Bajram baner mali

Međureligijska sportska takmičenja i druženje u Srebreniku

Međureligijska sportska takmičenja i druženje u Srebreniku
28 Nov
2016

U subotu, 26. novembra 2016. godine, u Sportskoj dvorani održana su međureligijiskasportska takmičenja i druženje vjerskih službenika Islamske, Pravoslavne i Katoličke vjere.Spletom narodnih igara iz Bosne i Hercegovine na samom otvorenju manifestacije prisutnimase predstavila folklorna sekcija „Udruženja mladih Tinja“ iz Tinje Gornje skoro 60 svojihčlanova.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef. Hodžić, jerej Srpske Pravoslavne Crkve iparoh špioničko-jasenički Spasoje Radovanović i fra. Miroslav Ikić, župnik župe Sv. Josipa uŠpionici u svojim obraćanjima prije početka sportskih takmičenja i druženja istakli su značajovakvih susreta i druženja kao i to da bi ovakvi susreti trebali postati tradicionalni. Prisutnimase obratila i Julija Dowling, iz odjela za ljudska prava, kancelarije OSCE-a regionalnog uredau Tuzli, na čiju inicijativu je i realizovan ovaj projekat a u okviru obilježavanja 16. novembra Međunarodnog dana tolerancije.

Sportska takmičenja su održana u tri discipline: malom fudbalu, šahu i stonom tenisu, a svimekipama i pojedincima su dodijeljene prigodne zahvalnice. Sportska nadmetanja sunadgledali i sudili: Damir-ef. Babajić, u malom nogometu, Šemsudin Muminović, FIDE međunarodni sudija, u šahu, i profesor Harun Nurkanović u stonom tenisu.

Rezultati sportskih takmičenja su bili nebitni, kao i poredak ekipa, ali radost susreta i prijateljstva se osjećala u zraku, dok su se popovi, fratri i efendije - imami, družili na terenu,trčali za fudbalskom loptom, stonoteniskom lopticom ili nadmudrivali nad šahovskimtablama. Na kraju takmičenja svi vjerski službenici su bili pobjednici i na prvome mjestu, tenajavili nova i skora zajednička druženja. Nakon svega vjerski službenici su se nastavili družiti uz bogatu trpeza i osvježenje.Ova manifestacija se održala pod pokroviteljstvom OSCE-a i Općine Srebrenik, AmbasadoraJonathan Moore-a, šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Općinskog načelnika dr.scNihada Omerovića.

Zbog službenog puta Općinski načelnik dr.sc Nihad Omerović nije bio prisutan na sportskimdruženjima, ali je na ranijim, pripremnim sastancima uvijek isticao naše vjekovno bogastvokoje se ogleda u zajedničkom životu, harmoniji i poštivanju komšije i susjeda, prijatelja i bližnjeg svoga, ali čovjeka prije svega. „Pitomu srebreničku dolinu, gdje stoljećima živimozajedno, dragi Bog je podario sa puno prirodnih ljepota, ali i vrijednim i čestitim ljudima,našom bogatom duhovnošću, koja čuva sve nas, da ne bi zastranili ili sa puta ljudskostiskrenuli, a čestiti ljudi i domaćini su uvijek jedni druge čuvali kao najrođenije, kako odneprijatelja,tako i od sebe samih, da obraz svoj ne bi ocrnili i pokoljenja koja dolaze predBogom i ljudima obrukali. Zahvalni smo Bogu na tome, ali i svim našim stanovnicima kojiljepotu zajedničkog življenja već stoljećima dokazuju. Općina Srebrenik je uvijek biladokazani primjer suživota i poštivanja zajedničkih vrijednosti naroda koji stoljećima žive iobitavaju na ovim prostorima“ stoji u saopštenju općinske službe za odnose s javnošću.

 

Označeno

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Održan seminar za profesore engleskog jezika TELTS 2017

U Behram-begovoj medrese je i ove…
Jun 24, 2017

Dječiji selam iz Srebrenice

Danas je u Čaršijskoj džamiji u…
Jun 24, 2017

Banjaluka: Svečano završena prva hafiska mukabela u džamiji Ferhadiji

Učenjem posljednjeg džuza Kur'ana…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz sutra u 5 sati i 43 minute

Prema kalendaru Islamske zajednice…
Jun 24, 2017

Kako se klanja bajram-namaz

S obzirom da se bajram-namaz klanja…
Jun 24, 2017

Danas dženaza akademiku Ibrahimu Pašiću

U Sarajevu je jutros nakon teške i…
Jun 24, 2017

Mostar: Prelijepi ramazanski dani i aktivnosti u džematu Donja Mahala

Prelazeći preko Lučkog mosta, na desnoj…
Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 24, 2017

Učenici od kojih možemo učiti: Poziv i drugim džematima

Učenici u mektebima džemata Kobilja…
Jun 24, 2017

TUZLA : Bajramske hedije za korisnike Doma penzionera

U petak, 23. juna u okviru redovnih…
Jun 24, 2017

Bajram-namaz na području Medžlisa Mostar

Bajram namaz na području Medžlisa IZ…

bbi magazin

bbi magazin