Srebrenica majke 1

Akademik Duraković: „Pucati u drugog muslimana znači pucati u islam“

  • Autor  H. Eminović
  • Objavljeno u Medžlisi
Akademik Duraković: „Pucati u drugog muslimana znači pucati u islam“
29 Apr
2016

U okviru manifestacije Dani mevluda i zikra akademik prof.dr. Esad Duraković sinoć je u Mostaru održao javnu tribinu pod naslovom „Međumuslimanski ratovi danas- krivo shvaćanje islama“

 

Duraković je, obrazlažući ovu iznimno kompleksnu temu, svoj naučni diskurs, pored ostalog, usmjerio i na kritičko propitivanje nedosljednosti prakticiranja i poimanja ukupnog islamskog vjerskog nasljeđa. „Nemam pravo da bilo kome podilazim jer je obaveza intelektualaca da govore otvoreno i jasno“, pojasnio je Duraković. Ukupnu situaciju u arapskim muslimanskim društvima ocijenio je kataklizmičkom. 

„Muslimanski svijet je sudbinski suočen sa velikom krizom, u sukobu sa islamom, komentirajući činjenice da su muslimani jedni drugim neprijatelji i da, i jedni i drugi, u ratnom zanosu izgovaraju isti poklič „Allahuekber“, ustvrdio je akademik Duraković.  Optužbe, koje često muslimanski lideri i suprotstavljene skupine, za krizu nesluženih razmjera koja se upravo dešava na bliskom istoku, pripisuju Zapadu prema njegovom mišljenju samo su djelimično tačne, jer direktni sudionici jesu oni koji za sebe tvrde da su muslimani.

Taj svojevrsni savršeni apsurd, kako Duraković opisuje bliskoistočne ratne strahote,  ishodišta nalazi upravo u iskrivljenom poimanju vjere islama, jer neki od tih zaraćenih skupina ili pak sve, Božanske prerogative pripisuju sebi, odlučuju o ispravnosti i iskrivljenosti tuđeg vjerovanja na što nemaju pravo. „ISIL nema veze sa islamom, zapravo ima, bori se direktno protiv islama. Pucati u drugog muslimana znači pucati u islam“, rekao je Duraković.

Protumačio je kur'anski ajet u kojem se Bog direktno poziva čovjeka da se interaktivno angažira u upoznavanju drugih naroda i skupina a ne da ih proganja i ubija. U analizi tih načela našao je za shodno da se zapita nije li odbijanje Božanskog poziva za međusobno upoznavanje i saradnju zapravo sukobljavanje s Božijom voljom te s toga sasvim je realno očekivati posljedice koje su konsekventne tom odbijanju. 

„Imajući u vidu ajet o bratstvu ljudskoga roda, imajući u vidu da muslimani danas ubijaju jedni druge, pod izgovorom da nisu „pravi muslimani“ ne znači li to da su preuzeli Božanske prerogative da odlučuju ko jeste a ko nije vjernik. Nije li to je jedan od paradoksa“, zapitao  se Duraković.  Podsjetivši da se vjerski ratovi vode u ime eshatološke budućnosti zaključio je kako u ratovima kakvi se danas vode u arapskim društvima muslimani rizikuju da izgube i ovaj i budući svijet. „Od tih ratova ovosvjetsku koristi će imati samo Inicijatori koji ih skrštenih ruku s distance nijemo posmatraju kako muslimani međusobno ratuju“, naglasio je Duraković.

Prema njegovom mišljenju izlaze iz krize muslimanksi narodi bi trebali pronaći u kontekstualiziranju islama i islamskog učenja a ne u retrogradnom tradicionalizmu zbog čega su muslimanska društva, ubitnome, u sukobu sa modernitetom i savremenošću. „U skladu sa kur'anskim načelima ulema bi trebala pristupiti reinterpretaciji islama, mora se modernizirati, naravno ne u dogmatskim pitanjima, ali u mnogim drugim mora. Ulema bi trebala „osloboditi“ islam zatočen u 7 ili 8 stoljeću i treba, poštujući tradiciju, preispitati  autoritete iz tog vremena“, poručio je akademik Duraković.

 

Zadnje vijesti

Apr 29, 2017

Kult "šejhova" bosanskih pseudoselefija

Prije, otprilike godinu dana, na…
Apr 29, 2017

Tiraž „Sarajevskog uvoda u arapsku filozofiju“ rasprodat na sajmu

Održan 29. Međunarodni sajam knjiga
Apr 29, 2017

Predivan projekat: Dobročinstvom u susret ramazanu

Dobročinstvom u susret ramazanu…
Apr 29, 2017

Kontinuitet genocidne ideje u Prijedoru ogleda se u kršenju ljudskih prava

Saopćenje Instituta za istraživanje…
Apr 29, 2017

Vrelo Bune: Promoviran Prijevod i komentar Mesnevije Ahmeda Mešića

Prijevod Mesnevije glasovitog učenjaka…
Apr 29, 2017

Mekteb i vjeronauka u korijenu našeg identiteta

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je…
Apr 29, 2017

Pedeset srednjoškolaca na Susretima prijateljstva

Pod pokroviteljstvom Mostarskog…
Apr 28, 2017

Projekti iz SBK i ZE-DO kantona na Sarajevo Business Forumu 2017

Sarajevo Bussines Forum 2017…
Apr 28, 2017

Svi pobjednici mektepskog takmičenja na nivou muftijstva

U nedjelju, 23. aprila 2017. godine…
Apr 28, 2017

Medrese – korak ispred drugih škola

Informacijski sistem medresa…
Apr 28, 2017

Prvi maj - Janjofest

Pred nama je novi Prvi maj, praznik…

bbi magazin