Bajram baner mali

Jedinstvena baza podataka vakufske imovine

  • Autor  Fahrudin Vojić
  • Objavljeno u Medžlisi
Jedinstvena baza podataka vakufske imovine
01 Dec
2016

BIHAĆ, 30. novembar – Vakufska direkcija u sklopu aktivnosti realizacije projekta informacionog sistema vakufske imovine u suradnji sa Bihaćkim muftijstvom organizovala je jednodnevni sastanak i savjetovanje sa predstavnicima svih medžlisa sa područja ovog Muftijstva. Sastansku su prisustvovali glavni imami, predsjednici medžlisa i sekretari.


Sastanak je kratkim obraćanjem otvorio bihaćki muftija Hasan-ef. Makić, poselamivši sve prisutne i izrazivši im dobrodošlicu, skrenuvši pažnju na značaj ovog savjetovanja za Muftijstvo i medžlise koji djeluju u njegovim okvirima.

Jedinstvena baza podataka

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH dr. Senaid Zajmović, predstavio je bazu podataka i ono što je do sada unešeno u tu bazu podataka, njenim predsnostima i tome šta je još potrebno da bi se ta baza kompletirala.

“Naša želja je da formiramo jedinstveni katastar Islamske zajednice, ono što imaju općine, sudovi i države, a to nismo nikada u povijesti imali. Najveći domet koji je urađen do sada jeste ono što je Austro-ugarska uradila, jeste da je uvela gruntovnice i evidentirala vakufsku imovinu i time si mi i kao država i kao zajednica koristimo. Naravno, kada imate bazu podataka vakufske imovine, onda je lako s njom upravljati, jer se ona stalno osvježava i dopunjava. A glavni cilj ovog projekta jeste priprema za zakon o restituciji koji u BiH još uvijek nije donešen.” istakao je dr. Zajmović.

Zatim je prezentirana baza podataka koja je dostupna na internetu, a server je smješten u prostorijama Vakufske direkcije. Na ovom mjestu su sačuvani i dostupni podaci o svim vakufima na području BiH, njihovoj površini, na kojim imenima se vode i sl.

Harmonizacija vakufske imovine

Huso Salihović, pravnik Vakufske direkcije govorio je o aktulenom stanju vakufske imovine u BiH i o projektu harmonizaciji vakufske imovine u smislu da objedini vođenje dokumentacije katastra i zemljišne knjige.

“To praktično znači da jedna katastarska čestica mora imati jedan katastarski broj, istu površinu i istu kulturu, te da činjenice koje su upisane u knjigu moraju odgovarati činjenicama na terenu. S obzirom da je BiH zemlja koja se još uvijek nalazi u tranziciji, ima poprilično velikih problema sa usaglašavanjem zemljišne odnosno vlasničke dokumentacije, a vakufi nisu ništa u boljoj situaciji po tom pitanju.”, ističe Salihović.

Na kraju je ostavljeno vremena i prostora za pitanja predstavnika medžlisa u vezi sa ovim projekom, nakon čega je upriličen zajednički ručak za sve učesnike sastanka.

Zadnje vijesti

Jun 24, 2017

Danas dženaza akademiku Ibrahimu Pašiću

U Sarajevu je jutros nakon teške i…
Jun 24, 2017

Mostar: Prelijepi ramazanski dani i aktivnosti u džematu Donja Mahala

Prelazeći preko Lučkog mosta, na desnoj…
Jun 24, 2017

Pred muslimanima je tek pravi posao nakon Corbynovog izbornog udara

Kao politički angažiran musliman ne…
Jun 24, 2017

Učenici od kojih možemo učiti: Poziv i drugim džematima

Učenici u mektebima džemata Kobilja…
Jun 24, 2017

TUZLA : Bajramske hedije za korisnike Doma penzionera

U petak, 23. juna u okviru redovnih…
Jun 24, 2017

Srebrenik: Preko 4000 postača na zajedničkim iftarima

U proteklih nekoliko dana ramazana u…
Jun 24, 2017

Nagrađeni rad: Dova u mom životu

RABBI JESSIR VE LA TUASSIR RABBI TEMMIM…
Jun 24, 2017

Reisu-l-ulema Kavazović poklonima čestitao Bajram povratničkim džematima

Na kratkoj svečanoj ceremoniji održanoj…
Jun 23, 2017

Luzern (Švicarska) - Održana džematska skupština

U Lucernu, gradu u centralnom dijelu…
Jun 23, 2017

Merkel: Trebamo nastaviti dijalog s Turskom

Njemačka kancelarka Angela Merkel je,…

bbi magazin

bbi magazin