u kojoj je spas za čovječanstvo. Allah je objavio više knjiga (al-kutub, ar.), ali je samo jedna knjiga Kur'an, koji sadrži sve što čovjeku treba za život. Kur'an je lijek za dušu, jedina knjiga koja se u cjelosti pamti. Sretan je onaj koji Kur'an čita i uči. Blagoslovljen je onaj koji se s Kur'anom druži.

„Sedamnesta tradicionalna manifestacija učenja Kur'ana u Zofingenu bila je jako uspješna. Ne znam kad sam se tako lijepo osjećao u društvo mojih Bošnjaka, kao što sam se osjećau u subotu navečer (19. džumade-l-ula, 1438/18. mart, 2017) u Zofingenu. Svima koji su bili u Zofingenu hoću da se zahvalim na strpljenju i pažnji. Dugo nisam doživio tako pobožnu pažnju dok sam govorio o Kur'anu i Pejgamberu. Osjetio sam čast i ponos što pripadam naradu, koji voli Kur'an i Pejgambera. Hvala vam Bošnjaci ma gdje bili na toj časti i tom ponosu!“, istakao je dr. Cerić u tekstu posvećenom Večeri Kur'ana u Aarau, a koja je objavljena na njegovoj Facebook stranici.

Islamska zajednica kantona Bošnjaka Aargau se ovom prilikom želi istinski zahvaliti vrijednim džematlijama i saradnicima, koji već dugi niz godina daju svoj veliki doprinos u organizaciji i pripremi ove značajne manifestacije. Koliko se ozbljno pristupa organizaciji, dovoljno svjedoči podatak o angažmanu više od stotinu osoba, odgovornih za tehničku podršku, vrhunski kvalitet i uslugu u maniru pravog domaćina.

Vrijedne domaćice džemata su i ovoga puta pokazale svoje kulinarske vrline, pa su se tako na bogatoj trpezi pronašle razne poslastice. Kako bi roditelji mogli uživati u slušanju Božije Knjige, organizator se pobrinuo da za to vrijeme napravi program prilagođen mališanima, u posebno uređenoj sali, dječijem ambijentu i pratnji profesionalnog osoblja.

Vrijedi istaći i fantastičan dizajn pozornice, sa prelijepim ukrasima i propratnim efektima. Posebnu zahvalnost za ovaj dio umjetničke kreativnosti zaslužuje bivši član UO džemata IZBA/IGBA, dizajner Jasmir Osmanović.

Islamska zajednica kantona Bošnjaka Aargau se ovom prilikom želi zahvaliti svim vrijednim džematlijama i saradnicima, koji već dugi niz godina daju svoj veliki doprinos u organizaciji i pripremi ove značajne manifestacije. Do naredne večeri Kur’ana 2018., i do sljedećih zajedničkih druženja, hvala svima u ime Islamske zajednice Bošnjaka kantona Aargau!

Džemat IZBA/IGBA se ovim putem zahvaljuje medijiskim servisima i pojedincima koji su medijskim putem podržali manifestaciju: IML TV, Bilal Isaković, Photo4ever, Edin Hodzić & Mirhat Jusufi, hfz. Nedim Botić.

Cjelokupna reportaža sa večeri Kur’ana će biti emitovana na programu IML TV.

Zadnje vijesti

Apr 27, 2017

Mevlud u Prači

Džemat Prača-Hrenovica (Medžlis IZ…
Apr 27, 2017

Gradačac: Asocijacija žena posjetila ”Kutak radosti”

U četvrtak, 27.04.2017. godine,…
Apr 27, 2017

Predramazansko savjetovanje Muftijstva bihaćkog

Na poziv muftije Hasan-ef. Makića u…
Apr 27, 2017

Smisao Ibn Arebījevog govora o vudžūdu

Ibn ‘Arebījeva glavna tema uvijek je…
Apr 27, 2017

Muftijstvo koje procentualno ima skoro najviše vakifa u Bosni i Hercegovini

U sklopu sedme manifestacije «Dani…
Apr 27, 2017

Reisu-l-ulema mladima: Ne bojte se ljudi, bojte se Boga

Sarajevo, 27. april 2017. (MINA) -…
Apr 27, 2017

Počela registracija medija i novinara za 8. Sarajevo Business Forum

Registracija medija i novinara…
Apr 27, 2017

Vodeći poslovni ljudi iz Omana u posjeti BBI banci

U organizaciji BBI banke i BBI VIP…
Apr 26, 2017

Izbor IZ za saradnju je humanitarna organizacija Emmaus

Jučer je u Europskom parlamentu u…
Apr 26, 2017

Proglašeni najbolji radovi za najsadržajniju hutbu o temi “Mladi i džemat“

Uprava za vjerske poslove, odjel za…
Apr 26, 2017

Tribina "Religija u SFRJ i DDR"

Učesnici ove tribine će biti dr. Hilmo…

bbi magazin