Palestina baner mali

Džemat Hidaje u posjeti džematima i institucijama u BiH

Džemat Hidaje u posjeti džematima i institucijama u BiH
18 Apr
2017

Delegacija džemata Hidaje boravila od 09.-12.03. 2017. u posjeti domovini

Dok su februarski hladni dani u džematu Hidaje prošli u pripremi i realizaciji donatorske večeri pod nazivom Vakif 2017, mjesec mart donio je sa sobom znake proljeća i drugu posjetu domovini. U sastavu džematske delegacije su bili: Abdulvehab ef. Vehabović, Nusret ef. Hodžić, Ahmet Ramić, podpredsjednik džemata i članovi tima za kupovinu prostorija Nihad Hodžić, Saudin Salkanović i Ermin Džinić. Ciljane destinacije su bile Sarajevo, kao duhovni i institucionalni centar svih Bošnjaka, te gradovi Tuzla, Živinice i Kalesija iz kojih dolazi veliki broj naših džematlija. Putovalo se avionom preko Memmingena i Tuzle, u koju je naša delegacija došla u ranim poslijepodnevnim satima u četvrtak 09. Marta 2017.

Isti dan u večernjim satima delegacija našeg džemata posjetila je Behram-begovu medresu u Tuzli i prezentirala naš džemat, kao i projekat kupovine džematskih prostorija. Prezentaciji su prisustvovali muftija tuzlanski mr. Vahid Fazlović, zamjenik muftije dr. Sead Seljubac, direktor medrese mr. Ahmed Hatunić, sekretar medrese Sevret M. Ćehajić, kao i imami iz okolnih džemata.

Naredni dan, petak 10.03.2017. naša delegacija posjetila je Vakufsku direkciju i njena direktora dr. hfz. Senaida Zajimovića i informisala ga o aktuelnom stanju projekta kupovine prostorija. Također se razgovaralo o mogućnostima daljnje suradnje naše dvije institucije. Nastavak posjete u Sarajevu slijedio je kod muftije sarajevskog prof. dr. Enesa Ljevakovića sa kojim smo razgovarali o modusima financiranja projekata kupovine prostorija u dijaspori i njihovom pravnom tretmanu. Posjeta Sarajevu zaokružena je prezentacijom džemata Hidaje u Sabornoj sali Rijaseta, gdje su se skupu obratili Nezim ef. Halilović, dr. hfz. Kenan Musić i Hasib ef. Hadžić, koji su u prethodnom periodu bili već gosti našega džemata.

Subota je bila rezervisana za posjetu Živinicama i Kalesiji. U prijepodnevnim satima delegacija našeg džemata posjetila je načelnika općine Živinice i prezentirala naše aktivnosti, kao i projekat kupovine džematskih prostorija. Prezentaciji su prisustvovali načelnik Samir Kamenjaković, glavni imam medžlisa Živinice Sedin ef. Karić, sekretar medžlisa Edis Nišić, predsjednik stare džamije Đurđevik Ibrahim Džihanović i općinski vijećnik Faruz Tulumović, koji je dugogodišnji prijatelj džemata i donator naših projekata.

U poslijepodnevnim satima posjeta je nastavljena kod načelnika općine Kalesija Seada Džafića kao i Medžlisa Islamske Zajednice Kalesija, gdje smo domaćine informisali o našem džematu i projektu kupovine džematskih prostorija. Prezentaciji u Medžlisu Kalesija prisustvovali su glavni Imam Enver Alić i rukovodstvo Medžlisa. Na ovom mjestu treba posebno istaći da je ovo bila uzvratna posjeta Medžlisu Kalesija, koji su naš džemat zijaretili 2014. i 2015. godine.

Zaključno mozemo reći, da su ciljevi ove posjete, prezentacija džemata i projekta kupovine prostorija, kao i institucionalno uvezivanje sa domovinom u potpunosti ispunjeni. Također i posjete načelnicima općina Živinice i Kalesija otvorile su nove perspektive u suradnji dijaspore i lokalne zajednice i pokazale veliko interesovanje rukovodstva ovih općina za život naših ljudi u dijapori.

U čvrsti emanet uzeli smo sva prijateljstva, iskustva, znanja i savjete koje smo skupili tokom ove posjete i implementiraćemo ih inšaallah u našem radu. Svim gorenevedenim sagovornicima se zahvaljujemo na bratskom gostoprimstvu i pomoći u organizovanju ove posjete i pozivamo ih da budu u što skorije vrijeme naši gosti u Minhenu.

Označeno

Zadnje vijesti

Jun 27, 2017

Centralna džamija u Kelnu

Prošlog mjeseca zvanično je završena…
Jun 27, 2017

Mantije od pilećeg mesa

Potrebno je razviti jufku kao za bilo…
Jun 27, 2017

Pseudo Geber

Geber je latinizirano ime muslimanskog…
Jun 27, 2017

B. Dubica: Svečano obilježeni dani ramazanskog Bajrama

Muslimanski vjernici obilježavaju…
Jun 27, 2017

B. Dubica: Učenjem dova i obilaskom mezarja obilježen Dan šehida

Drugi dan ramazanskog Bajrama se u…
Jun 27, 2017

Rohinja su najprogonjenija etnička grupa na svijetu

Dr. Wakar Uddin je rođen je 1954.…
Jun 26, 2017

Srbija: Kampanjom "Za 1000 osmijeha" obradovana i djeca u Loznici i Krupnju

Uprava za vanjske poslove i dijasporu i…
Jun 26, 2017

Kada hafizi okupljaju džemat

U toku mubarek mjeseca u Tuzli su se…
Jun 26, 2017

Udruženje žena MIZ Livno: Kreativna sadaka u zadnjoj trećini ramazana

Aktivistice Udruženja žena MIZ Livno…
Jun 26, 2017

Livno: Bajramski paketići za svu mektebsku djecu

Medžlis IZ Livno već drugu godinu…
Jun 26, 2017

Muftija Dedović: Šehitluci trebaju biti zaštićeni od sveg što im nije primjereno

Obilaskom šehitluka na području Mostara…

bbi magazin

bbi magazin