Srebrenica majke 1

Međureligijska sportska takmičenja i druženje u Srebreniku

Međureligijska sportska takmičenja i druženje u Srebreniku
28 Nov
2016

U subotu, 26. novembra 2016. godine, u Sportskoj dvorani održana su međureligijiskasportska takmičenja i druženje vjerskih službenika Islamske, Pravoslavne i Katoličke vjere.Spletom narodnih igara iz Bosne i Hercegovine na samom otvorenju manifestacije prisutnimase predstavila folklorna sekcija „Udruženja mladih Tinja“ iz Tinje Gornje skoro 60 svojihčlanova.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef. Hodžić, jerej Srpske Pravoslavne Crkve iparoh špioničko-jasenički Spasoje Radovanović i fra. Miroslav Ikić, župnik župe Sv. Josipa uŠpionici u svojim obraćanjima prije početka sportskih takmičenja i druženja istakli su značajovakvih susreta i druženja kao i to da bi ovakvi susreti trebali postati tradicionalni. Prisutnimase obratila i Julija Dowling, iz odjela za ljudska prava, kancelarije OSCE-a regionalnog uredau Tuzli, na čiju inicijativu je i realizovan ovaj projekat a u okviru obilježavanja 16. novembra Međunarodnog dana tolerancije.

Sportska takmičenja su održana u tri discipline: malom fudbalu, šahu i stonom tenisu, a svimekipama i pojedincima su dodijeljene prigodne zahvalnice. Sportska nadmetanja sunadgledali i sudili: Damir-ef. Babajić, u malom nogometu, Šemsudin Muminović, FIDE međunarodni sudija, u šahu, i profesor Harun Nurkanović u stonom tenisu.

Rezultati sportskih takmičenja su bili nebitni, kao i poredak ekipa, ali radost susreta i prijateljstva se osjećala u zraku, dok su se popovi, fratri i efendije - imami, družili na terenu,trčali za fudbalskom loptom, stonoteniskom lopticom ili nadmudrivali nad šahovskimtablama. Na kraju takmičenja svi vjerski službenici su bili pobjednici i na prvome mjestu, tenajavili nova i skora zajednička druženja. Nakon svega vjerski službenici su se nastavili družiti uz bogatu trpeza i osvježenje.Ova manifestacija se održala pod pokroviteljstvom OSCE-a i Općine Srebrenik, AmbasadoraJonathan Moore-a, šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Općinskog načelnika dr.scNihada Omerovića.

Zbog službenog puta Općinski načelnik dr.sc Nihad Omerović nije bio prisutan na sportskimdruženjima, ali je na ranijim, pripremnim sastancima uvijek isticao naše vjekovno bogastvokoje se ogleda u zajedničkom životu, harmoniji i poštivanju komšije i susjeda, prijatelja i bližnjeg svoga, ali čovjeka prije svega. „Pitomu srebreničku dolinu, gdje stoljećima živimozajedno, dragi Bog je podario sa puno prirodnih ljepota, ali i vrijednim i čestitim ljudima,našom bogatom duhovnošću, koja čuva sve nas, da ne bi zastranili ili sa puta ljudskostiskrenuli, a čestiti ljudi i domaćini su uvijek jedni druge čuvali kao najrođenije, kako odneprijatelja,tako i od sebe samih, da obraz svoj ne bi ocrnili i pokoljenja koja dolaze predBogom i ljudima obrukali. Zahvalni smo Bogu na tome, ali i svim našim stanovnicima kojiljepotu zajedničkog življenja već stoljećima dokazuju. Općina Srebrenik je uvijek biladokazani primjer suživota i poštivanja zajedničkih vrijednosti naroda koji stoljećima žive iobitavaju na ovim prostorima“ stoji u saopštenju općinske službe za odnose s javnošću.

 

Označeno

Zadnje vijesti

Apr 23, 2017

Ogledalo ili dvogled – gdje je bolji pogled?

Čovjekov život satkan je od brojnih…
Apr 23, 2017

"Moderni čovjek" je religiozni (ne)vjernik

Dakako, kao nekada tako i sada u svim…
Apr 23, 2017

Prijem za tuzlanske svršenike i svršenice Behram-begove medrese

Glavni imam hafiz Ahmed ef. Huskanović…
Apr 23, 2017

Delegacija iz Prijedora u posjeti Medžlisu Tuzla

U ponedjeljak, 17. aprila delegacija…
Default Image
Apr 23, 2017

GHB biblioteka: Izložba „Vakufi u Tuzli“

U okviru programa svečanog otvaranja…
Apr 23, 2017

Kako je Allaha doživio i s Njim razgovarao poslanik Muhammed

Jedan događaj posebno važan zbio se…
Apr 22, 2017

Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopano 5 žrtava

U subotu, 22. aprila, klanjana je…
Apr 22, 2017

Podrška majkama Srebrenice

Glavni imam Medžlisa Tuzla, hafiz Ahmed…
Apr 22, 2017

Mektepsko takmičenje: Najuspješniji Medžlis Mostar

Završno mektepsko takmičenje na nivou…
Apr 22, 2017

Mobilna aplikacija: Mapa džamija i džemata Muftijstva mostarskog

Mobilna aplikacija džamija na području…

bbi magazin